Ερώτηση από Liza (21.08.2021)
Καλησπέρα σας, ο σύντροφός μου με χτύπησε, ενώ είμαι στον 4ο μήνα κύησης. Συνεχίστηκε η πάλη μεταξύ μας και ζήτησα βοήθεια από την οικογένεια μου, οι οποίοι τον είδανε να με χτυπάει κ πλέον δεν τον θελουνε. Μάζεψε τα πράγματα του φυσικά, και πλέον είμαι μόνη μου. Πως μπορώ να το διαχειριστώ; Ευχαριστω!
Απάντηση από ψυχολόγο (21.08.2021)
Αγαπητή Liza,
Λυπάμαι γι' αυτό το πολύ απαράδεκτο γεγονός που βιώσατε. Εννοείτε πως καμία γυναίκα δεν περιμένει να ζήσει βία στην ζωή της πόσο μάλλον στην διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ευτυχώς δράσατε έγκαιρα αναζητώντας στήριξη και στην παρούσα στιγμή βρίσκεστε σε ασφαλές κ υποστηρικτικό περιβάλλον. Σίγουρα οι γονείς σας θα σας φροντίσουν σε ότι αφορά την σωματική και συναισθηματική σας υγεία.
Τώρα όσον αφορά την υπόλοιπη εγκυμοσύνη και τον ερχομό του μωρού σας δίχως την παρουσία του πατέρα: η ασφάλεια σας και του αγέννητου μωρού είναι πάντοτε προτεραιότητα. Δεν είστε η πρώτη γυναίκα ούτε θα είστε η μόνη νέα μητέρα που θα φέρει στον κόσμο το μωρό της χωρίς την στήριξη ή την αγάπη του συντρόφου/ νέου πατέρα.
Για να διαχειριστείτε αυτήν την πραγματικότητα προτείνω τα εξής:
- Επαφές με πρόσωπα που σας στηρίζουν και σας βοηθούν έμπρακτα.
- Φροντίστε την υγεία σας στην διάρκεια της εγκυμοσύνης: διατροφή, ύπνο και ΔΙΑΘΕΣΗ. Μην αφήνετε τα γεγονότα να σας καταβάλουν και μην δίνετε χώρο σε όποιο τυχόν άγχος υπάρχει να εκτοξευθεί. Κάθε μέρα όσο επιτρέπη ο μεσογειακός καιρός να βγαίνετε έξω και να συμμετέχεται σε ευχάριστες δραστηριότητες. Αυτό θα διατηρήσει μία σταθερή διάθεση και θα σας βοηθήσει να έχετε μία αισιόδοξη προοπτική για το μέλλον του μωρού σας και την σχέση σας με το μωρό.
- Συγκεντρωθείτε στην άσκηση που προτείνω σχεδόν σε όλες τις γυναίκες στην περιγεννητική περίοδο: να σημειώσετε ποιο είναι το ιδανικό σας μέλλον (αλλά και του μωρού σας). Σ' ένα χρονικό διάστημα, π.χ. ενός έτους, σκεφτείτε πώς θα θέλατε να είναι η ζωή σας και τί χρειάζεται να κάνετε τώρα για να το αποκτήσεται. Επίσης σκεφτείτε τί δεν θα θέλατε και τί πρέπει να κάνετε τώρα για να το αποφύγετε. Το ίδιο θα σκεφτείτε για το μωρό.
- Σκεφτείτε αυτό το διάστημα τί είδος μητέρα θέλετε να είστε και τί αντίληψη θέλετε να έχει το μωρό για τον εαυτό του, την σχέση σας, τον κόσμο γύρω του. Αν ανατρέξετε στα άρθρα μου στον ιστότοπο δίνω λεπτομέρειες ως προς αυτές τις ασκήσεις.
Όπως καταλαβαίνετε προτείνω να επικεντρωθείτε στην πρωταρχική σχέση γιατί αυτή είναι η σχέση που μένει για πάντα. Μπορεί ως ζευγάρι να μην τα καταφέρνουμε όμως πάντοτε θα παραμένουμε γονείς.
Υπάρχει ένας σύλλογος- η Αγκαλιά, για το αγέννητο μωρό. Είναι πιθανόν να μπορέσουν να σας στηρίξουν οικονομικά αλλά και πρακτικά μετά τον τοκετό. Αξίζει μία επικοινωνία μαζί τους στο 21 0882 8788.
Λίζα μου σίγουρα αυτή δεν ήταν η εξέλιξη που φανταζόσουν για εσένα και το μωρό σου- καμία γυναίκα δεν θέλει να το ζήσει όμως συμβαίνει. Να γνωρίζεις πως σε πολλές αναγνώστριες είσαι πρότυπο θάρρους και αξιοπρέπειας. Κι αυτά τα δυο στοιχεία μαζί με την τρυφερότητα αποτελούν την σχεδόν τέλεια Μητέρα. Τουλάχιστον για εμένα. Λέω σχεδόν γιατί δεν υπάρχει το απόλυτο τέλειο. Στα δικά μου μάτια είσαι ηρωίδα. Στέλνω και τους δυο σας μια θερμή αγκαλιά και είμαι στην διάθεση σας για οτιδήποτε χρειαστείτε από πλευράς ψυχολογίας.