Τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού είναι πολλά τόσο για το παιδί όσο και για τη μητέρα, καθώς και για την κοινωνία.
Συγκεκριμένα:
Πλεονεκτήματα για το παιδί
- Προστασία από λοιμώξεις αναπνευστικού και γαστρεντερικού συστήματος
- Προστασία από αλλεργίες, ιώσεις και αναιμία
- Αύξηση της επιβίωσης των πρόωρων
- Αύξηση του δείκτη νοημοσύνης
- Προστασία από τον κίνδυνο του νεανικού διαβήτη
- Ελάττωση συχνότητας παιδικού καρκίνου
- Μείωση τερηδόνας
- Πρόληψη παχυσαρκίας
- Συμβολή στην ηρεμία του βρέφους, χτίσιμο της ψυχικής υγείας του παιδιού και ανάπτυξη ισχυρού δεσμού με τη μητέρα
Πλεονεκτήματα για τη μητέρα
- Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και του ενδομητρίου
- Προστασία από οστεοπόρωση
- Βοηθάει στη γρηγορότερη επάνοδο της μήτρας στη φυσιολογική της κατάσταση και αποτελεί αντισυλληπτικό μέσο, μέχρι κάποιο βαθμό
- Συντελεί στην καλύτερη ρύθμιση του σωματικού βάρους
- Ικανοποίηση για την ολοκλήρωση της σαν γυναίκα- μητέρα
- Έτοιμο ανά πάσα στιγμή, στη σωστή θερμοκρασία, αποστειρωμένο και χωρίς κανένα κόστος
Πλεονεκτήματα για την κοινωνία
- Ο μητρικός θηλασμός είναι οικολογικός: αστείρευτος πόρος ευεργετικός για τον πλανήτη και το παιδί
- Μείωση της νοσηρότητας
- Μείωση εξόδων φαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης
- Μείωση εξόδων αγοράς ξένου γάλακτος
Μητρικός θηλασμός: Η αξία του μητρικού γάλακτος και τα πλεονεκτήματά του
Στις περιπτώσεις που η μητέρα δεν καταφέρνει να θηλάσει ή δεν μπορεί να συνεχίσει τον θηλασμό, η διατροφή του βρέφους συνεχίζεται με τα τροποποιημένα γάλατα. Διακρίνονται σύμφωνα με την ηλικία σε γάλατα πρώτης βρεφικής ηλικίας για βρέφη μέχρι έξι (6) μηνών και δεύτερης βρεφικής ηλικίας από (6) μηνών και πάνω.
Βασίζονται στο αγελαδινό γάλα, το οποίο υφίσταται τροποποιήσεις προκειμένου να προσομοιάζει με το μητρικό. Αυτό επιτυγχάνεται με τη μείωση της περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, αφαιρώντας το ζωικό λίπος και προσθέτοντας μείγμα φυτικών ελαίων, βιταμινών και ιχνοστοιχείων.
Μπορεί η βιοχημική σύνθεση των τροποποιημένων γαλάτων να μοιάζει με αυτή του μητρικού, απουσιάζουν όμως οι βιολογικοί παράγοντες (ανοσοσφαιρίνες, αντισώματα, ορμόνες) που καθιστούν το μητρικό γάλα αναντικατάστατο.