Ερώτηση από Αφροδίτη (16.7.2017)
“Γιατρέ καλησπέρα! Η κόρη μου 11 μηνών και κάτι περνά ερπητική ουλοστοματίτιδα. Θα ήθελα να ρωτήσω αν είναι ανησυχητικό, αν πρέπει να προσέξω κάτι και τέλος αν υπάρχει πιθανότητα επιπλοκής, καθώς έχω ακούσει και διαβάσει πως πολλές φορές ο εν λογω ιός προκαλεί και εγκεφαλίτιδα. Σας ευχαριστώ πολύ εκ των πρότερων.”
Απάντηση από παιδίατρο (16.7.2017)
“ Αγαπητή μητέρα,
εύχομαι όλα να πάνε καλά και να είναι γρήγορα καλά το μωράκι σας.
Πράγματι η ερπητική ουλοστοματίτιδα είναι μια από τις πιο... ζόρικες ιώσεις, και μάλιστα είναι τόσο πιο δύσκολη, όσο πιο μικρό είναι το παιδί.
Η επιπλοκή της εγκεφαλίτιδας στην οποία αναφέρεστε ειδικά είναι πράγματι μια πιθανή επιπλοκή, όπως όμως είναι και για πολλές άλλες ιώσεις - το χαρακτηριστικό της είναι οτι είναι ελαφρώς πιο δύσκολη σε σχέση με άλλες ιογενείς εγκεφαλίτιδες, από την άλλη όμως, έχουμε κάποια φάρμακα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε τέτοια περίπτωση. Παρόλ' αυτά σάς προτείνω να μην ανησυχείτε πολύ, καθώς είναι μάλλον σπάνια ως επιπλοκή.
Η συχνότερη επιπλοκή της ουλοστοματίτιδας κάθε τύπου σε αυτές τις μικρές ηλικίες, είναι η αφυδάτωση. Ο λόγος είναι πως τα μικρά παιδιά αρνούνται να φάνε και να πιουν λόγω του έντονου πόνου που ενδεχομένως να έχουν στο στόμα. Συνεπώς, το πρώτο και σημαντικότερο που θα σάς έλεγα είναι να είστε πολύ προσεκτική με τα υγρά που λαμβάνει το παιδί. Αν παρατηρήσετε πως το παιδί σας δείχνει ιδιαιτέρως κουρασμένο, πως δεν έχει όσα ούρα είχε συνήθως, ή κάποιο άλλο ανησυχητικό σύμπτωμα, θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα στον παιδίατρό σας, ή στο πλησιέστερο νοσοκομείο.
Τέλος να σάς εξηγήσω πως όταν μιλάμε για ερπητική ουλοστοματίτιδα (χωρίς ειδικό έλεγχο) αναφερόμαστε σε μια κλινική διάγνωση. Αυτό σημαίνει πως η ουλοστοματίτιδα που έχει το παιδί σας μπορεί να οφείλεται σε οποιονδήποτε από τους ιούς της ομάδας των ερπητοϊών, όχι δηλαδή αποκλειστικά από τον ιό του έρπητα (που οι περισσότεροι γνωρίζουν). Ο ιός του έρπητα (HSV-1 και HSV-2) προκαλεί μάλλον την βαρύτερη μορφή ουλοστοματίτιδας, ενώ οι υπόλοιποι ερπητοϊοί συχνά δείχνουν πιο ήπιο πρόσωπο.
Εν ολίγοις
- βγάλτε από το μυαλό σας το άγχος, καθώς η συγκεκριμένη λοίμωξη είναι πάρα πολύ συχνή, και οι σοβαρές επιπλοκές της σπάνιες.
- φροντίστε να παίρνει το παιδί σας αρκετά υγρά.
- αν δείτε οτιδήποτε που σάς ανησυχεί, απευθυνθείτε άμεσα στον γιατρό σας ή στο πλησιέστερο νοσοκομείο.
Ειδικό φάρμακο δεν υπάρχει - αντιπυρετικά και πολλά υγρά είναι η κεντρική αντιμετώπιση. Τοπικά παυσίπονα (όπως το γνωστό "διάλυμα αναισθισίνης") μπορεί να σάς γράψει ο παιδίατρός σας.”
Με εκτίμηση,
Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP
Παιδίατρος
Cohen Children’s Medical Center of New York, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική
τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο: Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
τ. 6958477782