Ερώτηση από Άννα (23.4.2016)
“Έχω ένα αγοράκι 20 μηνών το οποίο θηλάζει. Το διατροφικό του πρόγραμμα είναι μια χαρά πιστεύω. Η ερώτησή μου είναι η εξής: Κατοικώντας στο εξωτερικό δεν μπορώ να βρω παιδικά γιαούρτια, βρίσκω κάποια με φρούτα που του αρέσουν και είτε έχουν 1,5 λιπαρά είτε 7-8.Ποιο είναι καταλληλότερο για την ηλικία του? Ευχαριστώ πολύ.”
Απάντηση από διαιτολόγο (28.4.2016)
“Γεια σας Anna,
Το γιαούρτι διακρίνεται ανάλογα με το είδος του γάλακτος από το οποίο είναι φτιαγμένο, δηλαδή, αγελαδινό, πρόβειο και κατσικίσιο. Συνήθως, το αγελαδινό γιαούρτι περιέχει λιπαρά μέχρι 4%, ενώ το πρόβειο μέχρι 7%.
Αν δοκιμάσατε κάποια γιαούρτια και του αρέσουν, και δεν του δημιουργεί ενόχληση, να συνεχίσετε. Ως προς τα λιπαρά, αν υπάρχει τάση για αύξηση βάρους, να του δώσετε γιαούρτι με λιγότερα από 4% λιπαρά. Αν όμως, το παιδί σας, δεν έχει τάση αύξησης βάρους μπορείτε να του δώσετε και γιαούρτι με 7-8% λιπαρά. Πάντως μετά την ηλικία των 3 ετών, τα παιδιά μπορούν να καταναλώνουν, άφοβα, και χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά.
Καλή σας επιτυχία.”
Στη διάθεσή σας,
Χριστίνα Φοντόρ
Διαιτολόγος Διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών