Είναι, πια, σε όλους μας γνωστά τα οφέλη της φυσικής δραστηριότητας και της άσκησης στην υγεία μας. Τόσο όσον αφορά στην πρόληψη διαφόρων νοσημάτων και την επίτευξη ευνοϊκότερων επιπέδων σωματικής και ψυχικής υγείας, όσο και στη ρύθμιση του σωματικού βάρους. Ο ρόλος της φυσικής δραστηριότητας είναι εξίσου σημαντικός με αυτόν της διατροφής για τον έλεγχο του σωματικού βάρους. Βοηθά όχι μόνο στην απώλεια βάρους, αλλά, και ίσως σε μεγαλύτερο βαθμό, στη διατήρησή του.
Πρέπει να διευκρινιστεί πως όταν αναφερόμαστε στα οφέλη της φυσικής δραστηριότητας δεν εννοούμε απαραίτητα την οργανωμένη μόνο άσκηση. Το περπάτημα, οι δουλειές στο σπίτι, η βόλτα με το σκύλο, η προτίμηση της σκάλας έναντι του ασανσέρ αποτελούν εύκολους και καθημερινούς τρόπους, για να συμπληρώσει κάποιος τα 60 λεπτά μέτριας έως υψηλής έντασης φυσικής δραστηριότητας που απαιτούνται καθημερινά. Αυτά τα 60 λεπτά δε χρειάζεται να είναι συνεχόμενα για να έχουν ευεργετική δράση, αλλά μπορούν να κατανεμηθούν σε μικρότερα χρονικά διαστήματα καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.
Η ιδανικότερη εποχή για την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας είναι αυτή που διανύουμε, όπου ο καιρός αποτελεί βασικό σύμμαχό μας σε αυτή την προσπάθεια. Το κολύμπι αποτελεί μία από τις πιο ευχάριστες φυσικές δραστηριότητες αυτή την περίοδο. Με μέτριου ρυθμού κολύμβηση (20-25 μέτρα το λεπτό) σε μία ώρα μπορείτε να δαπανήσετε 400 θερμίδες. Ή αλλιώς, με μισή ώρα κολύμπι μπορείτε να απολαύσετε ένα δροσιστικό μιλκ σέικ με φρέσκα φρούτα και γάλα χωρίς να επηρεαστεί το σωματικό σας βάρος. Το ίδιο αποτέλεσμα θα έχετε, αν παίξετε για μια ώρα beach volley ή ρακέτες. Πέρα από αυτά, ο καιρός και η μεγάλη διάρκεια της ημέρας το καλοκαίρι προσφέρονται και για πιο απλούς τρόπους αύξησης της φυσικής δραστηριότητας. Ένας περίπατος το απόγευμα, για παράδειγμα, ο οποίος μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από μια ώρα, το πλύσιμο του αυτοκινήτου ή η κηπουρική, αποτελούν ευχάριστους και εύκολους τρόπους αύξησης της φυσικής δραστηριότητας.
Ωστόσο, επειδή η θερμοκρασία αρχίζει να αυξάνει συνεχώς, θα πρέπει να αποφεύγετε την έντονη φυσική δραστηριότητα τις πολύ θερμές ώρες της ημέρας. Θα πρέπει, επίσης, να είστε αρκετά προσεκτικοί στο θέμα της πρόσληψης υγρών κατά τη διάρκεια της άσκησης. Εξαιτίας της αυξημένης εφίδρωσης, οι απώλειες υγρών αυξάνονται δραματικά, ιδιαιτέρως τις μεσημεριανές ώρες. Συνεπώς, θα πρέπει να πίνετε άφθονα υγρά (κυρίως με τη μορφή νερού) καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησής σας. Ας σημειωθεί ότι για έντονη άσκηση που διαρκεί περισσότερο από μία ώρα, θα χρειαστεί να προσλάβετε και ενέργεια, μέσω παραδείγματος χάρη κάποιου χυμού. Επίσης, αν κάνετε άσκηση σε υδάτινο περιβάλλον, πισίνα ή θάλασσα, μην ξεχνάτε ότι επίσης ιδρώνετε και χάνετε υγρά, απλώς λόγω του περιβάλλοντος δεν το νιώθετε. Μετά το τέλος μιας έντονης άσκησης είναι καλό να καταναλώνετε αρκετό νερό, ώστε να αναπληρώσετε τις απώλειες των υγρών.
Ένας ακόμη σύμμαχός μας το καλοκαίρι είναι η μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών που είναι διαθέσιμα αυτή την εποχή. Αυτή η κατηγορία των τροφίμων είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες και σχετικά μειωμένη σε ενέργεια. Για παράδειγμα, μισό κιλό καρπούζι έχει 150 θερμίδες! Είναι καλό να καταναλώνετε τα φρούτα αμέσως μετά την άσκηση για να αναπληρώσετε τις αποθήκες σε ενέργεια ή ως σνακ τουλάχιστον μία ώρα πριν από την έντονη φυσική δραστηριότητα. Ακόμη, να συμπληρώνετε τα γεύματα σας πάντα με σαλάτα και να προσθέτετε στο σάντουιτς λαχανικά που σας αρέσουν.
Το καλοκαίρι, λοιπόν, αποτελεί την ιδανική εποχή για να βελτιώσουμε τη φυσική μας κατάσταση. Τόσο οι δυνατότητες για αυξημένη φυσική δραστηριότητα όσο και οι περισσότερες επιλογές από άποψη διατροφής είναι τα καλύτερα μέσα να διατηρηθούμε σε φόρμα!
Ελαφριάς έως μέτριας έντασης άσκηση (<7 kcal/λεπτό)
- Κολύμβηση (20-25 μέτρα/λεπτό)
- Μπάσκετ (μόνο σουτ)
- Πατίνια (σε χαλαρό ρυθμό)
- Περπάτημα (σε κατάστημα, στη δουλειά, με το σκύλο, κα)
- Ποδηλασία (8-16 χλμ/ώρα)
Μέτριας έως έντονης έντασης άσκηση (8-12 kcal/λεπτό)
- Βόλεϊ, αγωνιστικό
- Θαλάσσιο σκι
- Κολύμβηση (30-50 μέτρα/λεπτό)
- Μπάσκετ
- Ποδηλασία (18-23 km/ώρα)
- Περπάτημα (7-8 km/ώρα)
- Ρακέτες
- Σχοινάκι (60-80 στροφές/λεπτό)
Έντονης έντασης άσκηση (>13 kcal/λεπτό)
- Κολύμβηση (55-70 μέτρα/λεπτό)
- Ποδηλασία (25-31 km/ώρα)
- Περπάτημα (9-10 km/ώρα)
- Σχοινάκι (120-140 στροφές/λεπτό)
- Τρέξιμο (11-15 km/ώρα)