Ερώτηση από Λουίζα (30.4.2015)
“Καλημέρα σας κα Βάμβουκα, μόλις την περασμένη εβδομάδα έμαθα πως θα γίνω μανούλα! Είμαι 7 εβδομάδες και θα ήθελα να ξέρω τι πρέπει και τι δεν πρέπει να τρώω! Είμαι 25 ετών έχω διαβάσει άπειρα στο Internet όταν όμως ρώτησα το γιατρό αν πρέπει να προσέξω κάτι δεν μου επισήμανε κάτι! Θα ήθελα όμως και μια δεύτερη γνώμη! Ευχαριστώ! ”
Απάντηση από διαιτολόγο (7.5.2015)
“Συγχαρητήρια και με το καλό! Το βασικό που θα πρέπει να προσέχετε σε αυτή τη φάση της εγκυμοσύνης είναι η ασφάλεια των τροφίμων, δεν τρώμε ψάρια όπως σολομό και ξιφία, λόγω των βαρέων μετάλλων, προσέχουμε πάντα τις ημερομηνίες λήξης των προϊόντων και την υφή των τροφίμων και αν παρεκκλίνει κάτι από το κανονικό το αποφεύγουμε. Δεν τρώμε μαλακά ή ψημένα τυριά, ωμές και πράσινες σαλάτες που δεν έχουμε πλύνει οι ίδιοι με ξύδι και καλό θα ήταν να αποφεύγετε την κατανάλωση αλλαντικών. Τρώμε αρκετά φρούτα και λαχανικά όπως και γαλακτοκομικά (γάλα και γιαούρτι) και συνεχίζουμε τον ίδιο τρόπο διατροφής χωρίς να αλλάζουμε τις ποσότητες απλά προσέχοντας την ποιότητα αυτού που τρώμε!”
Κατερίνα Βάμβουκα
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
Απόφοιτος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
Msc Δημόσιας Υγείας, Ιατρική Σχολή Κρήτης