Ερώτηση απο κα Παππά (6.3.2014)
"Ο μικρός μου είναι 2,5 χρονών και αρνείται να δοκιμάσει φαγητά. Μέχρι τον Ιούνιο που έκλεισε τα 2 έτρωγε μόνο αλεσμένο φαγητό αλλά απ' όλα και κρέας και λαχανικά και ψαρικά. Μετά σταδιακά το σταματήσαμε. Πηγαίνει παιδικό σταθμό και οι δασκάλες του προσπαθούν να τον βοηθήσουν να δοκιμάσει φαγητά αλλά δεν καταφέρνουν τίποτα. Μένει νηστικός όλη μέρα. Αυτά που τρώει είναι ψωμί, αυγό, τόστ, μακαρόνια, γάλα, γιαούρτι, ρυζόγαλο, αλεσμένα φρούτα και μόνο και από κρεατικά μόνο κιμά στα μακαρόνια και εννοείται όλα τα μπισκότα-σοκολάτες-δημητριακά-κουλούρια κτλ. Δεν δοκιμάζει ούτε ψάρι ούτε άλλο κρεατικό και εννοείται ότι δεν τρώει καθόλου όσπρια και λαχανικά. Δεν ξέρω τί να κάνω. Τα δόντια του τα έχει βγάλει όλα κανονικά. Προσπαθώ αλλά το μόνο που κάνει όταν τον πιέζω να κλαίει και να γκρινιάζει. Υπάρχει και ένα ακόμα αγοράκι 6 χρονών ο αδερφός του ο οποίος είναι πολύ καλόφαγος και συνεργάσιμός και παρόλο που τον βλέπει να τρώει δεν ζηλεύει να ζητήσει να φάει. Κοιτάζει το πιάτο και εάν αυτό που βλέπει δεν είναι κάποιο από αυτά που τρώει όπως ανέφερα παραπάνω φεύγει από το τραπέζι κλαίγοντας. Η παιδίατρος μου λέει ότι άμα τον αφήσω νηστικό κάποια στιγμή θα πεινάσει και θα ζητήσει να φάει αλλά ούτε αυτό πιάνει και το μόνο που γίνεται είναι να ζητάει γάλα και ψωμί για να φάει και να κλαίε με λυγμούς και δεν αντέχω να τον βλέπω έτσι. Οι δασκάλες προσπαθούν και αυτές αλλά μάταια. Πείτε μου την γνώμη σας είμαι σε απόγνωση πώς να το χειριστώ. Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων. Με εκτίμηση."
Απάντηση απο ειδικό (11.3.2014)
"Γεια σας Κα Παππά
Δυστυχώς, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι περισσότερη υπομονή και επιμονή, μη απογοητεύεστε και μην εγκαταλείπετε !!! Έχετε δίκιο ότι η σωστή διατροφή του παιδιού σας απαιτεί την καθημερινά κατανάλωση τροφών από όλες τις ομάδες τροφίμων, για παράδειγμα: φρούτα (έστω και τα αλεσμένα φρούτα)- λαχανικά- γαλακτοκομικά (π.χ. γάλα, γιαούρτι)-αμυλούχες τροφές (π.χ. ψωμί, μακαρόνια) και πρωτεϊνούχες τροφές (π.χ. αυγό, κιμάς)!! Τα λαχανικά και τα όσπρια θα τα μάθει σιγά- σιγά!!
Η άρνηση του παιδιού να δοκιμάσει ένα νέο τρόφιμο είναι αρκετά συχνό φαινόμενο και χαρακτηρίζεται και ως νεοφοβία ή νεοφιλία. Οι γονείς θα ήταν καλό να είναι ενήμεροι για τη φυσιολογική αυτή εξέλιξη (παρουσία άρνησης του παιδιού να δοκιμάσει ένα νέο τρόφιμο) στη διατροφική συμπεριφορά του παιδιού και, για παράδειγμα, πρέπει να επιμένουν "ομαλά" στην επαναλαμβανόμενη έκθεση "νέων" τροφών ( μέχρι και 20 φορές) ώσπου να τα συνηθίζουν τα παιδιά παρά να απογοητεύονται και να εγκαταλείπουν μόλις το παιδί αρνηθεί να δοκιμάσει κάποιο νέο τρόφιμο. Μην είστε ούτε "πολύ αυστηρή" μαζί του διότι αυτό συχνά οδηγεί σε αντίθετα αποτελέσματα. Αντί για πολλή αυστηρότητα συνιστάται η συχνή επιβράβευση από τους γονείς στα παιδιά για τη σωστή επιλογή τροφίμων. Ωστόσο, η επιβράβευση θα μπορούσε να έχει αποτέλεσμα μόνο με την ορθή της χρήση.
Μην απογοητεύστε, γράψτε το διατροφικό ημερολόγιο μιας εβδομάδας του παιδιού σας και συζητήστε το με ένα διαιτολόγο. Ο διαιτολόγος θα μπορούσε να σας συμβουλέψει τι "αλλαγές" να κάνετε στη διατροφή του ώστε το παιδί να μην έχει ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά, π.χ. να τρώει πιο συχνά αυγό την βδομάδα (που περιέχει σίδηρο και πρωτεΐνη) εφόσον δεν τρώει κόκκινο κρέας, να τρώει περισσότερο φρούτο αντί για τα λαχανικά/ ημέρα.
Στη διάθεση σας"