Ερώτηση απο Μαριέττα (10.7.2014)
"Καλησπέρα, θα ήθελα να ρωτήσω πως μπορούμε να ξεχωρίσουμε την ίωση που είναι κολλητική από το κρυολόγημα! Έχω δυο αγοράκια 3,5 ετών και 20 μηνών! Έχουμε περάσει μια πολύ δύσκολη χρονιά με ιώσεις λόγω πρώτης χρονιάς σχολείου και όλοι μου λέγανε ότι το καλοκαίρι θα ηρεμήσουμε αλλά η κατάσταση συνεχίζεται! Επίσης τα air condition και τα ρεύματα υπάρχει περίπτωση να προκαλέσουν πυρετούς; Συγνώμη αν σας κούρασα, περιμένω την απάντηση σας! Ευχαριστώ!"
Απάντηση απο παιδίατρο (10.7.2014)
"Αγαπητή Μαριέττα,
το κρυολόγημα και η ίωση είναι παρόμοιοι όροι αφού ουσιαστικά εκφράζουν το ίδιο πράγμα - την λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού (μύτη, λαιμός, αφτιά) από κάποιον ιό. Η ίωση είναι μάλλον ευρύτερος όρος αφού μπορεί να περιλαμβάνει και άλλα συστήματα, όπως το γαστρεντερικό (και η γαστρεντερίτιδα δηλαδή, συχνά είναι μια… ίωση).
Το κρύο αυτό καθεαυτό δεν προκαλεί βλάβες, εκτός από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (πχ “χιονίστρες”). Στην πραγματικότητα τον χειμώνα δεν αρρωσταίνουμε επειδή κάνει κρύο, αλλά περισσότερο επειδή μαζευόμαστε πολλοί μαζί σε κακώς αεριζόμενους χώρους, οπότε κολλάμε… ιώσεις. Υπάρχουν δεκάδες ιοί που προκαλούν κρυολόγημα, και κάθε ένας από αυτούς έχει πολλούς υποτύπους. Σαν να μην έφτανε αυτό, πολλοί (αν όχι όλοι) μεταλλάσσονται συχνά-πυκνά κι έτσι μπορεί να ξανανοσήσουμε αν τους τσιμπήσουμε κάπου.
Η πιο συχνή οδός μετάδοσης είναι τα χέρια (επαφή - παιχνίδι) και τα σταγονίδια (αέρας - βήχας, φτάρνισμα). Μάντεψε πού είναι πιο στενή η επαφή - σωστά κατάλαβες, στο σχολείο. Λέμε λοιπόν πως ένα παιδί που πηγαίνει στον παιδικό σταθμό ή σε μικρή τάξη του σχολείου, μπορεί να κάνει μέχρι και έναν πυρετό τον μήνα (!) πριν ασχοληθούμε περισσότερο. Σε αυτό βάλε πως ο βήχας ενός “κρυολογήματος” μπορεί να ξεμείνει στο παιδί σου για 2-6 εβδομάδες, χωρίς να σημαίνει κάτι κακό - ποιό είναι το συμπέρασμα; Δεν είναι απίθανο να περάσει κανείς μήνες ολόκληρους με ένα παιδί να πηγαίνει από πυρετό σε πυρετό, και στο ενδιάμεσο να βήχει σχεδόν συνέχεια… Τι κάνεις; Υπομονή - η φάση αυτή θα περάσει. Φροντίζεις για την καλή ενυδάτωση των παιδιών, τον καθαρισμό της μύτης, και αν ο πυρετός κρατήσει πάνω από 4-5 μέρες, ή το παιδί είναι πραγματικά πολύ άρρωστο, πρέπει να το δει ο γιατρός (οι επιπλοκές μιας ίωσης μπορεί να χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή).
Τα καλά νέα είναι ότι όλα αυτά περνάνε - τα παιδιά μαθαίνουν να πλένουν τα χέρια τους, να φταρνίζονται μέσα στον αγκώνα τους, κλπ, και έτσι γλιτώνουν πολλές από τις ιώσεις όσο μεγαλώνουν.
Τα κλιματιστικά προσωπικά δεν τα προτείνω, εκτός από τα inverter, στον βαθμό που αυτό είναι δυνατόν. Προτιμώ ανοιχτά παράθυρα (με σήτες) και γενικώς, ακόμα και όταν είναι σε λειτουργία το κλιματιστικό λέω να αφήνετε το παράθυρο λίγο ανοιχτό - η ανανέωση του αέρα είναι πάρα πολύ σημαντική για την προστασία από ιώσεις.
Στην Ελλάδα που το καλοκαίρι μπορεί να γίνει πολύ ζεστό, ζυγίζω τον κίνδυνο και λέω πως προτιμώ να ανοίξετε το κλιματιστικό (στους 26-27 βαθμούς) και να ελέγξετε μια δυο φορές μέσα στη νύχτα, παρά να ιδρώνουν τα παιδιά όλο το βράδυ. Πριν τα χρησιμοποιήσετε βεβαιωθείτε πως έχετε κάνει πλήρη συντήρηση και καλό καθαρισμό των φίλτρων. Στην Ελλάδα, και μέσα σε σπίτια τα κλιματιστικά είναι μάλλον απίθανο να προκαλέσουν σοβαρή νόσο (ή πυρετό), το ίδιο και το “ρεύμα”. Σε ομαδικά καταλύματα, ή αν το κλιματιστικό δεν φροντίζεται σωστά, ναι μπορεί να γίνει πηγή νόσου, αλλά θα το καταλάβετε αμέσως καθώς συνήθως πρόκειται για σοβαρές λοιμώξεις. Πολύ αμφιβάλλω όμως πως θα συμβεί σε ένα παιδί από το κλιματιστικό του σπιτιού του.
Ελπίζω να βοήθησα."