facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Είναι φυσιολογικό το ύψος του παιδιού μου; Τι πρέπει να προσέξω

Ερώτηση από Σία (17.9.2014)

"Γεια σας!!! Έχω ένα αγοράκι 2 χρονών και 2 μηνών γεννήθηκε 49 cm και τώρα το ύψος του είναι 89 cm. Ήθελα να μάθω το ύψος του είναι ικανοποιητικό για την ηλικία του; Αγχώνομαι γιατί εγώ είμαι 1.59cm. Και ο μπαμπάς του 1.77cm και θέλω να μάθω αν το ύψος του είναι λίγο για την ηλικία του και αν είναι λίγο υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω; Ευχαριστώ εκ των προτέρων"

Απάντηση από παιδίατρο (17.9.2014)

"Αγαπητή μητέρα,

με βάση τα ύψη που μού δίνεται το “αναμενόμενο ύψος” (mid-parental hight) του παιδιού σας είναι 1,74. Αυτό δεν σημαίνει πως το παιδί σας θα έχει αυτό το τελικό ύψος καθώς το τελευταίο καθορίζεται από πολλούς παράγοντες - γονιδιακούς, διατροφικούς, αλλά και η άσκηση και οι ψυχοκοινωνικές συνθήκες παίζουν ρόλο.

Οι δύο τιμές που μού δίνεται για το μήκος του παιδιού σας (συνηθίζεται να το λέμε ύψος μετά τα 3 έτη) δεν αρκούν για να πω αν το παιδί σας “ψηλώνει φυσιολογικά” ή όχι. Όπως έχω γράψει και σε πολλές άλλες απαντήσεις, η πιο σημαντική πληροφορία από τους πίνακες αυτούς είναι η εξέλιξη μέσα στον χρόνο, δηλαδή η μορφή της καμπύλης ύψους του παιδιού. Αυτή, συνεκτιμάται μαζί με τις άλλες 2 πολύ σημαντικές καμπύλες (βάρος και περίμετρος κεφαλής) και μόνο έτσι μπορεί κανείς υπεύθυνα να πει αν ένα παιδί αναπτύσσεται ιδανικά ή όχι.

Κατά μέσο όρο, τα περισσότερα παιδιά διπλασιάζουν το ύψος γέννησης μέχρι τα 3 τους χρόνια και ο γιος σας δεν είναι πολύ μακριά από αυτό και είναι μόλις 2 ετών, άρα με κάθε επιφύλαξη, μπορώ να πω πως δεν μοιάζουν ανησυχητικά αυτά τα νούμερα.

Επειδή διακρίνω μια μικρή αγωνία σχετικά με το ύψος του παιδιού σας θα ήθελα να σάς δώσω μερικές γενικές συμβουλές σχετικά, χωρίς φυσικά να υπονοώ πως κάνετε κάτι λάθος (περισσότερο τα αναφέρω προφυλακτικά):

1. Αποφύγετε κάθε σύγκριση του παιδιού σας με άλλα παιδιά, αλλά και με τους συγγενείς, ΚΥΡΙΩΣ τον πατέρα του παιδιού. Σάς προτείνω να αποφύγετε εντελώς εκφράσεις του τύπου “αν δεν φας δεν θα ψηλώσεις”, ή “πόσο ψηλό παιδί είσαι” (μπορεί στο μέλλον να μην είναι τόσο ψηλός).

2. Φροντίστε το παιδί σας να λαμβάνει μια πλήρη και ισορροπημένη διατροφή. Αποφύγετε σκευάσματα και συμπληρώματα που υπόσχονται “ταχύτερη ανάπτυξη” ή “αύξηση του τελικού ύψους”.

3. Ο καλός βραδινός ύπνος αποτελεί έναν από τους παράγοντες κλειδιά στην ανάπτυξη, άρα και στο ύψος, καθώς η αυξητική ορμόνη δρα κατά κύριο λόγο τις ώρες του ύπνου.

4. Θυμηθείτε στο μέλλον πως τα αγόρια μπαίνουν 1-2 χρόνια αργότερα από τα κορίτσια στην εφηβεία, και συνεχίζουν να ψηλώνουν για πολλά χρόνια ακόμα. Η δε αύξηση του ύψους δεν είναι γραμμική (δηλαδή δεν παίρνει ένα παιδί τάδε πόντους τον μήνα), αντιθέτως συμβαίνει σε σύντομες περιόδους, με μεγάλα μεσοδιαστήματα στασιμότητας (growth spurts).

5. Αποφύγετε να μετράτε συχνά το παιδί σας, και αποφύγετε να το επιβραβεύετε για το ύψος που πήρε - θυμηθείτε πως θα βιώσει απογοήτευση αν σε κάποια μέτρηση δεν έχει πάρει ύψος, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα ψηλώσει αργότερα. Τα παιδιά μαθαίνουν πολύ γρήγορα (πολύ πριν μιλήσουν ή αναπτύξουν λογική) πόσο σημαντικό είναι να ικανοποιούν τους γονείς τους. Αντιλαμβάνεστε εύκολα από αυτό πως η απογοήτευση που βιώνει το παιδί για κάτι στο οποίο δεν έχει τελικά λόγο (δεν μπορεί να αποφασίσει πόσο θα ψηλώσει) είναι τρομερή. Άλλωστε το ψυχολογικό στρες είναι πλέον επιβεβαιωμένος παράγοντας αναστολής της ανάπτυξης στα παιδιά.

Αν ανησυχείτε πως το παιδί σας δεν μεγαλώνει “φυσιολογικά” απευθυνθείτε (με τις καμπύλες ανάπτυξης) σε έναν παιδίατρο.

Πάντα στην διάθεσή σας,

Π. Ρενιέρης, MD, FAAP"