facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Πώς θα κάνω το παιδί μου να τρώει τα πάντα;

πως θα κάνω το παιδί μου να τρώει τα παντα

πως θα κάνω το παιδί μου να τρώει τα παντα

Η άρνηση του παιδιού να δοκιμάσει ένα νέο τρόφιμο ή αλλιώς η νεοφοβία  είναι μέρος της φυσιολογικής εξέλιξης στη διατροφική συμπεριφορά του. Η νεοφοβία αρχίζει να υποχωρεί από τη στιγμή που το παιδί θα δεχτεί να βάλει στο στόμα του το νέο τρόφιμο. Αυτό, λοιπόν, θα είναι και το πρώτο σας βήμα!

Η επαναλαμβανόμενη έκθεση του παιδιού σε νέα τρόφιμα είναι ένας από τους αποτελεσματικότερους τρόπους εξοικείωσής του με αυτά. Συχνά το παιδί χρειάζεται να δει ένα τρόφιμο ως και 15 φορές, ώσπου να αποφασίσει να το δοκιμάσει. Δείξτε, λοιπόν, υπομονή και μην εγκαταλείπετε τις προσπάθειές σας αμέσως.

Προλάβετε τυχόν δυσάρεστες εμπειρίες και απρόοπτα από τη δοκιμασία του νέου τροφίμου. Για παράδειγμα, καθαρίστε του καλά το ψάρι - το παιδί σας δύσκολα θα ξαναφάει ψάρι αν στο παρελθόν βίωσε πνιγμό με κόκαλο από αυτό!

Ήρθε στην οικογένεια ένα αδερφάκι ή μήπως μετακομίσατε;

Τέτοιες σημαντικές αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν στα παιδιά την επιθυμία να έχουν τον έλεγχο του τι τρώνε, ώστε να νιώσουν ανεξάρτητα. Στην περίπτωση αυτή, όσο πιο νωρίς παρουσιάσετε στο παιδί καινούργια τρόφιμα και του δώσετε την επιλογή και την ανεξαρτησία να επιλέξει τι θέλει να φάει, τόσο μικρότερη αναστάτωση θα προκληθεί. Δώστε το χώρο και το χρόνο στο παιδί σας να εκφράσει τα συναισθήματά του και αφιερώστε του την προσοχή σας για να μην τη διεκδικήσει μέσω του φαγητού. Φροντίστε το παιδί σας να πεινάει την ώρα των γευμάτων ώστε να τρώει στο οικογενειακό τραπέζι. Τα παιδιά έχουν πιο αναπτυγμένο το αίσθημα του κορεσμού και της πείνας απ’ ό,τι οι ενήλικοι. Αν, λοιπόν, τσιμπολογάει πριν από το κυρίως γεύμα, θα χάσει κάθε ενδιαφέρον να δοκιμάσει το νέο τρόφιμο, γιατί απλά... δεν θα πεινάει. Σερβίρετέ του ένα νέο τρόφιμο την ώρα που παίζει με τον κολλητό του για να το μοιραστούν. Υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες ένα νέο τρόφιμο που δεν αποδέχεται αρχικά το παιδί, να το δοκιμάσει ή ακόμα και να ενθουσιαστεί μαζί του αν δει άλλα παιδιά να το τρώνε με χαρά ή αν βρίσκονται πολλά οικεία άτομα κοντά του την ώρα του γεύματος, πρόθυμα να καταναλώσουν το συγκεκριμένο τρόφιμο.

Ακόμη μια χρήσιμη στρατηγική είναι η συμμετοχή του παιδιού στην αγορά και την προετοιμασία των τροφίμων ή στο μαγείρεμα. Ψωνίστε μαζί με το παιδί σας τα υλικά για να φτιάξετε μια σπανακόπιτα – ακόμη κι αν δεν του αρέσει το σπανάκι, όταν συμβάλει στην παρασκευή της έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να τη δοκιμάσει. Βάλτε το παιδί στην κουζίνα: δώστε του να πλύνει λαχανικά, να κόψει φρούτα, να στρώσει το τραπέζι, να μάθει να χειρίζεται μαγειρικά σκεύη (π.χ., μπλέντερ) ή να φτιάξει ένα υγιεινό γεύμα ή σνακ. Σημαντική είναι, τέλος, και η ωραία εμφάνιση των τροφίμων. Οι μερίδες πρέπει να είναι μικρές -ώστε να μην τρομάζουν το παιδί-, με ζωηρά χρώματα, ήπια μυρωδιά, γεύση και θερμοκρασία, ενώ το πιάτο καλό είναι να περιέχει τρόφιμα διαχωρισμένα μεταξύ τους, ώστε να διακρίνονται από το παιδί. Η παρουσίαση ενός ήδη αγαπητού τροφίμου στο παιδί μαζί με κάποιο άλλο καινούργιο μπορεί να βοηθήσει στην κατανάλωση του νέου τροφίμου.

Συμπερασματικά, μπορείτε να επηρεάσετε το παιδί να εισάγει καινούργια τρόφιμα στη διατροφή του και να καταλήξει να τρώει «τα πάντα». Δείξτε υπομονή και επιμονή, λειτουργήστε ως πρότυπα, πηγαίνετε για ψώνια και μαγειρέψτε μαζί του, δημιουργήστε προσαρμοσμένες συνταγές στις δικές του προτιμήσεις, εμφανίστε με όμορφο και χαριτωμένο τρόπο τα φαγητά και μην το πιέζετε να τρώει περισσότερο ή λιγότερο απ' όσο επιθυμεί.

Εξοικειώστε το παιδί σας με τα νέα τρόφιμα. Οι εμπειρίες και τα βιώματα που θα αποκτήσει παρατηρώντας εσάς, τι σερβίρετε στο τραπέζι και τι τρώνε οι φίλοι του, θα οδηγήσουν στην αποδοχή του νέου τροφίμου.

Γνωρίζετε ότι...

…όσο περισσότερα άτομα βρίσκονται κοντά στο παιδί όταν καταναλώνει ένα νέο τρόφιμο, τόσο πιο πρόθυμο θα είναι το παιδί να το δοκιμάσει; Η προθυμία του παιδιού αυξάνεται όταν τα άτομα γύρω του καταναλώνουν το ίδιο τρόφιμο.

 

από το βιβλίο ''Stop στην παιδική παχυσαρκία Η γενιά του Χ-Large'', medNutrition publications 

 paidiki-paxusarkia-468x60

Για την αναπαραγωγή του παρόντος έχει δοθεί έγγραφη
άδεια από τις εκδόσεις για χρήση από το www.babyzone.gr.
Ως εκ τούτου απαγορεύεται η μερική ή ολική
αναδημοσίευση χωρίς ανάλογη προηγούμενη έγγραφη άδεια.

 

Χριστίνα Φοντόρ
Γράφτηκε από: Χριστίνα Φοντόρ
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Άλλες πληροφορίες
Δείτε το βιογραφικό εδώ
Άλλα άρθρα του συγγραφέα