Ερώτηση από Βίκυ (10.5.2015)
“Ο γιος μου είναι 4μιση χρονών και μέχρι τώρα αποφεύγει τα περισσότερα φαγητά και τρέφεται μόνο με γάλα. Αν μπορείτε να με βοηθήσετε. Σας ευχαριστώ”
Απάντηση από διαιτολόγο (12.5.2015)
“Γεια σας Βίκυ,
Από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, τα παιδιά εκδηλώνουν προτιμήσεις και αποστροφές όσον αφορά στο φαγητό. Δεν είστε οι μόνοι γονείς που δυσκολεύεστε, προσπαθώντας να μάθετε στο παιδί να δοκιμάζει νέα τρόφιμα και να τα αποδέχεται. Η διστακτικότητα που μπορεί να παρουσιάζει το παιδί σας ως προς την κατανάλωση νέων φαγητών ή τροφίμων που δεν έχει καταναλώσει στο παρελθόν, είναι γνωστή με τον όρο «νεοφοβία». H νεοφοβία είναι ιδιαίτερα συχνή στα νήπια και στα μικρά παιδιά- τα περισσότερα παιδιά, καθώς μεγαλώνουν, την αποβάλλουν. Η νεοφοβία ξεκινά συνήθως με τον απογαλακτισμό του βρέφους, ενώ αυξάνεται όταν το παιδί αρχίζει να περπατάει, με αποκορύφωμα την ηλικία των 2-6 ετών. Η συμπεριφορά αυτή σταδιακά μειώνεται, μέχρι να σταθεροποιηθεί στην ενήλικο ζωή.
Όσο θα μεγαλώνει, το παιδί θα αποκτά ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το φαγητό. Οι γονείς θα πρέπει να μάθουν στο παιδί την ποικιλία των γεύσεων, διαμορφώνοντας τελικά τις γευστικές του προτιμήσεις. Οι διατροφικές επιλογές και συνήθειες των παιδιών συχνά μεταφέρονται στην ενήλικο ζωή, γι’ αυτό και οι γονείς θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην διατροφή του παιδιού από τα πρώτα στάδια της ζωής του. Σίγουρα, υπάρχουν οι βιολογικά προκαθορισμένες προτιμήσεις γεύσεων για κάθε παιδί, όμως η αποδοχή ενός τροφίμου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εμπειρίες και τα βιώματα που θα αποκτήσει το παιδί παρατηρώντας εσάς, από τη βρεφική και νηπιακή του ηλικία, αλλά και τους συνομηλίκους του ή τα άτομα που το ενδιαφέρουν. Υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες ένα νέο τρόφιμο που δεν αποδέχεται αρχικά το παιδί, να το δοκιμάσει ή ακόμα και να ενθουσιαστεί μαζί του αν δει άλλα παιδιά στον παιδικό σταθμό να το τρώνε με χαρά. Αντίθετα, μια προηγούμενη δυσάρεστη εμπειρία όπως η πρόκληση εμετού, διάρροιας, πόνου ή μια φιλονικία, μια επίπληξη που να έχει συνδυαστεί με την κατανάλωση ενός τροφίμου, μπορεί να οδηγήσει σε αποστροφή του παιδιού προς το συγκεκριμένο τρόφιμο.
Σημαντικές αλλαγές, όπως η γέννηση ενός άλλου παιδιού, μια μετακόμιση, μπορούν να προκαλέσουν στα παιδιά την επιθυμία να έχουν τον έλεγχο του τι τρώνε, ώστε να νιώσουν ανεξάρτητα. Στην περίπτωση αυτή, όσο πιο νωρίς παρουσιάσετε στο παιδί καινούρια τρόφιμα και του δώσετε την επιλογή και την ανεξαρτησία να επιλέξει τι θέλει να φάει, τόσο μικρότερη αναστάτωση θα προκληθεί.
Τα χαρακτηριστικά του τροφίμου μπορούν επίσης να επηρεάσουν την αποδοχή του από το παιδί. Η υφή, το χρώμα, το άρωμα και η γεύση, το μέγεθος της μερίδας παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στο πώς ένα παιδί θα αποδεχθεί το συγκεκριμένο τρόφιμο.
Συμβουλευτείτε έναν διαιτολόγο για να σας βοηθήσει να βρείτε συγκεκριμένες λύσεις για το παιδί σας!”
Στη διάθεσή σας,
Χριστίνα Φοντόρ
Διαιτολόγος Διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών