Χρειάζονται συνήθως τουλάχιστον 3 αποτυχημένες προσπάθειες Εξωσωματικής Γονιμοποίησης για να ξεκινήσουμε ειδικό έλεγχο στο υπογόνιμο ζευγάρι.
Μια σειρά από διερευνητικές εξετάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν είναι:
Συλλογή σπέρματος απαιτείται όταν χρειάζεται να γίνει σπερμοδιάγραμμα, τεστ Percoll, κατάψυξη ή κάποια άλλη δοκιμασία ή επεξεργασία, ή όταν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για σπερματέγχυση ή εξωσωματική γονιμοποίηση.
Αν κανένα από τα τεστ γονιμότητας που έχουν προηγηθεί δεν έχει καταδείξει ένα λόγο για την υπογονιμότητα του ζευγαριού, τότε ο γιατρός μπορεί να προτείνει το τεστ των Αντισπερματικών Αντισωμάτων.Τ
Στη διάρκεια των τελευταίων 40 ετών το ποσοστό της υπογονιμότητας στα ζευγάρια έχει τετραπλασιαστεί, από 4% το 1965 σε 10% το 1982 και 16% σήμερα. Στις μέρες μας ο πιο συχνά απαντώμενος λόγος υπογονιμότητας είναι ο χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων στους άντρες. Τι συμβαίνει λοιπόν και όλα πάνε στραβά;
Η περίοδος όπου ένα άτομο αντιμετωπίζει πρόβλημα γονιμότητας είναι ίσως από τις πιo δύσκολες και γεμάτο άγχος περιόδους της ζωής του. Από τη στιγμή που ένα ζευγάρι οδηγηθεί στη λύση της εξωσωματικής γονιμοποίησης ως τη μοναδική λύση για τεκνοποίηση, τότε πολλές συναισθηματικές και ψυχολογικές ισορροπίες χάνονται τόσο στην σχέση του ζευγαριού όσο και στον καθένα ξεχωριστά.