Από τα Χριστούγεννα δε λείπουν ποτέ τα μελομακάρονα. Φέτος πάρτε την απόφαση να τα κάνετε μόνοι σας! Με αυτή την συνταγή από την διαιτολόγο Μαρία Μπλέτσα, τα μελομακάρονά σας θα είναι σίγουρα ανάρπαστα!
Συστατικά για 50-60 μερίδες:
- 1 ½ κούπα ελαιόλαδο
- ½ κούπα μαγειρικό λίπος
- 1 κούπα ζάχαρη
- 3/4 κούπας χυμό πορτοκαλιού
- 1/4 κούπας κονιάκ
- 2 κουταλάκια ξύσμα πορτοκαλιού
- 2 κουταλάκια baking powder
- 1 κουταλάκι σόδα
- 8 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για το σιρόπι:
- 2 κούπες μέλι
- 2 κούπες ζάχαρη
- 2 κούπες νερό
Για το γαρνίρισμα
- 1 ½ κούπα ψιλοκομμένα καρύδια
Χτυπήστε για 4΄ λεπτά στο μίξερ στη δυνατή ταχύτητα τα 6 πρώτα υλικά. Κοσκινίστε το αλεύρι και προσθέστε τη σόδα και το baking powder. Ανοίξτε ένα λάκο στο κέντρο και ρίξτε το μίγμα των υγρών υλικών. Με κυκλικές κινήσεις ανακατέψτε τα υλικά και ζυμώστε το ελαφρά. Πλάστε ή κόψτε τη ζύμη με κουπ-πατ σε σχήματα της αρεσκείας σας, τοποθετήστε τα σε ταψί το οποίο έχετε πρώτα λαδώσει και ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 30΄ περίπου, ώσπου να ροδίσουν. Παράλληλα ετοιμάστε το σιρόπι βράζοντας τα υλικά για 5΄, αφαιρέστε τον αφρό και περιχύστε τα μελομακάρονα μόλις βγουν από το φούρνο. Όταν πιούν το σιρόπι, αραδιάστε σε μια πιατέλα και πασπαλίστε τα με το καρύδι.
Θρεπτική αξία/μερίδα Θερμίδες:
233 kcal Υδατάνθρακες: 31 γρ Πρωτεΐνες: 2,3 γρ Λιπίδια: 10 γρ Φυτικές ίνες: 0,7 γρ Βιταμίνη C: 1,8 mg