facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Συνταγή για Βασιλόπιτα

vasilopita1

Φτιάξτε την Βασιλόπιτα μαζί με τα μικρά σας! Σας βρήκαμε την καλύτερη συνταγή από την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μαρία Μπλέτσα. Σημειώστε υλικά!

 

Συστατικά για 20 μερίδες:

-500 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
-2 κούπες ζάχαρη
-250 γρ μαργαρίνη σοφτ
-½ κούπα χυμό πορτοκαλιού
-200 γρ γιαούρτι στραγγιστό
-5 αυγά
-2 βανίλιες
-3 κουταλάκια ξύσμα πορτοκαλιού

Για το γαρνίρισμα

-Ζάχαρη άχνη
-1 κούπα σαντιγί*
-1 κούπα αμύγδαλα φιλέ
-Γλάσο σοκολάτας**

*Για τη σαντιγί:

- 1 κούπα κρέμα γάλακτος
- 2-4 κουταλιές ζάχαρη άχνη
- 1 κουταλάκι βανίλια
Βάλτε όλα τα υλικά στο μίξερ και χτυπήστε τα στη μεσαία ταχύτητα, ώσπου να πήξουν και να αφρατέψουν. Για να τη χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι κρύα από το ψυγείο. Μην την χτυπήσετε πολύ γιατί θα κόψει.

**Για το γλάσο σοκολάτας:

150 γρ κουβερτούρα
½ κούπα κρέμα γάλακτος
Βάλτε τη σοκολάτα σε μια κατσαρόλα, προσθέστε την κρέμα γάλακτος και βάλτε τη σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύετε συνεχώς για να μην κολλήσει η σοκολάτα στον πάτο, ώσπου αυτή να λιώσει και να γίνει ένα λείο πηκτό γλάσο. Αφήστε το γλάσο να κρυώσει ώσπου να γίνει χλιαρό και χρησιμοποιείστε το για την διακόσμηση.

Εκτέλεση:

Χτυπήστε στο μίξερ τη ζάχαρη με τη μαργαρίνη μέχρι να αφρατέψουν. Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέστε διαδοχικά το χυμό, το γιαούρτι, τις βανίλιες, το ξύσμα, ένα-ένα τα αυγά και τέλος λίγο-λίγο το αλεύρι, ώσπου να γίνουν μια ζύμη πηχτή και αφράτη. Αδειάστε το μίγμα σε βαθύ (αντικολλητικό κατά προτίμηση) ταψί διαμέτρου 26 εκ, το οποία έχετε πρώτα βουτυρώσει, και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 60΄περίπου, έως ότου όταν βυθίζετε ένα καθαρό μαχαίρι μέσα στο κέικ, αυτό να βγαίνει καθαρό. Βγάλτε από το φούρνο και αφού κρυώσει αναποδογυρίστε το σε πιατέλα. Πασπαλίστε το με ζάχαρη άχνη κοσκινίζοντάς την με ένα σουρωτήρι. Καλύψτε τα πλαϊνά τοιχώματα με τη σαντιγί και «κολλήστε» πάνω σε αυτή τα αμύγδαλα φιλέ. Με το γλάσο και με τη βοήθεια ενός κορνέ «γράψτε» τη χρόνια που έρχεται και κάντε άλλα σχέδια της αρεσκείας σας πχ. αστέρια. Τέλος, αν θέλετε, στολίστε τη βασιλόπιτα χρησιμοποιώντας μια κορδέλα τυλίγοντας τα πλαϊνά τοιχώματα και φτιάχνοντας ένα φιόγκο.

Συμβουλές:

Μην ξεχάσετε να βάλετε το φλουρί! Τυλίξτε με αλουμινόχαρτο ένα κέρμα ή μια λίρα και τοποθετήστε το όρθιο σε μια τυχαία θέση στο κάτω μέρος της ψημένης πίτας και προς την άκρη, αναποδογυρίζοντάς την με προσοχή, πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία της διακόσμησης. Καλή Χρονιά!

Θρεπτική αξία/μερίδα:

Θερμίδες: 426 kcal Υδατάνθρακες: 52 γρ Πρωτεΐνες: 8 γρ Λιπίδια: 21 γρ Φυτικές ίνες: 2 γρ Βιταμίνη C: 3 mg

 

Γράφτηκε από: Μαρία ΜπλέτσαWebsite: www.nutridiet.gr
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Άλλες πληροφορίες
Άλλα άρθρα του συγγραφέα