facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Γονείς εραστές;

Γονείς εραστές;

Γονείς εραστές;

Πριν από τη γέννηση του παιδιού το σεξ ήταν ένα δεδομένο στη ζωή σας. Όλα όμως άλλαξαν αφότου γίνατε γονείς. Δεν είστε το πρώτο ζευγάρι που έχασε την ερωτική επιθυμία και επικοινωνία ούτε το τελευταίο που θα την ξαναβρεί, επιμένουν οι ειδικοί.

Δεν το συζητάμε ούτε με τις κολλητές μας! Φοβόμαστε να το παραδεχτούμε ακόμα και στο ίδιο τον εαυτό μας. Διαβάζουμε γι’ αυτό κρυφά στο ίντερνετ. Για πολλά ζευγάρια ο ερχομός του παιδιού σημαίνει ουσιαστικά το τέλος της σεξουαλικής ζωής τους - τουλάχιστον αυτής που υπήρχε πριν...

H περίοδος χάριτος

Οι αιτίες του φαινόμενου πολλές. Κούραση της νεαρής μητέρας, άγχος που σχετίζεται με τις νέες υποχρεώσεις της και, φυσικά, η αλλαγμένη εικόνα για το σώμα της. «Πόσο ελκυστική μπορώ να δείχνω τώρα που έχω πάρει κάποια επιπλέον κιλά και που το στήθος μου έχει αλλάξει λόγω του θηλασμού;» Πρόκειται για ερωτήσεις που οι περισσότερες γυναίκες αρχίζουν να κάνουν στον εαυτό τους μερικές εβδομάδες μετά τον τοκετό. Ωστόσο, όπως τονίζουν οι ειδικοί, η αποχή από το σεξ κατά τη διάρκεια της λοχείας είναι φυσιολογική. Ο οργανισμός ακόμα δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως και οι ορμονικές λειτουργίες που σχετίζονται με το θηλασμό δεν βοηθούν στη λίμπιντο. Σε καμία περίπτωση λοιπόν δεν πρέπει να φοβάστε να συζητήσετε το πρόβλημα με το σύντροφό σας. «Οι νεότεροι άνδρες, που είναι περισσότερο ενημερωμένοι για τις δυσκολίες τις εγκυμοσύνης, του τοκετού και της μητρότητας και έχουν πολύ πιο ενεργό ρόλο στην εγκυμοσύνη, τον τοκετό αλλά και τη φροντίδα του μωρού, δείχνουν περισσότερη κατανόηση και δικαιολογούν την εντός χρονικών πλαισίων αποχή της γυναίκας από την ερωτική ζωή. Όσο περισσότερο υποστηρικτικοί είναι, τόσο πιο πιθανό είναι η σύντροφός τους να επανέλθει σύντομα –όπως και η ερωτική τους ζωή» τονίζει η Ελεάνα Ε. Ελευθερίου, ψυχοθεραπεύτρια-κλινική θεραπεύτρια σεξουαλικών διαταραχών.

Δεν είστε οι μόνοι

Σύμφωνα με τη μελέτη του Ινστιτούτου Σεξουαλικής Υγείας η οποία πραγματοποιήθηκε από τον Απρίλιο του 2007 έως τον Μάιο του 2009 και αφορά νέους γονείς με παιδιά έως και τριών ετών, η γέννηση ενός παιδιού ανατρέπει την επικοινωνία, συναισθηματική και λεκτική, μεταξύ των συντρόφων. Σύμφωνα με άλλη έρευνα που πραγματοποίησε το αμερικανικό περιοδικό Parents, το 37% των επισκεπτών της ιστοσελίδας του που συμμετείχε σε αυτή δήλωσε πως μετά την απόκτηση του παιδιού κάνουν σεξ μία φορά το μήνα. Από τα τηλεφωνήματα που δέχεται η συμβουλευτική γραμμή του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής υγείας, σχεδόν το 40% αφορά τους νέους γονείς, τα 2/3 των οποίων δηλώνει προβλήματα σεξουαλικής δυσλειτουργίας και ερωτικής υποτονικότητας.

Η ζωή χωρίς το σεξ

Ωστόσο, αυτή η διαπιστωμένη «απόσυρση» από τη σεξουαλική ζωή μετά το τέλος της περιόδου λοχείας έχει πολλές αιτίες. Η σιλουέτα που δεν επανήλθε ποτέ, η κόπωση, οι όλο και αυξανόμενες υποχρεώσεις… Πολλές γυναίκες δεν καταφέρνουν να συμβιβάσουν μέσα τους τη γυναίκα-μητέρα με τη γυναίκα-σύντροφο. Το παιδί αποτελεί τη νέα απόλυτη προτεραιότητα στη ζωή της οπότε ο σύζυγος πρέπει να περιμένει! Εκτός αν το πρόβλημα τον αφορά εξίσου. «Υπάρχουν αρκετές ερμηνείες σχετικά με το γιατί ένας άνδρας αποφεύγει ή αρνείται να έρθει σε σεξουαλική επαφή με τη σύντροφό του αφού γεννηθεί το παιδί τους. Ο εκνευρισμός, η κόπωση, ο φόβος τραυματισμού της μητέρας, η αλλαγή της σωματικής δομής της λόγω υπερβολικής αύξησης βάρους και η ανησυχία για το μωρό και το στρες –που ούτως ή άλλως αυξάνει η πατρότητα– είναι συνήθεις λόγοι που δικαιολογούν την έλλειψη επιθυμίας του άνδρα. «Μπορεί όμως να υπάρχουν και βαθύτερα αίτια, όπως οι ενδόμυχοι φόβοι του άνδρα για τις αλλαγές ή κακώσεις που έχουν υποστεί τα γεννητικά όργανα της γυναίκας από τον τοκετό» εξηγεί η Ελεάνα Ε. Ελευθερίου.

Υπάρχει φάρμακο γι’ αυτό;

Σε κάποιες περιπτώσεις το θέμα μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή. Αυτό εξαρτάται από τη φύση του προβλήματος. Αν η μειωμένη επιθυμία είναι σύμπτωμα κάποιας άλλης νόσου, όπως της επιλόχειου κατάθλιψης, το πιθανότερο είναι να χρειαστεί συνδυασμένη θεραπεία, δηλαδή φαρμακευτική αγωγή και ψυχοθεραπεία. Η ορμονολογική θεραπεία συνιστάται μόνο όταν υπάρχει κάποιο ορμονικό πρόβλημα το οποίο μπορεί να διαγνωστεί μέσω ειδικών εξετάσεων.

Υπάρχει λύση

Η σωστή αξιολόγηση του προβλήματος και το γεγονός ότι και εσείς και ο σύντροφός σας το έχετε παραδεχτεί είναι η αρχή για να το ξεπεράσετε. Πρέπει να το συζητήσετε με ειλικρίνεια και σεβασμό, να μιλήσετε για το πόσο σας ενοχλεί, για το πόσο σοβαρό το θεωρείτε. Το σεξ υπερπροβάλλεται από τα σύγχρονα ΜΜΕ. Παίρνοντας την απόφαση να αλλάξετε τη σεξουαλική σας ζωή, πρέπει να αντιλαμβάνεστε ότι θα χρειαστεί προσπάθεια και από τους δύο. Η βοήθεια του ειδικού μπορεί να αποδειχτεί πολύτιμη. Και, όσο κι αν οι γυναίκες θέλουν να πιστεύουν πως οι άνδρες είναι αυτοί που θα αρνηθούν μια συνεδρία με εξειδικευμένο ψυχολόγο, συχνά συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. «Τα ποσοστά των ανδρών που όταν αντιλαμβάνονται ότι η περίοδος αποχής επεκτείνεται πλέον πέραν της φυσιολογικής αναζητούν βοήθεια και απευθύνονται ακόμα και μόνοι σε ειδικούς, ενώ παράλληλα παροτρύνουν τη σύντροφο να τους ακολουθήσει ώστε να βρουν λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά. Επίσης, υπάρχουν διάφοροι μύθοι σχετικά με την ανδρική συμπεριφορά γύρω από το σεξ, όπως το ότι οι άντρες επιθυμούν συντομότερα από ότι οι γυναίκες σεξ μετά τον τοκετό. Μπορεί να συμβαίνει σε κάποιους, αλλά σίγουρα δεν πρόκειται για την πλειοψηφία» εξηγεί η Ελεάνα Ε. Ελευθερίου. Ανεξάρτητα από το ποιος θα εκδηλώσει πρώτος την ερωτική επιθυμία, πάνω από το 50% των νέων γονιών αντιμετωπίζει την πρώτη σεξουαλική επαφή μετά τη γέννηση του παιδιού τους σαν να είναι ξανά η πρώτη του φορά!

Δαμάζοντας τις ορμόνες

Αν το «όχι πια σεξ, μόνο η μητρότητα» έχει γίνει το μότο της ζωής σας, ίσως πρέπει να λάβετε μέτρα για να αυξήσετε την έκκριση της οξυτοκίνης και της ντοπαμίνης στον οργανισμό. Πρόκειται για ουσίες που σχετίζονται και με τη σεξουαλική ζωή. Η ντοπαμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής (χημικές ουσίες του εγκεφάλου) που παράγεται όταν κάνουμε κάτι πολύ ευχάριστο, όπως όταν κάνουμε σεξ ή τρώμε σοκολάτα. Σύμφωνα με έρευνες σε ερωτευμένους ανθρώπους, η θέα του αγαπημένου τους προσώπου οδηγούσε σε έκκριση ντοπαμίνης που εκλυόταν στο κοιλιακό καλυπτρικό πεδίο του εγκεφάλου, όπου βρίσκεται το κέντρο ανταμοιβής. Η οξυτοκίνη στις γυναίκες (και η βασοπρεσίνη στους άνδρες αντίστοιχα) είναι οι λεγόμενες «ορμόνες της αγάπης» που ευθύνονται για το συναισθηματικό δέσιμο στα ζευγάρια αλλά και της μητέρας με το μωρό της. Η οξυτοκίνη εκκρίνεται κατά τη διάρκεια στιγμών εγγύτητας και οικειότητας, όπως οι αγκαλιές, το παρατεταμένο κοίταγμα του ενός στα μάτια του άλλου και, φυσικά, το σεξ. Σύμφωνα λοιπόν με πολλές μελέτες, το να ασχολείστε με κάτι καινούριο, είτε πρόκειται για νέα δραστηριότητα είτε καινούριες εντυπώσεις ή ακόμα και για καινούριες γεύσεις, συμβάλλει στη ρύθμιση της παραγωγής της ντοπαμίνης. Σας φαίνεται εξωπραγματικό; Σκεφτείτε πόσο συχνά πλέον ξεφεύγετε από τη ρουτίνα στη ζωή σας σε όλους τους τομείς της και θα συνειδητοποιήσετε πόσο αληθινό είναι αυτό!

Ανεξάρτητα από το ποιος θα εκδηλώσει πρώτος την ερωτική επιθυμία, πάνω από το 50% των νέων γονιών αντιμετωπίζει την πρώτη σεξουαλική επαφή μετά τον τοκετό σαν να είναι η πρώτη του φορά!

Οδηγός επιβίωσης για νέες μητέρες!

  • Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση.
  • Αν νιώθετε μελαγχολία και αυτά τα συμπτώματα επιμένουν για πάνω από 2 εβδομάδες μετά τον τοκετό, τότε καλό είναι να δείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας.
  • Προσέξτε τη διατροφή σας. Τα κιλά της εγκυμοσύνης μπορούν να φύγουν σταδιακά, ενώ παράλληλα θα διατρέφεστε σωστά. Η εικόνα που έχετε για τον εαυτό σας συμβάλλει στα επίπεδα αυτοεκτίμησής σας.
  • Φροντίστε να ακολουθήσετε κάποιες τεχνικές χαλάρωσης ώστε να αντιμετωπίσετε το στρες και τις επιπτώσεις του.
  • Μπορεί το επίκεντρο της προσοχής και των δυο τώρα να είναι το μωρό, αλλά μην ξεχνάτε ότι έχετε ανάγκη ο ένας τον άλλον και η σχέση σας χρειάζεται ανατροφοδότηση. Δεν είστε μόνο γονείς, αλλά και σύντροφοι!
  • Η σεξουαλική επιθυμία σας θα επανέλθει. Αν όμως νιώθετε πως ήδη έχει παρέλθει το φυσιολογικό χρονικό διάστημα και η λίμπιντό σας δεν επανέρχεται, τότε καλό είναι να αναζητήσετε τη βοήθεια ειδικού.
  • Για όσο καιρό έχετε άδεια μητρότητας, καλό είναι να ασχολείστε όσο το δυνατόν περισσότερο με το μωρό σας. Όμως, κατά τη διάρκεια της μέρας κάντε κάτι αποκλειστικά για εσάς και για το σύντροφό σας.
  • Φροντίστε να είστε τρυφερή μαζί του.
  • Ζητήστε βοήθεια για να μπορέσετε να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο στο σύντροφό σας και να περάσετε μαζί κάποιες ώρες, χωρίς να χρειάζεται να έχετε συνεχώς το νου σας στο παιδί. Κάντε σωστό προγραμματισμό ώστε να καταφέρετε να πάτε ένα σινεμά, να βγείτε για φαγητό ή να κάνετε μια εκδρομή.

Πού να απευθυνθώ;

Στην Ελλάδα πλέον υπάρχουν εξειδικευμένα κέντρα που ασχολούνται με τη θεραπεία σεξουαλικών προβλημάτων, όπου τα ζευγάρια μπορούν να απευθυνθούν ώστε να συζητήσουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με ειδικούς γιατρούς, ψυχολόγους, ψυχοθεραπευτές και συμβούλους. Ένα από αυτά είναι η Εταιρία Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας (www.emas.gr) που διατηρεί Ανοιχτή Γραμμή Βοήθειας και Στήριξης στο τηλ. 210 6777070.

 

Από τη συνεργασία του babyzone.gr με το περιοδικό Parents
Της Αγνής Σαουνάτσου
Με τη συνεργασία της Ελεάνας Ε. Ελευθερίου
Ψυχοθεραπεύτρια-Κλινική Θεραπεύτρια σεξουαλικών διαταραχών
Τεύχος Ιανουάριος 2011