facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Πάρτε τα μέτρα σας κατά της ωτίτιδας

Πάρτε τα μέτρα σας κατά της ωτίτιδας

Πάρτε τα μέτρα σας κατά της ωτίτιδας

Υπολογίζεται ότι το 85% των παιδιών μέχρι την ηλικία των 5 ετών έχει περάσει τουλάχιστον ένα επεισόδιο οξείας μέσης ωτίτιδας.  

Πάρτε προληπτικά μέτρα

Δεν μπορείτε να ελέγξετε όλους τους παράγοντες που προδιαθέτουν τη συχνή εμφάνιση της ωτίτιδας –π.χ. έχει διαπιστωθεί πως τα αγόρια υπερτερούν στα κρούσματα της ασθένειας, ενώ και η ανατομία της περιοχής λόγω της μικρής ηλικίας μπορεί να τα κάνει επιρρεπή στο πρόβλημα. Οι περισσότεροι όμως μπορούν να περιοριστούν ή να μειωθούν σημαντικά αν λάβετε τα κατάλληλα μέτρα.

Μην αφήνετε το παιδί σας να είναι παθητικός καπνιστής Πολλές μελέτες, μεταξύ τους μια πρόσφατη που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό Medical Journal of Australia, συνδέουν το παθητικό κάπνισμα με την προδιάθεση για ωτίτιδες.

Περιορίστε τη χρήση του μπιμπερό, της πιπίλας και το πιπίλισμα του αντίχειρα Όσο πιο γρήγορα το παιδί κόψει το μπιμπερό και την πιπίλα, τόσο το καλύτερο. Αν το παιδί είναι μικρό, προσπαθήστε τουλάχιστον να περιορίσετε την πιπίλα στις βραδινές και νυχτερινές ώρες. Οι επιστήμονες πλέον συνδέουν άμεσα τη χρήση τους με αυξημένη τάση για ωτίτιδες. Ο λόγος, το γεγονός ότι δημιουργούν αρνητική πίεση εντός της στοματικής κοιλότητας με αποτέλεσμα την παθολογική διάνοιξη της ευσταχιανής σάλπιγγας. Στην περίπτωση που το παιδί πιπιλίζει τον αντίχειρα, τα ποσοστά του κινδύνου αυξάνονται ακόμη περισσότερο, οπότε δεν υπάρχει αμφιβολία πως αυτή η συνήθεια πρέπει να καταπολεμηθεί όσο το δυνατόν συντομότερο.

Αναβάλλετε όσο περισσότερο μπορείτε το «ραντεβού» με τον παιδικό σταθμό «Καλή η κοινωνικοποίηση, ωστόσο η καθημερινή συνεύρεση με άλλα μικρά ή και μεγαλύτερα παιδιά που είναι φορείς λοιμώξεων δεν θα κάνει καλό στο μικρό σας αν είναι κάτω των 4 ετών» υποστηρίζει ο Ευθύμιος Χριστόπουλος. Το ανοσοποιητικό στα μικρά παιδιά δεν είναι ακόμη ανεπτυγμένο με αποτέλεσμα να κολλάνε συνέχεια κάθε λογής ιούς και μικρόβια και να αρρωσταίνουν πολύ συχνά. Ένα παιδί που σε τόσο μικρή ηλικία θα περάσει πολλές ωτίτιδες και φλεγμονές του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει χρόνιες παθήσεις και να εξελιχθεί σε έναν ενήλικα με ευαίσθητη υγεία. Όσο λοιπόν οι συνθήκες και η οικονομική κατάσταση το επιτρέπουν, κρατήστε το παιδί σπίτι μακριά από το βομβαρδισμό των μικροβίων και των ιών.

Θηλάζετε το μωρό σας Όσο θηλάζετε το μικρό σας, δεν πρόκειται να προσβληθεί από ωτίτιδα και γενικά θα παίρνει αντισώματα που θα το προστατέψουν από μικρόβια και ιούς. Ωστόσο, τα οφέλη του θηλασμού είναι μακροχρόνια. Μελέτες αποδεικνύουν ότι τα μωρά που θηλάζουν τουλάχιστον για 6 μήνες αναπτύσσουν πολύ πιο ισχυρό ανοσοποιητικό ως παιδιά.

Βάλτε φραγή στις ιώσεις Μάθετε στο παιδί να ακολουθεί σχολαστικά τους βασικούς κανόνες υγιεινής: π.χ. να πλένει τα χέρια του όταν έρχεται σπίτι από το σχολείο ή τη βόλτα του. Εννοείται πως πρώτοι οι γονείς πρέπει να δώσουν στο παιδί το καλό παράδειγμα. Επίσης, ειδικά σε περίοδο έξαρσης των ιώσεων, φροντίστε στο βαθμό που είναι δυνατό να προστατεύεστε ώστε να μην κολλήσετε και με τη σειρά σας τις μεταδώσετε στο παιδί σας ή να μην επιτρέπετε σε παιδιά που έχουν ιώσεις να έρχονται για παιχνίδι στο σπίτι. Από την πλευρά σας, κρατήστε υπεύθυνη στάση: μη στέλνετε το παιδί σας στο σχολείο αν είναι άρρωστο και μην επισκέπτεστε άλλα σπίτια με παιδιά αν έχετε εσείς συμπτώματα κάποιας ίωσης ή ακόμη και απλού κρυολογήματος.

Ενισχύστε το ανοσοποιητικό του Η ισορροπημένη διατροφή με επαρκή πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και άλλων τροφών που περιέχουν τις απαραίτητες βιταμίνες, η άθληση και οι φυσικές δραστηριότητες αλλά και η πρόσληψη των πολυβιταμινών θα βοηθήσουν το παιδί να αποκτήσει δυνατό ανοσοποιητικό, που θα το προστατέψει από τις ωτίτιδες. Στην αγορά κυκλοφορούν πλέον και φάρμακα για ενίσχυση του ανοσοποιητικού (περιλαμβάνουν σε μικροσκοπικές δόσεις βακτήρια, όπως στρεπτόκοκκοι κ.ά., που ευθύνονται για τις περισσότερες λοιμώξεις και φλεγμονές) που χορηγούνται και σε παιδιά άνω των 4 ετών, φυσικά, μόνο ύστερα από συμβουλή του ειδικού.

 

 

Γράφτηκε από: Περιοδικό PARENTS
Άλλες πληροφορίες
Άλλα άρθρα του συγγραφέα