Κάθε εποχή του χρόνου αλλά ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί και να λαμβάνουμε μέτρα ηλιοπροστασίας για εμάς τους μεγάλους αλλά περισσότερο για τα μικρά παιδιά. Ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Μελανώματος, Μελάμπους, μας παραχώρησε κανόνες ηλιοπροστασίας.
- Στα μωρά μέχρι 6 μηνών δε βάζουμε αντηλιακό και δεν τα εκθέτουμε γυμνά στον ήλιο.
- Σοβαρά ηλιακά εγκαύματα στα πρώτα 15 χρόνια της ζωής του παιδιού, διπλασιάζουν τον κίνδυνο μελλοντικής ανάπτυξης δερματικού καρκίνου.
- Όταν η σκιά μας εξαφανίζεται ή είναι μικρότερη του ύψους μας (11 π.μ.-5 μ.μ.) θα πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο, για διάστημα μεγαλύτερο των 30 λεπτών.
- Τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας πρέπει να χρησιμοποιούνται το αντηλιακό, το καπέλο, τα γυαλιά ηλίου, το σκουρόχρωμο μπλουζάκι και η ομπρέλα.
- Σε μεγάλο υψόμετρο ο ήλιος «καίει» το δέρμα περισσότερο απ’ ότι στη θάλασσα.
- Το δέρμα «καίγεται» από τον ήλιο και στη συννεφιά.
- Επιλογή του δείκτη προστασίας (SPF) γίνεται πάντα σε σχέση με το φωτότυπο. Ανεξάρτητα του τύπου του δέρματος (φωτότυπου) πρέπει να χρησιμοποιούμε αντηλιακό, με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 15 και ένδειξη προστασίας από τις UVA και UVB ακτινοβολίες.
- Να γίνεται χρήση του αντηλιακού 30 λεπτά προ της έκθεσης του παιδιού στον ήλιο. Επιβάλλεται επανάληψη ανά 2ωρο ή και συχνότερα μετά από έντονη εφίδρωση ή σκούπισμα με πετσέτα.
- Το αντηλιακό να εφαρμόζεται σε όλα τα σημεία του σώματος που εκτίθενται στον ήλιο. Δεν ξεχνάμε το πρόσωπο και τον κορμό (ακόμα και κάτω από μπλουζάκι).
Σε περίπτωση ηλιακού εγκαύματος εφαρμόζουμε τοπικά στην περιοχή γιαούρτι ως πρώτη βοήθεια και ζητάμε την συμβουλή γιατρού.
Δεν ξεχνάμε
- Ότι το αντηλιακό είναι φάρμακο και όχι καλλυντικό και προστατεύει το δέρμα όταν διαλέγεται και χρησιμοποιείται σωστά. Η χρήση του δεν υποκαθιστά τους κανόνες ηλιοπροστασίας.
- Ο ήλιος είναι ευεργετικός για το παιδί όταν εφαρμόζονται συνετά και συστηματικά οι κανόνες ηλιοπροστασίας όλο το χρόνο.