Παρά τα σημαντικά οφέλη της άσκησης, υπάρχουν περιπτώσεις εγκύων στις οποίες απαγορεύεται διά ροπάλου! Σύμφωνα με την Ένωση Μαιευτήρων - Γυναικολόγων Ελλάδος, οι γυναίκες με τα παρακάτω συμπτώματα θα πρέπει να αποφεύγουν την άσκηση:
- πρόωρη ρήξη μεμβρανών
- εμφάνιση υπέρτασης
- αιμορραγία δεύτερου ή τρίτου τριμήνου
- ιστορικό αποβολών ή πρόωρων τοκετών
- εμφάνιση ελλειμματικής ανάπτυξης του εμβρύου
- ιστορικό ανεπάρκειας του τραχήλου
- ύπαρξη μυοσκελετικών προβλημάτων
- πολυεμβρυϊκή κύηση
- καρδιαγγειακά νοσήματα
- λοιμώξεις
- αναιμία
- σακχαρώδη διαβήτη
- ανωμαλίες του θυρεοειδούς αδένα
- αναπνευστικές παθήσεις
Σε κάθε περίπτωση (είτε έχετε τα παραπάνω συμπτώματα είτε όχι) ρωτήστε το γιατρό σας αν σας επιτρέπει κάποιου είδους σωματική δραστηριότητα με την υποστήριξη ενός καθηγητή φυσικής αγωγής και πάντα σε συνεννόηση με τον ίδιο και τον διαιτολόγο.
Ποιες ασκήσεις πρέπει να αποφεύγονται κατά την εγκυμοσύνη
Αν η άσκηση είναι συνυφασμένη με τον τρόπο ζωής σας, θα σας είναι δύσκολο να τη σταματήσετε. Ωστόσο, παρακάτω περιγράφονται όλα τα είδη ασκήσεων που απαγορεύονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, λόγω του κινδύνου πτώσεων, αλλά και των απότομων αλλαγών πιέσεων που προκαλούν, οι οποίες μπορεί να εμποδίσουν τη μεταφορά του οξυγόνου στο έμβρυο. Να, λοιπόν, ποια αθλήματα δεν πρέπει να κάνετε κατά τη διάρκεια της κύησης:
- σκι στο βουνό και στη θάλασσα, σέρφινγκ
- zumba
- ιππασία, ποδηλασία
- αναρρίχηση
- ποδόσφαιρο
- πάλη – μποξ
- υποβρύχια κατάδυση
Γενικά, πρέπει να αποφεύγονται τα αθλήματα που ενέχουν κίνδυνο πτώσης και τραυματισμού όπως επίσης και η έντονη αεροβική άσκηση που περιλαμβάνει άλματα, αναπηδήσεις και κραδασμούς.
Μάθετε να σταματάτε όταν πρέπει
Σταματήστε την άσκηση και καλέστε αμέσως το γιατρό σας σε περίπτωση που παρουσιάσετε κάτι από τα παρακάτω: πόνο στο στήθος ή στην πύελο, αιμορραγία, αίσθηση λιποθυμίας, ανώμαλη καρδιακή συχνότητα (αρρυθμία ή ταχυπαλμία), δυσκολία στη βάδιση.