Η ύπαρξη μιας κόκκινης κηλίδας στο δέρμα ενός βρέφους που μόλις έχει γεννηθεί ή μετράει μερικές εβδομάδες ζωής, αποτελεί πάντα πηγή ανησυχίας για τους νέους γονείς. Αυτό το εκ γενετής σημάδι συχνά συγχέεται με την εμφάνιση του αιμαγγειώματος.
Παρά το γεγονός όμως ότι τα αιμαγγειώματα εμφανίζονται ως κόκκινες κηλίδες, σε πολλές περιπτώσεις η διάγνωση δείχνει τριχοειδική δυσπλασία και όχι αιμαγγείωμα.
Οι εκ γενετής τριχοειδικές δυσπλασίες (port-wine stains, PWS) είναι αγγειακές δυσπλασίες οφειλόμενες στη διεύρυνση και τον αυξημένο αριθμό τριχοειδικών αγγείων στο χόριο, τη μεσαία στιβάδα του δέρματος που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα. Πρόκειται για κόκκινες κηλίδες στο δέρμα και σχεδόν 3 στα 1.000 παιδιά έχουν κάποια τριχοειδική δυσπλασία κατά τη γέννησή τους.
Οι τριχοειδικές δυσπλασίες δεν υποχωρούν εάν δεν ακολουθηθεί η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή αλλά, αντιθέτως, μεγεθύνονται αναλογικά με τη φυσιολογική ανάπτυξη του παιδιού και γίνονται πιο σκληρές και πιο σκουρόχρωμες κατά την ενήλικη ζωή στις περισσότερες περιπτώσεις. Ουσιαστικά είναι πολύ σημαντικό να γίνει διάγνωση της τριχοειδικής δυσπλασίας το συντομότερο δυνατόν, κάτι που διασφαλίζει την επιλογή της κατάλληλης μεθόδου παρέμβασης και θεραπείας ώστε να προληφθεί η ενδεχόμενη εξέλιξη της βλάβης και η ψυχολογική επιβάρυνση του παιδιού και της οικογένειας.
Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία η θεραπεία επιλογής για τις τριχοειδικές δυσπλασίες είναι το παλμικό Laser χρωστικής (Pulsed Dye Laser, PDL). Η υψηλή αποτελεσματικότητα και εξαιρετική ασφάλεια των συγκεκριμένων συσκευών Laser οφείλεται στο γεγονός ότι διενεργείται επιλεκτική εξάλειψη των διευρυμένων αγγείων χωρίς να επηρεάζεται το φυσιολογικό παρακείμενο δέρμα. Η δέσμη φωτός του Παλμικού Laser Χρωστικής, απορροφάται μόνο από τα αγγεία με αποτέλεσμα την επίτευξη της επιλεκτικής καταστροφής τους ενώ η γύρω περιοχή του δέρματος παραμένει άθικτη.
Όσο πιο έγκαιρα εφαρμοστεί η θεραπεία με τη συγκεκριμένη συσκευή Laser, καλύτερα κατά τις πρώτες εβδομάδες ζωής του παιδιού, τόσο θεαματικότερα είναι τα αποτελέσματα, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται ο περιορισμός της έκτασης της δυσπλασίας. Οι θεραπευτικές συνεδρίες πραγματοποιούνται με την εφαρμογή τοπικής αναισθησίας και ολοκληρώνονται μέχρι την ηλικία των 2-3 ετών πριν από την ένταξη του παιδιού στο σχολικό περιβάλλον, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για κάποια τριχοειδική δυσπλασία μεγάλου μεγέθους ή σε εμφανές ανατομικό σημείο, όπως το πρόσωπο.