facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Ωτοπλαστική σε παιδιά

Ωτοπλαστική σε παιδιά

Ωτοπλαστική σε παιδιά

Αν τα παιδιά σας επιστρέφουν από το σχολείο με κατσουφιασμένο πρόσωπο και άσχημη διάθεση μπορεί να μην οφείλεται μόνο σε κάποιο χαμηλό βαθμό που πήραν στο σχολείο, αλλά στα κοροϊδευτικά σχόλια που εισπράττουν από τους συμμαθητές τους επειδή έχουν πεταχτά αυτιά.

Με τη βοήθεια της πλαστικής χειρουργικής υπάρχει λύση στην αισθητική αυτή ατέλεια με την μέθοδο της ωτοπλαστικής.

Τα αυτιά έχουν πλήρως αναπτυχθεί μέχρι την ηλικία των 4 ετών, έτσι στην περίπτωση που υπάρχει πρόβλημα η επέμβαση αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί μόλις το παιδί έχει συμπληρώσει το 4ο έτος της ηλικίας του καθώς και σε ενήλικες.

Θα ήταν χρήσιμη μία επίσκεψη στον πλαστικό χειρουργό για να εκτιμήσει την κατάσταση του παιδιού και στη συνέχεια να συστήσει την πιο αποτελεσματική τεχνική ανάλογα με την ανατομία των αυτιών του.

Σε μια από τις συνηθισμένες τεχνικές ο χειρουργός κάνει μία μικρή τομή στο πίσω μέρος του αυτιού για να εκτεθεί ο χόνδρος του. Κατόπιν, σμιλεύει τον χόνδρο και τον κάμπτει προς τα πίσω, προς το κεφάλι. Για να διατηρηθεί το νέο σχήμα του αυτιού χρησιμοποιούνται μη αφαιρούμενα ράμματα. Μετά το χειρουργείο το παιδί δεν χρειάζεται να διανυκτερεύσει στο νοσοκομείο. Είναι απαραίτητο όμως να φοράει έναν ειδικό επίδεσμο γύρω από το κεφάλι για μία εβδομάδα.

Μία νέα εξελιγμένη τεχνική διόρθωσης των πεταχτών αυτιών προσφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα χωρίς να γίνουν τομές και δεν αφήνει ουλές. Με τη μέθοδο αυτή τοποθετούνται ειδικά ράμματα, μη απορροφήσιμα nylon, στα σημεία που χρειάζεται, συγκρατώντας τον χόνδρο στην καινούργια θέση. Στην περίπτωση που ο χόνδρος δεν είναι αρκετά εύπλαστος και μαλακός μπορεί να χαραχθεί με μία ειδική, λεπτή βελόνα χωρίς να φαίνονται ουλές.

Μετά την επέμβαση το παιδί επιστρέφει στο σπίτι την ίδια μέρα και τοποθετείται μια ελαστική «μπάντα» του τένις γύρω από τα αυτιά την οποία θα φοράει για μία εβδομάδα περίπου. Επειδή η επίδεση είναι ελαφριά, το παιδί θα πρέπει να είναι προσεκτικό στον ύπνο ώστε να μην μετακινηθεί ο επίδεσμος. Και στις δύο περιπτώσεις το παιδί χρειάζεται να βρίσκεται σε επιτήρηση και να αποφεύγει το έντονο παιχνίδι όσο φοράει την επίδεση, ώστε να μην χτυπήσει στο κεφάλι και να μην πειράξει τα ράμματα.

 

Απόστολος Γαϊτάνης
Γράφτηκε από: Απόστολος ΓαϊτάνηςWebsite: https://www.agaitanis.gr
Πλαστικός Χειρουργός, MD CCST - Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής - Μέλος της Διεθνούς Ένωσης Πλαστικών Χειρουργών ISAPS
Άλλες πληροφορίες
Δείτε το βιογραφικό εδώ
Email: doctor@agaitanis.gr
Άλλα άρθρα του συγγραφέα