facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Ιώσεις κατά τη χειμερινή περίοδο

Ιώσεις κατά τη χειμερινή περίοδο

Ιώσεις κατά τη χειμερινή περίοδο

Ο χειμώνας μπορεί να έχει αργήσει, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκονται σε έξαρση ιώσεις, οι οποίες ταλαιπωρούν τα παιδιά.

Οι ασυνήθιστες για την εποχή θερμοκρασίες κατά την διάρκεια της ημέρας, αποτελούν έναν επιπλέον λόγο για την εξάπλωση των ιώσεων.

Πώς μεταδίδεται ένας ιός & ποια τα πρώτα συμπτώματα

Οι ιοί που προκαλούν τις λοιμώξεις βρίσκονται συνήθως στα υγρά του στόματος και της μύτης του παιδιού. Επομένως, μπορεί να μεταδοθoύν από το άρρωστο παιδάκι σε κάποιο άλλο από το φτάρνισμα, το βήχα ή χρησιμοποιώντας προσωπικά αντικείμενα του παιδιού που είναι άρρωστο όπως είναι το ίδιο ποτήρι, κουτάλι, πιρούνι, χαρτομάντιλο κλπ. Γι’ αυτό χρειάζεται να υπάρχει επιπλέον προσοχή από όλα τα μέλη της οικογενείας ή το προσωπικό των παιδικών σταθμών κατά την συγκεκριμένη περίοδο που το μικρό σας είναι άρρωστο. Μόλις κάποιο παιδάκι εμφανίσει συμπτώματα (κυρίως πυρετό) θα πρέπει να παραμείνει στο σπίτι για να αναρρώσει και να αποτραπεί η διασπορά σε άλλα παιδάκια. Η μετάδοση ξεκινά περίπου 24 ώρες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων μέχρι και 4 ημέρες μετά την εκδήλωσή τους.

Τα πιο συχνά μεταδοτικά νοσήματα

Κρυολόγημα - Το πιο συχνό και πιο αθώο μεταδοτικό νόσημα της εποχής αποτελεί το κοινό κρυολόγημα. Συνήθως τα συμπτώματα είναι ήπια (βήχας, πυρετός, καταρροή) και υποχωρούν σε λίγες ημέρες. Οι ιοί που το προκαλούν είναι παρα πολλοί και γι’ αυτό είναι πιθανόν ένα παιδάκι να νοσήσει παραπάνω από μια φορές κατά την χειμερινή περίοδο.

Γρίπη - Σημαντική θέση στις λοιμώξεις αυτής της περιόδου κατέχει και η γρίπη που προκαλεί πιο έντονα συμπτώματα και μπορεί να λάβει την μορφή επιδημίας.

Υπάρχει ειδική θεραπεία;

Για τις περισσότερες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού δεν υπάρχει ειδική θεραπεία. Η αντιβίωση χορηγείται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όταν υπάρχει κίνδυνος μικροβιακής επιλοίμωξης και μόνο έπειτα από συνταγή του παιδιάτρου που παρακολουθεί το παιδί.

Εμβολιασμός – Η καλύτερη πρόληψη

Σε όλα τα παιδιά ο εμβολιασμός για τον πνευμονιόκοκκο και τον μηνιγγιτιδόκοκκο είναι απαραίτητος. Σχετικά με την γρίπη, τη φετινή χρονιά θα πρέπει να εμβολιαστούν μόνο οι ομάδες υψηλού κινδύνου δηλαδή παιδιά που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, άσθμα, χρόνια νοσήματα μεταβολισμού και σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια νοσήματα του ήπατος και των νεφρών, νοσήματα που επηρεάζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, νευρολογικά και νευρομυϊκά νοσήματα.

 

Γράφτηκε από: Παναγιώτης Ευθυμίου
Παιδίατρος
Άλλες πληροφορίες
Δείτε το βιογραφικό εδώ
Email: efthimioup@yahoo.gr
Άλλα άρθρα του συγγραφέα