Ερώτηση από Λινα (23.01.2021)
Καλησπέρα σας. Είμαι πλέον 6 μηνών και δεν αισθάνομαι ότι αυτήν την περίοδο της ζωής μου είμαι ευτυχισμένη. Το 1ο τρίμηνο είχα αναγούλες και δεν έτρωγα πολύ κάτι που με έριχνε. Ύστερα άρχισα να έχω όρεξη και να έχω μια φυσιολογική εγκυμοσυνη δόξα τω θεώ. Όμως το κλάμα και τα νεύρα έχουν αυξηθεί πάρα πολύ. Δεν κρύβω πως αντιλαμβάνομαι πως κάποια πράγματα τα παίρνω πιο προσωπικά απότι πριν, ίσως λόγω ορμονών. Όταν τσακώνομαι με τον άντρα μου νιώθω ότι δεν έχει συνειδητοποιήσει πως είμαι έγκυος γιατί δεν με αντιμετωπίζει σαν έγκυο. Δυστυχώς ταυτόχρονα με την εγκυμοσύνη φτιάχνουμε το σπίτι του, ώστε να μείνουμε έκει όταν έρθει με το καλό το μωρό γιατί το σπίτι που είμαστε τώρα δεν βολεύει με το μωρό. Δε τα βρίσκουμε πουθενά και τσακωνόμαστε συνέχεια με φωνές και κλάματα και εγώ μετά νοιώθω τύψεις για το μωρό μου και πως του κάνω κακό. Δεν με καταλαβαίνει γιατί κι εκείνος με κατηγορεί πως κάνω έτσι που έχω μωρό στη κοιλιά ενώ κάνει και εκείνος έτσι. Στον τσακωμο, εννοώ φωνάζει και μετά κλαίω πιο πολύ με αποτέλεσμα να μη μπορώ να ηρεμήσω και να κατακλίζομαι από σκέψεις όπως: τι κακό κάνω στο παιδί μου, δεν είμαι ευτυχισμένη, άρα πως θα φέρω ένα παιδί στον κόσμο κλπ. Είναι η χειρότερη περίοδος της ζωής μου ενώ μου λένε όλοι πως θα είναι η καλύτερη κλπ. Ο άντρας μου πλέον έχει απομακρύνθει γιατί με κατηγορεί ότι, ότι κι αν μου λέει εγώ νευριάζω, ενώ εγώ ζητώ τρυφερότητα και φροντίδα από εκείνον.. Την κοιλιά μου δηλαδή δεν έρχεται να τη χαϊδέψει, δεν ασχολείται μαζί μου δηλαδή. Σκέφτεται μόνο να έχουμε λεφτά να φτιάξουμε το σπίτι, πράγμα που κατανοώ αλλά αυτό μας κάνει να τσακωνόμαστε και να είμαστε απόμακροι. Δεν ξέρω τι να κάνω...
Απάντηση από ψυχολόγο (26.01.2021)
Καλημέρα Λίνα,
Συγχαρητήρια για την εγκυμοσύνη σας. Πράγματι Λίνα είναι μία πρόκληση οι τόσες αλλαγές που βιώνει η γυναίκα στην διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όμως έχετε καλή επίγνωση των συναισθημάτων σας οι οποίες έχουν επηρεαστεί από τις ορμόνες αυτήν την περίοδο. Αυτό που διακρίνω από την ερώτηση σας είναι θέμα επικοινωνίας και άγχος. Οι άντρες-ειδικά όσοι θα γίνουν πρώτα φορά πατέρες-δυσκολεύονται να κατανοήσουν την εγκυμοσύνη επειδή δεν βιώνουν τις σωματικές αλλαγές της ούτε επηρεάζονται από ορμόνες. Το μόνο που αντικρίζουν είναι την εγκυμονούσα και τις ευθύνες για την φροντίδα της και του μωρού.
Αυτήν την περίοδο από αυτά που περιγράφετε είστε επηρεασμένη αρκετά από τις ορμόνες. Προσπαθήστε όμως να σκεφτείτε και να σημειώσετε τί είναι ακριβώς αυτό που νοιώθετε όταν λέτε πως δεν σας φέρετε σαν εγκυμονούσα. Όταν κάνετε τις σημειώσεις σας, βρείτε χρόνο να του τα εκφράσετε με ήρεμο τρόπο. Νοιώθω ότι υπάρχει άγχος για τον ερχομό του μωρού και την τακτοποίηση του νέου σπιτιού. Πιθανόν να υπάρχει και άγχος για τον νέο σας ρόλο ως γονείς. Προσπαθείστε να μείνετε ήρεμη και ψύχραιμη, μπορείτε να κάνετε τα εξής:
- Ανάσες. Καθήστε ή ξαπλώστε με το ένα χέρι στο στήθος και το άλλο στην κοιλιά. Πάρτε μία βαθιά ανάσα (μετρήστε 4 δευτερόλεπτα). Κρατήστε την ανάσα για 4 δευτερόλεπτα. Εισπνέετε από το στόμα ήρεμα για 4 δευτερόλεπτα. Κάντε το αυτό για 2 ολόκληρα λεπτα.
- Σκεφτείτε και σημειώστε τί θα θέλατε να μάθετε στο μωρό σας και τί χρειάζεται να κάνετε τώρα; Τί θα θέλατε να αποφύγετε να μάθει και πως θα το καταφέρετε αυτο;
- Φροντίστε την διατροφή σας και τον ύπνο σας. Ασκηθείτε περπατώντας τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα για 20 λεπτά.
- Μην ξεχνάτε να κάνετε ευχάριστες δραστηριότητες. Σκεφτείτε να βγείτε ένα περίπατο, να πάρετε πρωϊνό από τον φούρνο και να περπατήσετε. Μην απομονώνεστε από την κοινωνική ζωή.
- Επικοινωνείτε ανοιχτά με ήρεμο και ψύχραιμο τρόπο τα συναισθήματα σας στον σύντροφο σας. Συζητείστε τις ανησυχίες σας χωρίς να έχετε ιδιαίτερες απαιτήσεις από εκείνον. Συζητείστε τις νέες αλλαγές στην κοινή ζωή σας.
Η επικοινωνία είτε σώζει είτε σκοτώνει τις σχέσεις μας. Χρησιμοποίησε την προς όφελος σου. Αν χρειαστείτε μπορείτε να επικοινωνήσετε με έναν ειδικό για τα θέματα βρεφικής-μητρικής ψυχικής υγείας για συμβουλευτική. Ελπίζω να σας βοήθησα.