Ερώτηση από Κατερίνα (10.4.2017)
“Γεια σας, έχω ένα μωράκι 8μιση μηνών. Εδώ και ένα μήνα δε θέλει κανέναν άλλον πάρα μόνο εμένα. Αυτή η συμπεριφορά ξεκίνησε όταν χρειάστηκε να λείψω για λίγο και το άφησα πρώτη φόρα μόνο του... Δεν έχει πιει ποτέ φόρμουλα και όταν του πήρα να πιει για τις ώρες που θα έλειπα δεν ήπιε γουλιά και έκλαιγε μέχρι να γυρίσω... πλέον τον θηλάζω μόνο πρωί-βράδυ αλλά όλη νύχτα ξυπνάει και θέλει τη θηλή στο στόμα του για να ξανακοιμηθεί...ένα μήνα τώρα είμαι πελαγωμένη… Ξυπνάει κάθε μισάωρο με κάθε μια ώρα....πως θα το σταματήσω αυτό; Μόλις χρονίσει θέλω να αποθηλάσει πρέπει να προσέξω κάτι ιδιαίτερα; Πρέπει να γυρίσω στη δουλειά και ο μικρός θα πάει βρεφονηπιακό σταθμό. Πώς θα τον συνηθίσει; Μήπως πρέπει να βρω άλλη λύση? Δε θέλω να του κάνω κακό στη ψυχολογία του επειδή θα είναι με κάποιους "ξένους". Πείτε μου τη γνώμη σας σάς παρακαλώ... Συγγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις.”
Απάντηση από ψυχολόγο (10.4.2017)
“Καλησπέρα Κατερίνα,
Καταλαβαίνω τη θέση που βρίσκεσαι αλλά έχω την εντύπωση πως δεν θα σου αρέσουν οι συμβουλές μου. Όμως αφού έκανες το βήμα να ζητήσεις τη βοήθεια μου οι απαντήσεις μου είναι οι εξής:
1. Η συμπεριφορά του βρέφους σου είναι απολύτως φυσιολογική περί: προσκόλληση στην μαμά, αποφυγή προς τους ξένους και την άρνηση γάλακτος σκόνης.
Τα βρέφη δεν είναι χαζά. Γνωρίζουν το συμφέρον τους, κυρίως ως προς τα τρία θέματα που σου ανέφερα.
Κατερίνα τα μωρά χρειάζονται τρία πράγματα μόνο για να είναι ευτυχισμένα και να έχουν καλή ψυχολογία: Τροφή από το στήθος σου, ζεστασιά στην αγκαλιά σου και ασφάλεια υπό την προστασία σου. Αυτά ζητάει και το δικό σου μωράκι. Και τα δικαιούται.
2. Το θέμα με τον ύπνο. Σε καταλαβαίνω απόλυτα γιατί και εγώ θήλαζα τις δύο κόρες μου και ακόμη θηλάζω τον 2 ετών γιο μου. Και με αυτό νομίζω πως δεν θα σου αρέσει η απάντηση μου διότι πιστεύω στον θηλασμό on-demand- δηλαδή όποτε το απαιτεί το μωρό. Όταν η μαμά ανταποκρίνεται στις ανάγκες του μωρού τους μειώνεται η ανασφάλεια του βρέφους διότι οι ανάγκες του φροντίζονται και έτσι χτίζεται η σχέση εμπιστοσύνης.
Το μωράκι σου και πεινάει και θέλει τη μαμά του. Προσωπικά το θέμα με την διακοπή του ύπνου μου την είχα κάνει φέρνοντας κάθε μωρό μου (έως και 1.5 ετών περίπου) να κοιμηθεί και να θηλάσει δίπλα μου. Το πασίγνωστο Attachment Parenting. Δεν είναι για όλους αλλά για εμένα είναι τέλειο. Ίσως το προσπαθήσεις και εσύ, είναι πάνω σου να αποφασίσεις πάντως σου στέλνω έναν ιστότοπο να ενημερωθείς περί τίνος πρόκειται. Το να θέλει τη θηλή για να κοιμηθεί είναι γιατί νιώθει ανασφάλεια και η μητρική μυρωδιά σου τον/ την αναπαύει/ ηρεμεί. Οπότε μην το κάνεις μεγάλο θέμα γιατί το μωρό σου καταλαβαίνει και έτσι θα αντιδράσει γαντζώνοντας περισσότερο επάνω σου. Έχεις δοκιμάσει να του δώσεις το δικό σου γάλα σε μπιμπερό; Είναι μία εναλλακτική λύση όταν λείπεις. Μπορεί ο μπαμπάς του να του το δώσει ή κάποιο οικείο πρόσωπο.
http://attachment-parenting.gr/
3. Θα το συνηθίσει με τη βία εάν προσπαθήσεις να του κόψεις τα τρία πράγματα που κάθε μωρό χρειάζεται για να είναι ευτυχισμένο. Και θα είναι πιο δύσκολα τα πράγματα για εσένα. Ειδικά ο βρεφονηπιακός σταθμός.
Κατερίνα κατάλαβα πως είσαι αρκετά αγχωμένη και δε θέλεις να βλάψεις συναισθηματικά το μωράκι σου. Όμως πρέπει να επιστρέψεις στην εργασία σε λίγους μήνες όπως είπες. Γι΄ αυτό μπορείς να κάνεις τα εξής:
- Να ακολουθήσεις την Μητρότητα της Προσκόλλησης (Attachment Parenting by Dr. William Sears " The Baby Book")
- Να μιλάς συνέχεια στο μωράκι και να του λες πόσο τον/την αγαπάς, να του δείχνεις έμπρακτα την αγάπη σου ( φιλάκια, αγκαλίτσες, χάδια, χαμόγελα-το ξέρω είναι δύσκολο όταν δεν έχεις κοιμηθεί και τα νεύρα σου είναι τεντωμένα-αλλά όταν θα είναι στα 2 έτη και θα είναι ανεξάρτητο, να θυμηθείς ότι είναι έτσι γιατί έκανες εσύ όλα αυτά ΤΩΡΑ-στα 8 μηνών δηλαδή).
- Αν έχεις χρόνο από τώρα να βγαίνεις έξω σε παιδότοπους κατάλληλα για την ηλικία του. Έτσι θα δικτυωθείς και εσύ με άλλους γονείς και το μωράκι θα συνηθίζει το διαφορετικό περιβάλλον υπό την προστασία της μαμάς.
Έχετε συγγενείς με παιδάκια που μπορείτε να επισκεφθείτε στο δικό τους περιβάλλον; Να πηγαίνετε μαζί. Υπάρχει μπαμπάς στην οικογένεια σου; Αν ναι, μοιραστείτε την φροντίδα του μωρού μαζί για να συνηθίζει και στην πατρική φροντίδα (ένα μπανάκι, αλλαξιά, φαγάκι) και προσπάθησε να λείπεις για ένα 15λεπτο πρώτα και μετά να επιστρέφεις. Θα δεις την αντίδραση του μωρού: Αν είναι αγχωμένο που έλειπες αλλά μετά που σε βλέπει ησυχάζει (πιθανόν να θέλει το στήθος) είναι καλό. Αν όμως γίνεται πιο αντιδραστικό με την παρουσία σου ίσως είναι ένδειξη ότι νιώθει ανασφαλής και έχει θυμώσει μαζί σου που έφυγες. Εάν πάνε καλά τα πράγματα στα 15 λεπτά τότε μετά από λίγες ημέρες (περίπου στις 10) προσπάθησε να λείψεις για 30 λεπτά-μετά 1 ώρα. Νομίζω κατάλαβες τους λόγους πίσω από αυτήν την κίνηση.
Κατερίνα όλες οι μητέρες θέλουν τα μωράκια τους να είναι χαρούμενα, να έχουν ένα γερό δεσμό μεταξύ τους. Όμως πολλές φορές ξεχνάνε πως τα μωρά έχουν τον δικό τους ρυθμό στην ζωή. Το μωρό δεν ενδιαφέρεται αν η μαμά πρέπει να πάει στην δουλειά ή ότι εκείνο πρέπει να το προσέξουν «ξένοι» όσο λείπει η μαμά.
Τα μωρά τους νοιάζουν τα τρία πράγματα που είπαμε παραπάνω. Με τον δικό σου τρόπο-και κατά τις δυνάμεις σου- προσπάθησε να τα εκπληρώσεις. Και μην ξεχνάς να φροντίζεις τον εαυτό σου. Κάλεσε την μαμά σου, μία φίλη ή πες στον σύντροφό σου να προσέχει το μωρό για να κάνεις ένα ζεστό χαλαρωτικό μπάνιο ή να βγεις για λίγο έξω μόνη σου (έστω τα 15 λεπτά).
Μην ξεχνάς δεν είσαι μόνη -τα περάσαμε και τα περνάμε ακόμη και εμείς. Κι αυτό λέγεται Μητρότητα. Είμαι στην διάθεση σου και σου εύχομαι έναν καλόν ύπνο (τηλ. 6986775642).”