Ερώτηση από ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ (24.12.2019)
“ Καλησπέρα γιατρέ. Έχω ένα κοριτσάκι, είναι λίγο παραπάνω από 3,5 μηνών, μέχρι τον πρώτο μήνα κοιμόταν μόνο του στην καλαθούνα δίπλα στο κρεβάτι μου και κάποιες φορές την ημέρα στο δωμάτιο της στην κούνια, να σημειώσω ότι έχει παλινδρόμηση και κατά εντολή του παιδιάτρου την κρατούσαμε περίπου 20 λεπτά αγκαλιά όρθια για να κατεβεί το γάλα και να ρευτεί. Μετά τον πρώτο μήνα ξαφνικά ένα βράδυ δεν κοιμόταν μόνη της. Με το που την έβαζα στο κρεβατάκι της, είτε κοιμισμένη είτε νυσταγμένη ξυπνούσε αμέσως ή μετά από λίγο. Για να την πάρει ο ύπνος θέλει να είναι ξαπλωμένη μπρούμυτα πάνω μου και να θηλάζει, εάν την αφήσω δίπλα μου στο κρεβάτι μου ή οπουδήποτε αλλού αρχίζει να κλαίει και την ημέρα το ίδιο. Θέλει μόνιμα αγκαλιά, αυτό που με κουράζει και με ανησυχεί είναι το βράδυ που θέλει μόνο να κοιμάται πάνω μου, τι φταίει; Πως μπορώ να το αλλάξω αυτό; Ευχαριστώ πολύ!”
Απάντηση από ψυχολόγο (28.12.2019)
Χρόνια πολλά Σταυρούλα και να σας ζήσει η κορούλα σας. Δεν φταίει τίποτα παρά η φυσική προσκόλληση που έχουν τα μωρά απέναντι στην μανούλα τους! Και να μην την θήλαζες και να μην χρειαζόταν να την κρατήσης 20 λεπτά για να ρευτεί πάλι θα ήθελε να είναι κοντά σου, απάνω στο στήθος σου, μέσα στην αγκαλιά σου διότι οι άνθρωποι από την φύση τους είναι κοινωνικά πλάσματα και δεν θέλουν να είναι μόνοι τους! Στα 3.5 μηνών δεν περιμένουμε καμία διαφορετική αντίδραση από το βρέφος και αυτό θα πρέπει να σας καθησυχάζει που το μωρό σας συμπεριφέρεται στα φυσιολογικά πλαίσια της προσκόλλησης. Είναι στο χέρι σας αυτή η προσκόλληση να αναπτυχθεί σε ασφαλή πλαίσιο αντί σε ανασφαλή όπου θα είναι ακόμη περισσότερο ΄γαντζωμένο΄ απάνω σας ακριβώς επειδή θα νιώθει την έντονη σας ανάγκη για ανεξαρτησία από εκείνην συναίσθημα το οποίο θα δημιουργήσει αισθήματα ανασφάλειας (π.χ. φόβου) ως αποτέλεσμα να έχεις ένα αγχωμένο μωρό στα 6 μηνών. Είμαι σίγουρη δεν θα το προτιμήσετε αυτό.
Αναγνωρίζω πολύ καλά ότι για να είναι συναισθηματικά υγιής ένα μωρό πρέπει να νιώθει συναισθηματικά, αλλά και σωματικά καλά η μανούλα. Χρειάζεσαι ύπνο, υγιή διατροφή, χρόνο για τον εαυτό σας ώστε να έχετε δύναμη να ανταποκριθήτε στις ανάγκες του μωρού αλλά και στις δικές σας χωρίς να νιώθετε εγλωβισμένη στην μητρότητα. Γι αυτό προτείνω το εξής:
- Να μοιράζεσαι με τον σύντροφο σας ή κάποιο οικείο πρόσωπο (π.χ. γιαγιά, θεία κτλ) το κράτημα στα χέρια του μωρού για το ρεύσιμο όπου είναι δυνατόν. Αυτό θα βοηθήσει το μωρό να οικειοπηθεί με άλλα σημαντικά πρόσωπα.
- Αν φροντίζετε το μωρό εσείς (και δεν είναι σε βρεφονηπιακή φροντίδα) προσπαθείτε να μιλάτε στην κόρη σας όσο συχνά μπορείτε και να της εξηγείτε την καθημερινή ρουτίνα, π.χ. την διαδικασία του μπάνιου της, την προετοιμασία του φαγητού, την έξοδο στα ψώνια- οτιδήποτε. Και στην διάρκεια όλης αυτής της διαδικασίας θα επισημαίνετε πόσο την αγαπάτε, πόσο χαίρεστε που είστε μαζί και όλα τα συναισθήματα που νιώθετε. Αυτή η κίνηση σας δημιουργεί την αίσθηση της ασφάλειας στο μωρό.
- Προσπαθείστε να κοιμάστε όταν κοιμάται το μωρό. Οι δουλειές του σπιτιού είναι δευτερεύον. Αν εργάζεστε, ζητήστε στήριξη από δικούς σας ανθρώπους όταν είστε σπίτι για να σας προσέξουν το μωρό έστω για μισή ώρα ώστε να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο ή να φάτε το φαγητό σας με ηρεμία.
- Προσπαθείστε την νύχτα να την βάζετε στο κρεβάτι της ακόμη και μετά που αποκοιμηθεί επάνω σας. Δείτε πως αντιδράει αλλά δώστε το λίγο χρόνο, π.χ. 4-7 ημέρες. Τα μωρά μαθαίνουν πολύ γρήγορα αλλά με ομαλότητα και υπομονή.
- Προσπαθείστε να μην ξυπνάτε το μωρό για να θηλάσει στην διάρκεια της νύχτας εκτός αν η ίδια ξυπνήσει. Τα μωράκια που θηλάζουν χωνεύουν πιο εύκολα το μητρικό γάλα και έτσι πεινούν πιο συχνά. Όμως δεν είναι ανάγκη να την διαταράσσεται από τον ύπνο της. 'Όταν και αν ξυπνήσει στην διάρκεια της νύχτας, θηλάστε την, κρατήστε την για να ρευτεί ή να την κρατήσει ο πατέρας της, και να την βάλετε για ύπνο στο κρεβάτι της.
- Πολλές μητέρες επιλέγουν να έχουν το μωρό δίπλα τους σε καλαθούνα ώστε να έχουν ευκολότερη πρόσβαση στο μωρό και εκείνο να μην νιώθει μακριά της. Συζήτησε αυτήν την επιλογή με την παιδίατρο σας. Δεν είναι για όλες τις μανούλες αυτή η μέθοδο (ειδικά αν η μαμά είναι καπνιστής).
Ο πρώτος χρόνος μετά την γέννα του μωρού είναι ο πιο κρίσιμος. Η επαφή που δημιουργείται μεταξύ μητέρα-βρέφος καθορίζει όλες τις μέλλουσες σχέσεις. Οι αντιδράσεις της μικρής είναι απολύτως φυσιολογικές για ένα μωρό το οποίο είναι από την φύση του κοινονικοποιημένο και χρειάζεται την ασφάλεια της παρουσίας της μανούλας. Η καλύτερη θεραπεία για την ανασφάλεια είναι η αγάπη. Όσο χρόνο διαθέτεις για την κόρη σας τόσο περισσότερο ασφαλή θα νιώθει και λιγότερο θα γαντζώνεται επάνω σας. Θα το δείτε αυτό μόλις ξεκινήσει να μπουσουλάει, θα είναι ξεκάθαρο όταν θα περπατάει και θα γίνει χαρακτηριστικό στοιχείο όταν θα μιλάει.Τα βρέφη χρειάζονται συναισθηματικά διαθέσιμους γονείς. Θα δυσκολευτείτε αυτούς τους πρώτους μήνες όμως θα έχετε μία κόρη με αυτοπεποίθηση, πρωτοβουλία και σιγουριά για τον εαυτό της και αυτούς που την αγαπούν. Δηλαδή, εσάς. Κάντε λίγη υπομονή. This is motherhood ! Καλή πρωτοχρονιά.