Ερώτηση από Manoula (20.11.2020)
Καλησπέρα σας, έχουμε μια μικρή 9μιση μηνών. Πριν καμιά εβδομάδα έβγαλε το 2ο δόντι της και ταυτόχρονα πέρασε και μια ίωση με 3 μέρες πυρετό. Την τελευταία μέρα του πυρετού έγινε και η μετακόμιση μας σε νέο σπίτι. Η μικρή είδε το σπίτι της το παλιό το πρωί και το βράδυ την πήγαμε στο καινούργιο. Δεν το πήρε καθόλου καλά. Έκλαιγε ασταμάτητα με ένα κλάμα απόγνωσης και επειδή τρόμαξαμε φύγαμε γρήγορα για το σπίτι των γονιών μου που μείναμε για 2 μερες εκεί και εκεί ήταν αρκετά γκρινιάρα ιδιαίτερα τις ώρες που ήθελε να κοιμηθεί. Έκλαιγε σαν να μας έλεγε πάμε στο σπίτι μας. Την τρίτη μέρα την φέραμε στο νέο σπίτι όπου μένει 3 μέρες. Κάθε μέρα είναι και πιο καλά. Την πρώτη μέρα ήταν χάλια, είχε χάσει το χαμόγελο της και ολο τσίριζε για τα πάντα και εκλαιγε με τσιρίδες. Τα πάντα την πείραζαν, ακόμα και σήμερα 3η μέρα είναι γκρινιάρα αλλά την ξεγελάμε και ξεχνιέται. Αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι ενώ πριν την μετακόμιση ήταν ένα παιδί που γελούσε χόρευε με την μουσική, της έλεγες να κάνει ήχους ζώων και τους έκανε. Έδειχνε το αυτί της, την μύτη της, τέτοια πράγματα γενικά, τώρα δεν τα κάνει, ή σπάνια. Της λέμε εμείς κι αυτή μας γράφει, το βλέμμα της την πρώτη μέρα ήταν θλιμμένο. Υπάρχει περίπτωση να έχει τραυματιστεί συναισθηματικά από όλη αυτή την εμπειρία και να μην έχει διάθεση να αλληλεπιδράσεί μαζί μας; Υπάρχει περίπτωση αυτό να την πήγε πίσω ψυχοκινητικά; Μπορούμε να κάνουμε κάτι να βοηθήσουμε; Σας ευχαριστώ πολύ.
Απάντηση από ψυχολόγο (22.11.2020)
Αγαπητή Manoula
Σας ευχαριστώ για την ερώτηση. Τα βρέφη αγαπούν πολύ την ρουτίνα και με τις αλλαγές που βίωσε (ιώση, μετακόμιση και νέο δόντι) πιθανόν έχασε την σειρά της. Αυτό που χρειάζεται από εσάς είναι να σας ακούει με ηρεμία και χαρά καθώς τακτοποιήται το νέο σπίτι και να μπείτε ξανά στην ρουτίνα σας. Όχι, τα βρέφη δεν οπισθοδρομούν συναισθηματικά ούτε κινητικά από μία μετακόμιση, από νέα δόντια και ιώσεις (εκτός από βαριές ιώσεις τύπου εγκεφαλίτιδα κτλ). Μην το δίνετε μεγαλύτερη διάσταση απ' ὀτι έχει.
Στον 9ο μήνα το βρέφος σε λίγο θα στέκεται όρθιο, θα γαντζώνεται από τα έπιπλα και θα προσπαθεί να πάρει τα πρώτα της βήματα. Θα την στηρίζετε στην αυτονομία της και θα την ενθαρρύνεται χώρις πίεση. Έχει τον δικό της χαρακτήρα και προσωπικότητα. Μπορεί να μην έχει όρεξη για τραγούδια και χορό όταν έχει βγάλει δοντάκι και ένιωσε την εμπειρία του φυσικού πόνου. Από εσάς χρειάζεται εξηγήσεις των γεγονότων (π.χ. πως όσα βιώνει είναι φυσιολογικά) και ψυχραιμία για να νιώθει ασφάλεια.
Προτείνω να μπείτε σε σειρά π.χ. τακτοποιήστε το δωμάτιο της και να της λέτε πως είναι ο καίνουριος χώρος της, πως θα παίζει και θα διαβάζει εκεί και θα κοιμάται ευχάριστα εκεί. Μία ρουτίνα για ένα 9ο βρέφος είναι κάπως έτσι:
- Πρωϊνό-Ξύπνημα, αλλαγή πάνας, πρωινό, στοχευμένο παιχνίδι (π.χ. κατασκευές με τουβλάκια), διάβασμα παραμύθι.
- Μεσημέρι-Φαγητό, χαλαρωτική μουσική, βιβλίο, ύπνο.
- Απόγευμα- Ελεύθερο παιχνίδι με τα λούτρινα ἠ κατασκευἐς, τραγούδια, μουσική, διάβασμα, πιθανή βόλτα με καρότσι .
- Βρἀδυ-Μπάνιο, βιβλίο, ύπνο.
Κἀπως έτσι είναι η ρουτίνα ενός βρέφους με όσο το λιγότερο ερεθίσματα την ώρα που αρχίζει η ώρα του ύπνου συμπεριλαμβανόμενο τηλέοραση και ηλεκτρονικά παιχνίδια τύπου εκπαιδευτικά ταμπλετ κτλ (για να μην πω καθόλου).Τίποτα δεν αντικαθιστά την εικονογράφηση και τα γράμματα του φυσικού βιβλίου και την εμπειρία της ζεστής αγκαλιάς που κάθεται το παιδί για να του διαβάσουν μία ιστορία. Άκομη και το σκίσιμο των σελίδων είναι σουπερ κινητικότητα για το βρέφος.
Σἐ όλη την καθημερινότητα μιλάμε στο μωρό μας για να αποκτήσει λεξιλόγιο, παίζουμε μαζί (η μαμά είναι το αγαπημένο παιχνίδι του μωρού) και φροντίζουμε την ψυχική μας υγεία ισορροπώντας τις ανάγκες του μωρού με αυτές των νέων γονέων (συγκεκριμένα ύπνο και διατροφή).
Να την χαίρεστε και καλορίζικο το νέο σπίτι.