Ερώτηση από Elle (3.11.2017)
“Γεια σας. Η κόρη μου σχεδόν 3 χρόνων ειναι πολυ νευρική, με το που θα θυμώσει για κάτι σφίγγει τα δόντια της, νευριάζει. Τώρα μου είπαν απο το σχολείο οτι το κάνει και εκεί και οτι έσπρωξε ένα παιδάκι δυο φορές μάλιστα και οτι κάποτε το κάνει αυτό. Τι να κάνω? ”
Απάντηση από ψυχολόγο (4.11.2017)
“Γειά σας Elle,
Μία σημαντική δεξιότητα που κάθε γονέας χρειάζεται να μάθει στο παιδί του-ακόμη και από νεογέννητο- είναι να ρυθμίζει τα συναισθήματα του. Δηλαδή το συναίσθημα της πείνας, του φόβου και στην δική σας περίπτωση- του θυμού.
Στην ηλικία του παιδιού σου μπορείτε να κάνετε δύο ευχάριστες δραστηριότητες ώστε να αντιμετωπίσετε τον θυμό. Για να αντιμετωπίσετε τα νεύρα της (π.χ. τρίξιμο δοντιών κτλ) θα κάνετε την ακόλουθη πολύ απλή και διασκεδαστική χαλαρωτική άσκηση: Θα αγοράσετε μπουρμπουλήθρες. Θα πάρετε μια βαθιά ανάσα και θα τις φυσήξετε με αργή και ήρεμη εκπνοή. Αυτή είναι μία εύκολη, χαλαρωτική, διασκεδαστική και πολύ αποτελεσματική για μικρά παιδιά άσκηση. Θα μάθετε στην μικρή να το κάνει αυτό και θα το κάνετε μαζί στο σπίτι όταν ΔΕΝ έχει νευριάσει ώστε όταν αρχίζει να έχει τα νεύρα της να της θυμίζετε να παίρνει βαθιές ανάσες και να εκπνέει χαλαρωτικά όπως όταν κάνετε μπουρμπουλήθρες.
Δεύτερον: Είναι χρήσιμο να βοηθάμε τα παιδιά να κατανοήσουν τι είναι ο θυμός και πως να το απελευθερώσουν αναλόγως. Τα Μπαλόνια του Θυμού είναι μια διασκεδαστική και αποτελεσματική τεχνική που προσφέρει στα παιδιά μία εμφανή εικόνα του θυμού και τις επιπτώσεις που έχει σε αυτά και στο περιβάλλον τους. Επιτρέπει στα παιδιά να δουν πως ο θυμός χτίζεται μέσα τους και πως, αν δεν τον απελευθερώνουν σιγά και με ασφάλεια, ο θυμός ξεσπάει και πληγώνει τους ίδιους και άλλους. Θα χρειαστείτε μπαλόνια και θα κάνετε μαζί την ακόλουθη άσκηση:
Πρώτα το παιδί φουσκώνει ένα μπαλόνι και το βοηθάς να το δέσει (στην περίπτωση σας το φουσκώνετε εσείς). Δεύτερον, εξηγείς ότι το μπαλόνι αντιπροσωπεύει το σώμα, και ο αέρας μέσα στο μπαλόνι αντιπροσωπεύει τον θυμό. Ρωτά το παιδί, «Μπορεί ο αέρας να βγει από το μπαλόνι;», «Τι θα συμβεί αν αυτός ο θυμός (αέρας) είχε φρακάρει μέσα σου;», «Θα υπήρχε χώρος να σκεφτείς καθαρά;» Τρίτον, λες στο παιδί να πατήσει το μπαλόνι ώσπου να εκραγεί και όλος ο θυμός (αέρας) να βγει. Τέταρτον, εξηγείς ότι αν το μπαλόνι ήταν άνθρωπος, η έκρηξη του μπαλονιού θα ήταν σαν μία επιθετική πράξη (π.χ. να χτυπάς έναν άνθρωπο ή αντικείμενο). Ρωτάς το παιδί αν αυτός ο τρόπος είναι ασφαλής για να απελευθερωθεί ο θυμός. Μετά, το παιδί ξανά φουσκώνει ένα μπαλόνι αλλά αντί να το δέσει το παιδί το κρατά κλειστό με τα δάχτυλα. Ρωτάς να απελευθερώσει σιγά-σιγά λίγο αέρα από το μπαλόνι και να το ξανά κλείσει με τα δάχτυλα του (βοηθάς το παιδί να το κάνει αυτό εφόσον δεν μπορεί). Ο αέρας που βγαίνει κάνει έναν ήχο που αρέσουν στα παιδάκια. Της ρωτάς, «Έχει μικρύνει το μπαλόνι;» «Έσκασε το μπαλόνι;» «Όταν ο θυμός απελευθερώθηκε ήταν το μπαλόνι και οι άνθρωποι γύρω από το μπαλόνι ασφαλής;», «Φαίνεται αυτός ο τρόπος σαν μία πιο ασφαλή μέθοδο να αφήνεις τον θυμό να βγαίνει;». Στο τέλος της δραστηριότητας ξανά εξηγείς ότι το μπαλόνι αντιπροσωπεύει τον θυμό.
Όταν συζητάμε για τα πράγματα που μας κάνουν να θυμώνουμε και βρίσκοντας διαφόρους τρόπους να απελευθερώσουμε τον θυμό, ο θυμός βγαίνει σιγά και με ασφάλεια. Υπενθυμίζεις στο παιδί πως όταν επιτρέπει τον θυμό να χτιστεί μέσα της μπορεί να μεγαλώσει και να εκραγεί με την πιθανότητα να βλάψει το ίδιο το παιδί ή κάποιον άλλον.
Αυτές οι δραστηριότητες είναι ψυχοθεραπευτικές και τις χρησιμοποιούμε στην θεραπεία με παιδιά που είναι επιθετικά και έχουν δυσκολίες να ελέγχουν τον θυμό τους. Είναι κάτι που πρέπει να χτίσεις στην συνείδηση του παιδιού σας και αρχίζετε κάνοντας τις δραστηριότητες αυτές από το σπίτι ώστε να μάθει να τις χρησιμοποιεί στην περίπτωση που τις έχει ανάγκη, π.χ. παιδικό σταθμό. Δεν θα δείτε αποτελέσματα με την πρώτη. Πρέπει να μάθει αυτόν τον νέο τρόπο διαχείρισης των συναισθημάτων της και παίρνει καιρό. Μπορείτε να ενημερώσετε στον παιδικό σταθμό αυτά για να τις θυμίζουν να εκπνέει αργά όπως με τις μπουρμπουλήθρες ή το Μπαλόνι του Θυμού. Θα ήταν καλό να τα εφαρμόσουν αυτά γενικότερα στο παιδικό σταθμό ώστε όλα τα παιδιά να γνωρίζουν πως να ρυθμίζουν τα συναισθήματα τους.
Επίσης καλό είναι να θυμίσεις στην μικρή ότι δεν αγγίζουμε το σώμα του άλλου όπως δεν αφήνουμε να μας αγγίξουν και το δικό μας (αυτό είναι καλύτερος τρόπος να δείξουμε στο παιδί μας πως δεν χτυπάμε διότι και το χτύπημα με τα χέρια ή κλοτσιά είναι κίνηση που αγγίζει το σώμα του άλλου).
Ελπίζω να βοήθησα. Είμαι στην διάθεση σας (6986775642) για διευκρινίσεις.
Καλή διασκέδαση και επιτυχία !