Ερώτηση από Εβελίνα (25.1.2020)
“Καλησπέρα σας, έχω ένα αγοράκι 7.5 μηνών και το θηλάζω αποκλειστικά. Έμαθε να κοιμάται θηλάζοντας και το βράδυ ξυπνάει αρκετές φορές για να θηλάσει έστω για λιγο και να ξανακοιμηθεί καθώς δεν ηρεμεί διαφορετικά. Πιπίλα δεν πήρε ποτέ. Πώς θα μπορούσα να τον μάθω να κοιμάται μόνος του; Ευχαριστώ”
Απάντηση από ψυχολόγο (25.1.2020)
Χαίρετε Εβελίνα,
Να σας ζήσει το μωρό. Αναρωτιέμαι αν γνώριζατε πως κοιμόντας με το μωρό δίπλα σας και θηλάζοντας το όταν το απαιτεί, συμμετείχες στο Attachment Parenting, τουλάχιστον από πλευρά ύπνου και θηλασμού ! Θεωρώ έκανες το καλύτερο βήμα για να αναπτύξεις μία σχέση ασφάλειας και αγάπης.
Όπου αναπαύονται τα μἐλη της οικογένειάς και έχουν όλοι καλό ύπνο είναι ο κατάλληλος σχεδιασμός ύπνου. Συνήθως η νύχτα φοβίζει τα μωρά και νιώθωντας την επαφή της μητέρας ή θηλάζοντας στην διάρκεια της νύχτας (αυτό το ελάχιστο ακόμη που αναφέρατε), γίνεται για να μειωθεί η ένταση του άγχους αποχωρισμού και διδάσκει στο μωρό ότι ο ύπνος την νύχτα είναι ικανοποιητικός και ασφαλές.
Τώρα για να στέλνετε ερώτηση υποθέτω πως είτε δεν κοιμάστε εσείς καλά είτε νιώθετε πως δεν είναι σωστό για το μωρό. Αν είναι το δεύτερο, να μην σας απασχολεί καθόλου γιατί μόνο καλό θα του κάνει αφού θα κοιμάται και δεν θα νιώθει άγχος ξυπνώντας με κλάματα για να διασπαστεί εντελώς ο ύπνος όλων. Αν δεν κοιμάστε εσείς καλά προτείνω το εξής:
- Αν κοιμάται στο ίδιο κρεβάτι μαζί, τοποθετήστε την κούνια του σχετικά δίπλα στο δικό σας κρεβάτι και να τον βάζετε εκεί μέσα. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μπουσουλήσει δίπλα σας και να θηλάσει όμως θα μάθει ότι δεν ανήκει στο ίδιο κρεβάτι μαζί σας και θα τον επιστρέφεται δίπλα στην κούνια του.
- Αν συνηθίσει το παραπάνω, θα είστε έτοιμοι να τον έχετε αποκλειστικά στην κούνια αλλά στον ίδιο χώρο.
- Αν συνηθίσει κι αυτό, θα μπορείτε να τον μεταφέρεται στο δικό του δωμάτιο.
- Στην διάρκεια της ημέρας, βάλτε το μωρό να κοιμάται δίπλα σας στην κούνια του. Αυτό θα του μάθει οτι εκεί είναι η θέση του και θα είναι πιο ομαλή η μεταφορά αυτή και στην διάρκεια της νύχτας.
- Αν δεν εργάζεστε εκτός σπιτιού, προσπαθείστε να κοιμάστε όταν κοιμάται το μωρό και να φροντίζετε για την διατροφή σας.
Αυτά το καθένα θα το εφαρμόσετε περίπου 10 ημέρες αναλόγως πως θα αντιδράσει στην πρώτη πρόταση. Και μετά ως μαμά θα κρίνετε εσείς.
Τώρα υπάρχουν άλλοι πιο άγαρμπη μεθόδοι, π.χ. Crying it Out-το να αφήσεις το μωρό να σκάσει από το κλάμα για δύο εβδομάδες και έτσι θα σταματά να κλαίει και θα κοιμάται από μόνο του. Αυτήν την μέθοδο έχουν πάψει να προτείνουν όχι μόνο Ψυχολόγοι, αλλά και ιατροί στην εδικότητα της νευρολογίας διότι το στρες που βιώνει το μωρό στην διάρκεια αυτής της διαδικασίας βλᾶπτει τον εγκέφαλο και θα έχετε ένα μωρό σε σύγχυση με περισσότερα θέματα από την απλή έλλειψη ύπνου. Δεν το συνιστώ καθόλου και μπορείτε να διαβάσετε τον σύνδεσμο για να ενημερωθείτε γιατί σημαντικοί επιστήμονες δεν το συνιστούν. Στα 7.5 μηνών συνεχίζετε η ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού. Το στρες και μάλιστα το τοξικό στρες που προκαλείται από την μέθοδο αυτή - η οποία δεν είναι τύπου 'αφήνω το μωρό για πέντε λεπτά για να ηρεμήσω και μετά το παίρνω αγκαλιά'. Στην μέθοδο αυτή, αφήνεις το μωρό να αποκοιμηθεί εντελώς μόνο του χωρίς να ανταποκριθείς στο κλάμα του. Το στρες που προκαλεί στον εγκέφαλο: αυξημένη πίεση και ταχυκαρδία, άπνοια, προβλήματα στο πεπτικό σύστημα και άλλα. Πολλοί νομίζουν πως αφού μαθαίνει το μωρό να κοιμηθεί οτι η μέθοδος αυτή λειτουργεί. Όμως οποισδήποτε κλαίει ανυπαρηγόρητος θα σταματήσει να κλαίει αφού κανείς δεν ανταποκρίνεται. Άρα δεν λειτουργεί η μέθοδος απλά το μωρό υποκύπτει στο γεγονός πως δεν θα ανταποκριθεί κανείς. Πραγματικά δεν γνωρίζω ποιος αντέχει να ακούει ένα μωρό να σπαράζει από το κλάμα μόνο για να ΄μάθει' να κοιμάται στο σκοτάδι μόνο του. Λίγο σκληρό δεν είναι για έναν μικρό άνθρωπο; Γι αυτό και θα απορρίψουμε εξ αρχής αυτήν την μέθοδο.
Ο στόχος του ύπνου και του δεσμού μαμά-μωρό είναι να υπάρχει μία σχέση εμπιστοσύνης, ασφάλειας και αγάπης. Δεν είναι εύκολο για τις μαμάδες που θηλάζουν αποκλειστικά το μωρό τους και συνήθως μωρά που θηλάζουν δεν δέχονται πιπίλα αφού είναι αρκετά έξυπνα να καταλάβουν πως δεν έχει η πιπίλα τίποτα ωφέλιμο για εκείνους.
Εβελίνα ο αγώνας για να έχουμε ένα παιδί με αυτοπεποίθηση, πρωτοβουλία και ανεξαρτησία ξεκινά το πρώτο έτος της ζωής του. Όση ασφάλεια δώσεις ένα μωρό τόσο ανεξάρτητο θα είναι όταν αρχίζει να περπατά και να μιλά. Με μικρά βήματα στο νέο σχεδιασμό ύπνου αλλά σταθερά, με πολλές πράξεις αγάπης, με πολλές λέξεις τρυφερότητας και παρηγορητικότητας θα φτάσετε να έχετε το κρεβάτι για τους δύο σας. (Μπάμπας και Μαμά). Καλή επιτυχία!