Ερώτηση από tp (06.11.2019)
“ Καλή σας ημέρα! Έχω ένα κοριτσάκι 2 ετών και από τον πρώτο χρόνο της ζωής της νανουρίζεται ξύνοντας τον αγκώνα μου. Έτσι αποκοιμιέται τα βράδια και το δύσκολο είναι ότι μέσα στη νύχτα σίγουρα θα ξυπνήσει δύο φορές, η μία θα είναι για γάλα (δεν θηλάζει) και η άλλη θα είναι τα ξημερώματα που θα έρθει στο κρεβάτι μας. Και τις δυο αυτές φορές για να καταφέρει να κοιμηθεί πρέπει να ξύσει το χέρι μου. Τα ξημερώματα μπορεί να κάνει και μια ώρα να την πάρει ξανά ο ύπνος, οπότε φαντάζεστε πόσο δυσάρεστο μου είναι την ώρα που και εγώ κοιμάμαι να το κάνει αυτό. Της εξηγώ εκείνη την στιγμή ότι το χέρι μου έχει ξεκινήσει να πονάει, ότι νυστάζω, ότι δε θέλω άλλο και το αποτέλεσμα είναι να της φεύγει τελείως η νύστα και να κλαίει. Έχω πολλές φορές προσπαθήσει να της δώσω κάποιο κουκλάκι ή πανάκι συντροφιάς αλλά δεν τα θέλει με τίποτα! Έχετε κάποια άλλη ιδέα πως να τη βοηθήσω και να με βοηθήσω; Σας ευχαριστώ πολύ!”
Απάντηση από ψυχολόγο (17.11.2019)
Καλησπέρα tp και με συγχωρείτε για την καθυστερημένη απάντηση.
Διάβασα προσεκτικά την ερώτηση σας και συμπεραίνω ότι το πρόβλημα σχετίζεται με την μητρική-βρεφική σας σχέση και με την ρουτίνα του ύπνου.
Η συμπεριφορά της μικρής σας (να ξύνει τον δικό σας αγκώνα για να αποκοιμηθεί) είναι ο τρόπος που την βοηθάει να αυτορυθμίση τα συναισθήματα της. Όπως ένα μωρό που θηλάζει νιώθει ασφάλεια στο να κρατά στο χέρι του/της την θηλή ενός μαστού της μαμάς καθώς θηλάζει απ' τον άλλο μαστό, η δική σας κόρη βρίσκει ασφάλεια στο να έχει αυτήν την σωματική επαφή μαζί σας. Είναι θέμα συναισθηματικό αλλά και συμπεριφορικό.
Επειδή δεν γνωρίζω λεπτομέρειες όπως πόσο χρόνο περνάτε μαζί, αν είστε το κύριο πρόσωπο που την φροντίζει ή πηγαίνει σε κάποιο παιδικό σταθμό, αυτό που κατανοώ είναι ότι η μικρή χρειάζεται περισσότερο ποιοτικό χρόνο μαζί σας για να σιγουρευτεί οτι έχει την προσοχή σας, την αγάπη σας και την ασφάλεια που η μαμά προσφέρει με την παρουσία της. Μπορεί και να είστε 24 ώρες μαζί της όμως για ένα μικρό παιδί που αναπτυξιακά βρίσκεται σε ένα στάδιο που απο την μία θέλει να δοκιμάσει την ανεξαρτησία της από την άλλη αμφισβητεί τις νέες ικανότητες της (π.χ. να τρώει πλέον μόνη, να κοιμάται μόνη (αν και δεν το κάνει στην περίπτωση σας), να εξερευνά τον χώρο της κ.α.) πράγμα που το ένστικτο της την ενημερώνει πως σιγά σιγά δεν θα έχει ανάγκη σε πολλά την μανούλα- την τρομάζει. Οπότε και ξυπνά απ΄το κρεβάτι της να έρθει σε σας κι από πάνω κάνει και το τελετουργικό της ξύσιμο.
Σας συμβουλεύω τα εξής:
- Να αφιερώσετε τουλάχιστον 30 λεπτά πριν το βραδινό φαγητό να είστε οι δυο σας παίζοντας (π.χ. ένα παζλ, ένα επιτραπέζιο, πλαστελίνη κτλ). Αν μπορείτε να την βγάζετε έξω κατά την διάρκεια της ημέρας για να τρέχει και να παίζει σε ανοιχτό χώρο για να εκτονώνεται η ενέργεια της.
- Σας βοηθά με την διαδικασία του τραπεζιού κτλ να τρώτε όλοι μαζί.
- Να καθορίσετε μια τελετουργία ύπνου π.χ. φαγητό, τουαλέτα, πλύσιμο δοντιών, βιβλίο και ύπνο. Να έχετε ξεκαθαρίσει και ίσως χρειαστεί να το επαναλαμβάνετε κάθε νύχτα, πως ο καθένας έχει το κρεβάτι του. Αν και θα έρθει στο κρεβάτι σας, εσείς αφού έτσι κι αλλιώς δεν μπορείτε να κοιμηθείτε όταν έρχεται και σας ξύνει, θα την επιστρέψετε στο κρεβάτι της. Όταν την αφήνεται να κλαίει και παραχωρείτε την μαθαίνετε ουσιαστικά ότι μπορεί να έχει αυτήν την εξουσία απάνω σας και να περνάει το δικό της.
- Προσπαθήστε να αντικαταστήσετε τον αγκώνα σας με ένα λουτρινο π.χ. αρκουδάκι ή αλεπού και να της πείτε πόσο της αρέσει της αρκούδας ή της αλεπούς να την ξύνουν για να κοιμηθεί. Αν καταφέρετε να κάνετε κάτι παρόμοιο θα γιορτάσουμε μαζί.
- Βεβαίως και θα ταλαιπωρηθείτε στην αρχή όμως αν μείνετε σταθερή σε μια τέτοια ρουτίνα τουλάχιστον για 14 ημέρες θεωρώ θα δείτε αποτελέσματα.
Συνήθως τα νήπια ξύνουν τον εαυτό τους αλλά όπως και να είναι αυτή είναι μία συμπεριφορά που η ίδια ανακάλυψε για να την προμηθεύει με την συναισθηματική ασφάλεια που χρειάζεται. Συγκεντρωθείτε στα συναισθηματικά της και θα λυθεί το συμπεριφορικό της.
Για οτιδήποτε περισσότερο είμαι στην διάθεση σας και ξανά να με συγχωρείσετε για την καθυστέρηση.