facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Άγχος στην εγκυμοσύνη - Φοβάμαι την ώρα της γέννας

Ερώτηση από Giota (6.2.2017)

“Καλησπέρα σας, είμαι η Γιώτα 29 ετών, παντρεμένη εδώ και 9 μήνες περίπου και είμαι έγκυος 35+4 εβδομάδων. Σε 2 μέρες μπαίνω στον μήνα μου!

Είδα την σελίδα σας και πήρα το θάρρος να σας γράψω γιατί τον τελευταίο καιρό… κάθε βράδυ με πιάνει ένα άγχος χωρίς να έχει προηγηθεί κάτι με συνέπεια να μένω ξύπνια όλο το βράδυ ή να κοιμάμαι το πολύ 2 ώρες! Ενώ όλη τη διάρκεια της ημέρας είμαι καλά!

Η αλήθεια είναι ότι φοβάμαι την ώρα της γέννας είτε γεννήσω φυσιολογικά είτε με καισαρική! Και κάθε βράδυ έρχονται από μόνα τους στο μυαλό μου και με πιάνει όπως σας είπα πολύ μεγάλο άγχος!

Έχω ταλαιπωρηθεί αρκετά σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου:

  • 2 μήνες ήμουν με ημικρανίες

  • από τον 4ο μήνα κάνω κάθε 10 μέρες εξετάσεις αίματος λόγω του χαμηλού μου αιματοκρίτη και

  • από τον 7ο μέχρι και τώρα έχω ιλίγγους (τους ιλίγγους τους είχα και πριν την εγκυμοσύνη). 

Σας παρακαλώ υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω έτσι ώστε να είμαι πιο χαλαρή το βράδυ, να μην έχω τέτοιο άγχος να μπορώ να ηρεμήσω και να μην φοβάμαι εκείνη την ημέρα; Και τώρα που σας γράφω το άγχος με έχει καταβάλει.. προσπαθώ να χαλαρώσω με μουσική ή κάποια ταινία αλλά κρατάει για πολύ λίγο.”

Απάντηση από ψυχολόγο (6.2.2017)

“Γιώτα καλημέρα. Συγχαρητήρια για τον γάμο σου και για την εγκυμοσύνη σου. Η σύλληψη ενός μωρού δεν είναι εύκολο και αυτό είναι η πρώτη σας επιτυχία στον δρόμο της γονεϊκότητας!

Γιώτα, το μητρικό άγχος επηρεάζει πολύ αρνητικά το αγέννητο βρέφος γι αυτό καλά έκανες και ζήτησες στήριξη. Για παράδειγμα, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το μητρικό άγχος μπορεί να βλάψει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου με επιπτώσεις στην συμπεριφορά του νηπίου (1). Το μητρικό άγχος έχει σχετισθεί με τον δύσκολο νηπιακό χαρακτήρα (2) με αυξημένη νηπιακή κορτιζόλη (3) και συμπεριφορικές δυσκολίες στην παιδική ηλικία (4).  Το προγεννητικό άγχος αυξάνει τον κίνδυνο ελλειμματικής προσοχής και υπερδραστηριότητας, άγχους και καθυστέρησης της ομιλίας (5) καθώς και μελλοντικών προβλημάτων ψυχικής υγείας (6).

Για να μειώσεις το άγχος σου, σου προτείνω να σκεφτείς τα εξής:

  1. Γράψε μία λίστα από ερωτήσεις που θα παρουσιάσεις στην μαιευτήρα σου στο επόμενο ραντεβού. Ρώτα την/τον ή πες τους ξεκάθαρα τις προσδοκίες/ανησυχίες σου για τον τοκετό, π.χ. αν δεν υπάρχει λόγος να γίνει επισιοτομή να μην στο κάνουν.

  2. Στην διάρκεια του τοκετού (είτε φυσιολογική ή καισαρική) δεν θα είμαι μόνη. Θα με φροντίζουν έμπειροι γιατροί και θα με καθοδηγούν στον τοκετό. Εάν χρειαστεί το μωρό ή εγώ άμεση βοήθεια βρίσκομαι στο κατάλληλο μέρος.

  3. Ο σύζυγος μου θα μου συμπαρασταθεί σε όλη τη διαδικασία. Εάν μπορώ θα έχω και μαία μαζί μου. Εάν δεν έχεις μπορώ να σου προτείνω μία πολύ καλή μαία εάν μένεις Αθήνα.

  4. Ότι συμβεί θα το διαχειριστούμε ως ζευγάρι με ειρήνη και αγάπη.

  5. Στην ιστοσελίδα της SOPHROSYNA μπορείς να διαβάσεις πιο αναλυτικά tips στο πως να προετοιμαστείς συναισθηματικά για την εγκυμοσύνη και για τις πρώτες 2 εβδομάδες μετά τον τοκετό στο σπίτι.

Η ώρα της γέννας είναι πραγματικά ένα γεγονός που προκαλεί άγχος ειδικά την πρώτη φορά και έχεις δίκιο να αισθάνεσαι αγχωμένη. Αυτό που μπορείς να κάνεις για να σε βοηθήσει και να σε προετοιμάσει ψυχολογικά είναι να διαβάσεις για την διαδικασία του τοκετού ή να το δεις σε ένα μικρό βίντεο.

Επίσης αυτό που βοηθάει πάρα πολύ είναι η συμμετοχή μιας μαίας στο να σε προετοιμάσει για την γέννα. Η μαία σου εξηγεί τι θα συμβεί στο σώμα σου μόλις αρχίσουν οι πρώτοι πόνοι. Λεπτομερώς.

Βιώνοντας αυτήν την διαδικασία σε βοηθά ψυχολογικά γιατί το άγχος προκαλείται από το άγνωστο-αυτό το οποίο δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί. Έτσι όταν προετοιμάζεσαι ψυχολογικά μειώνεται και το άγχος. Δεν θα φύγει εντελώς-θα μειωθεί. Ίσως συνεχιστεί και μετά τον τοκετό. Σημαντικό είναι να το γνωρίζεις και να προσπαθήσεις να το αλλάξεις εσύ. 

Γιώτα ο τοκετός είναι μία πραγματικά υπέροχη εμπειρία. Όσο δύσκολος να φαίνεται κρύβει κι αυτό εκπλήξεις. Μπορεί να έχεις μία εύκολη γέννα. Εγώ λιποθυμούσα μόνο που το σκεφτόμουν αλλά γέννησα το πρώτο μου παιδί χωρίς επισκλειρίδιο σε 3 ώρες. Δεν ήταν χωρίς δυσκολίες-ότι φοβόμουν να γίνει έγινε (π.χ. επισιοτομή). Αλλά τρελάθηκα όταν μου είπε ο γιατρός να ανοίξω τα μάτια μου και αντίκρισα την κόρη μου. Όλα αυτά που περιγράφεις θα είναι η δική σου ιστορία όταν θα βρίσκεσαι σε παρέα και θα μιλάς για την δική σου εμπειρία με το πρώτο σου μωρό.

Το βραδάκι καλά κάνεις και ακούς χαλαρωτική μουσική. Τώρα είναι και η κατάλληλη στιγμή να περιποιηθείς τον εαυτό σου όσο μπορείς. Δηλαδή ρομαντικά αφρόλουτρα με κεράκια, πιατέλες με φρούτα και χυμούς, μασάζ κτλ. Θα δώσεις ρεσιτάλ στην περιποίηση σου. Μαλλιά, νύχια θα τα κάνεις όλα. Βραδάκι για δείπνο με τον σύζυγο-ρομαντικά όσο μπορείτε γιατί σε έναν μήνα δεν θα είστε ξανά οι δύο σας μόνο-θα γίνετε 3 για πάντα. Και θα γελάς. Ο κόσμος να καίγεται εσύ θα διαβάζεις ανέκδοτα και θα βλέπεις κωμωδίες. Δεν θα παρακολουθείς ειδήσεις. Θα σκας από το γέλιο. Γιατί μία χαρούμενη μάμα είναι ένα ευτυχισμένο μωρό.

Βιβλιογραφία
1.Glover & O’Connor (2002). Effects of antenatal stress and anxiety, The British Journal of Psychiatry, 180 (5) 389-391; DOI:10.1192/bjp.180.5.389
2. Austin et al (2005a).The relation of perceived parenting with emotional intelligence.Procedia- Social & Behavioural Sciences, 30 (2011) 231-235
3. Grant et al (2009). Maternal prenatal anxiety, postnatal caregiving and infants' cortisol responses to the still-face procedure,. Dev.Psychobiology, Dec;51(8):625-37. doi: 10.1002/dev.20397.
4.  O’Connor et al (2002).
5. Talge et al (2007). Antenatal maternal stress and long-term effects on child neurodevelopment: How and
why?, Journal of Child Psychology & Psychiatry, 48(3‐4):245 - 26
6. O’Connor et al 2002