Ένα δροσερό ή παγωμένο ποτήρι νερού, έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την προσωρινή πτώση της θερμοκρασίας του αίματος.
Η πτώση της υψηλής θερμοκρασίας του σώματος, επιτυγχάνεται επίσης με τον ιδρώτα. Ο βασικός του ρόλος είναι να διατηρεί μια κάποια υγρασία στο δέρμα και να βοηθά τον οργανισμό να απαλλαγεί από άχρηστες και βλαβερές ουσίες (άλατα κλπ). Συνέπεια όμως αυτής της λειτουργιάς, είναι η αφυδάτωση από την οποία προέρχεται η δίψα.
Η δίψα είναι η "κραυγή" του οργανισμού ότι έχει ανάγκη από υγρά, για να μην αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει την υγρασία των ιστών. Διαβάστε τις συμβουλές διατροφής για το Καλοκαίρι:
Άφθονα υγρά
Τα υγρά μπορούμε θαυμάσια να τα εκμεταλλευτούμε ώστε εκτός από την ποσότητα του νερού να προσφέρουμε στον οργανισμό θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία. Για παράδειγμα, ο χυμός πορτοκαλιού ή λεμονιού μάς προσφέρει την βιταμίνη C που βοηθά τον οργανισμό να αμυνθεί στις λοιμώξεις και γενικώς στις οργανικές ανωμαλίες που είναι συχνές το καλοκαίρι. Μην ξεχνάμε ότι οι φυσικοί χυμοί είναι πηγές αντιοξειδωτικών ουσιών!
Πολύτιμο γι αυτήν την εποχή είναι το τσάι. Η τανίνη, ουσία την οποία περιέχει, έχει την ιδιότητα να συγκρατεί την υγρασία στους ιστούς. Γι αυτό και το τσάι όχι μόνο ξεδιψά γρηγορότερα, αλλά και ο χρόνος που δεν αισθάνεται κανείς δίψα είναι μεγαλύτερος. Τα ροφήματα όποια και εάν είναι αυτά, μάθετε να τα ….. "μασάτε"! Να ορίζετε κάποιο χρονικό όριο όταν πίνετε κάτι και μην το κατεβάζετε "μονορούφι" για να απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό.
Απλά σε σύνθεση και παρασκευή, γεύματα
Τα τρόφιμα αυτής της εποχής δεν πρέπει να έχουν την πολύπλοκη σύνθεση που απαιτεί ο χειμώνας. Θα πρέπει να αποφεύγονται τα λιπαρά φαγητά και να προτιμώνται, ωμα λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, όσπρια και άπαχο κρέας. Προσοχή θα πρέπει να δοθεί και στον όγκο του γεύματος. Σηκωθείτε από το τραπέζι αρκετά πριν νιώσετε το στομάχι χορτάτο.
Μάθετε να ακούτε τον οργανισμό σας!
Καλό καλοκαίρι!