Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγνωρίζει ότι το νερό είναι βασικό θρεπτικό συστατικό για τον ανθρώπινο οργανισμό και ουσιώδες για τη ζωή.
Η σημασία του νερού στην υγεία μας
Οι 2 κύριες πηγές νερού για τον οργανισμό είναι τα τρόφιμα και το πόσιμο νερό. Το 80% περίπου των απαιτήσεων μας σε νερό προέρχεται από τα υγρά και το 20% από τα τρόφιμα.
Υγρά που ενυδατώνουν τον οργανισμό μας είναι το νερό, το γάλα, οι χυμοί ενώ ο καφές και το τσάι τον αφυδατώνουν σε αντίθεση απ' ότι πιστεύεται ενώ τα φρούτα και τα λαχανικά είναι τρόφιμα πλούσια σε νερό.
Αφυδάτωση μπορεί να προκληθεί από:
- την λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων όπως είναι τα διουρητικά, τα καθαρτικά, και τα υπνωτικά
- από συγκεκριμένες παθήσεις όπως διάρροια
- υπερβολική εφίδρωση π.χ. έντονη άσκηση ή παραμονή σε θερμά κλίματα κλπ.
Οι ηλικιωμένοι επίσης βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για πρόκληση αφυδάτωσης. Η σύσταση του σώματος μεταβάλλεται με την πάροδο της ηλικίας. Παρατηρείται μείωση της άλιπης μάζας σώματος, αύξηση του σωματικού λίπους και μείωση της ποσοστιαίας αναλογίας του οργανισμού σε ολικό νερό.
Επίσης, η ελάττωση της νεφρικής λειτουργίας σε συνδυασμό με τη μείωση του αισθήματος της δίψας που παρατηρείται στους ηλικιωμένους μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση.
Τα αποτελέσματα της αφυδάτωσης
Η κακή ενυδάτωση του οργανισμού και η αφυδάτωση μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα:
- Δυσκοιλιότητα
Ανεπαρκής πρόσληψη υγρών είναι η πιο συχνή αιτία της χρόνιας δυσκοιλιότητας. - Έλκη από κατακλίσεις.
- Ουρολοιμώξεις.
- Νεφρολιθίαση και χολολιθίαση.
Η καλή ενυδάτωση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για σχηματισμό λίθων κατά 39%. - Καρδιαγγειακές παθήσεις.
Η καλή ενυδάτωση του οργανισμού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο κατά 46% στους άντρες και κατά 59% στις γυναίκες. Προστατεύει επίσης έναντι των θρομβώσεων. - Κακή ρύθμιση του διαβήτη.
Το νερό είναι ουσιώδες στην διαιτητική αντιμετώπιση του διαβήτη καθώς η αφυδάτωση μπορεί να χειροτερέψει την κατάσταση. - Νοητική δυσλειτουργία.
Η αφυδάτωση επηρεάζει αρνητικά τις πνευματικές επιδόσεις.
Συμπτώματα ήπιας αφυδάτωσης περιλαμβάνουν:
- Ζάλη, πονοκεφάλους, κόπωση, δυσχέρεια συγκέντρωσης.
- Η επιδερμίδα φαίνεται θαμπή και μη υγιής.
- Παρατεταμένη ανάρρωση από αρρώστιες.
Αν και δεν υπάρχουν ακριβείς συστάσεις για ημερήσια πρόσληψη νερού, εντούτοις απαιτούνται περίπου 1,5-3 λίτρα νερό ημερησίως. Οι ανάγκες σε νερό αυξάνονται παράλληλα με την αύξηση των ενεργειακών αναγκών (π.χ. όσο περισσότερες θερμίδες καταναλώνουμε τόσο περισσότερο αυξάνονται οι ανάγκες σε υγρά) και την αύξηση της εφίδρωσης (π.χ. αθλητές, το καλοκαίρι κ.α.). Για τους ηλικιωμένους η κατανάλωση νερού δε θα πρέπει να είναι λιγότερη από 1,5 λίτρο ημερησίως.
Τεύχος 7, Περιοδικό My Life
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Gray M, Krissovich M. Does fluid intake influence the risk for urinary incontinence, urinary tract infection, and bladder cancer?
Journal of wound ostomy and continence nursing 2003; 30:126-131 Burge MR et.al Differential effects of fasting and dehydration in the pathogenesis of diabetic ketoacidosis. Metabolism 2001; 50:171-177