Ποιά είναι η αιτία της αποβολής;
Οι αποβολές είναι πολύ συχνές. Μερικές μελέτες αναφέρουν ότι αποβολή θα συμβεί σε περισσότερες από τις μισές γυναίκες. Περιστατικά όπως κάποτε που είχατε μια μικρή καθυστέρηση και μετά μια περίοδο με αρκετό αίμα, μπορεί να κρύβουν μια αποβολή κι ας μην το ξέρατε οτι είσαστε έγκυος.
Οι περισσότερες αποβολές οφείλονται σε χρωματοσωματικές ανωμαλίες. Το σπερματοζωάριο γονιμοποίησε το ωάριο αλλά το έμβρυο που σχηματίστηκε δεν ήταν φυσιολογικό ως προς τα χρωμοσώματά του. Αφού λοιπόν, κάτι θα λείπει για να συνεχιστεί η ομαλή πορεία και η ανάπτυξη του εμβρύου, η εγκυμοσύνη θα σταματήσει να εξελίσσεται (η κατάσταση που καλούμε παλίνδρομος κύηση). Στη συνέχεια κάποια στιγμή η μήτρα της γυναίκας θα αντιληφθεί τη διακοπή της εξέλιξης του εμβρύου και θα αποβάλλει το περιεχόμενό της (η κατάσταση που καλούμε αποβολή). Μερικές φορές θα πρέπει να γίνει διαστολή του τραχήλου και κένωση της μήτρας με αναρρόφηση από το γυναικολόγο. Υπάρχουν κι άλλες αιτίες αποβολών όπως φάρμακα, ακτινοβολία, ανωμαλίες της μήτρας, λοιμώξεις κι άλλα προβλήματα υγείας της μητέρας. Μερικές φορές όμως σε απολύτως υγιείς γυναίκες που αποβάλλουν, μπορεί να μη καταφέρουμε να βρούμε το λόγο της αποβολής.
Ποιά είναι τα συμπτώματα της αποβολής;
Συνήθη συμπτώματα αποβολής είναι η αιμορραγία και ο πόνος χαμηλά στην κοιλιά. Η αιμορραγία οφείλεται στην αποκόλληση του εμβρυικού σάκου από το τοίχωμα της μήτρας και οι πόνοι στις μυϊκές συσπάσεις που κάνει η μήτρα προκειμένου να αποβάλλει το κύημα. Άλλο προειδοποιητικό σημείο αποβολής είναι η ξαφνική υποχώρηση των γενικών συμπτωμάτων της εγκυμοσύνης, αν αυτά υπήρχαν, όπως πρήξιμο στο στήθος και ναυτία. Όλα τα παραπάνω βέβαια δεν οδηγούν αναγκαστικά σε αποβολή, αλλά καλό θα ήταν, αν προκύψουν, να επισκεφθείτε το γιατρό σας για να σας κάνει ένα υπερηχογράφημα, να εκτιμήσει την πορεία της εγκυμοσύνης σας και να σας δώσει οδηγίες.
Αν διαπιστωθεί αποβολή ποια είναι η αντιμετώπιση;
Μιλάμε για παλίνδρομο κύηση όταν η εγκυμοσύνη σταματήσει να εξελίσσεται αλλά ο σάκος της κύησης είναι ακόμα μέσα στη μήτρα. Σε αυτή την περίπτωση θα κρίνει ο γιατρός σας αν μπορούμε να περιμένουμε λίγες μέρες μέχρι η γυναίκα να αποβάλλει αυτόματα, δηλαδή μέχρι η μήτρα να διώξει με τις συσπάσεις της τον σάκο ή αν είναι καλύτερα να υποβληθεί σε διαστολή του τραχήλου και κένωση της μήτρας με αναρρόφηση, μια τεχνική που αφήνει ουσιαστικά ανέπαφη τη μήτρα και δεν περιορίζει τις πιθανότητες για μελλοντική εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση που η γυναίκα παρουσιάσει αίμα αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχει αποβάλει είτε μερικώς είτε τελείως, δηλαδή να έχει αποβληθεί ένα τμήμα του σάκου ή ολόκληρος. Αν η αποβολή είναι τελεία, πράγμα που διαπιστώνεται με το υπερηχογράφημα, δε χρειάζεται να γίνει τίποτε άλλο, αν είναι μερική πάλι θα κρίνει ο γιατρός αν μπορεί να περιμένει λίγες μέρες μέχρι να γίνει αυτόματη κένωση του υπολοίπου περιεχομένου της μήτρας, ή αν είναι καλύτερα να υποβληθεί η γυναίκα σε κένωση της μήτρας με αναρρόφηση.
Ποιές εξετάσεις γίνονται για να βρεθεί η αιτία της αποβολής;
Αν είναι η πρώτη αποβολή, συνήθως ο γιατρός καθησυχάζει τη γυναίκα, εξηγώντας της ότι είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο, ότι δεν επηρεάζει τη γονιμότητα της, θα μείνει γρήγορα πάλι έγκυος και δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε ότι δε θα πάνε όλα καλά στην επόμενη εγκυμοσύνη. Αν αποβάλλει 2 ή 3 φορές τότε ο γιατρός θα ζητήσει να κάνει ένα λεπτομερή έλεγχο που περιλαμβάνει κυρίως υπερηχογράφημα, καλλιέργειες κολπικού υγρού και εξετάσεις αίματος από τις οποίες θα διαπιστώσει αν τυχόν οι αποβολές οφείλονται σε προβλήματα της πήξης του αίματος, σε αυτοάνοσα νοσήματα, σε ενδοκρινολογικά νοσήματα ή άλλα.