Η υπογονιμότητα σηματοδοτεί την έναρξη μιας κρίσης στη ζωή του ζευγαριού. Με αφορμή τη λέξη «κρίση», που ακούγεται σε όλους τους τομείς της σημερινής εποχής, η ψυχολόγος Θεοδοσία Καραγιάννη θυμήθηκε κάτι που έμαθε στην αρχή της εκπαίδευσής της στην ψυχοθεραπεία: η λέξη “κρίση” στην κινέζικη γλώσσα είναι σύνθετη.
Τα δύο συνθετικά της είναι “ευκαιρία” και “κίνδυνος”. Επομένως, όταν βρισκόμαστε μπροστά σε μία κρίση ή θα τη δούμε σαν κίνδυνο και θα βουλιάξουμε ή θα τη δούμε σαν ευκαιρία και θα βγούμε πιο δυνατοί και πιο ώριμοι.
Με αφορμή, λοιπόν, την κρίση που σημειώνεται στον ψυχισμό του ζευγαριού όταν αντιμετωπίζει θέματα υπογονιμότητας , σκέφτηκε να θέσει στα μέλη του ΚΥΒΕΛΗ το εξής ερώτημα:
“Υπογονιμότητα : ένας κίνδυνος ή μια ευκαιρία;”
Είναι ένα ερώτημα που τα μέλη του ΚΥΒΕΛΗ δεν το είχαν ξαναθέσει στον εαυτό τους. Η σκέψη που τριγυρνούσε στο μυαλό τους ήταν η εξής: «Σίγουρα η υπογονιμότητα έχει πολλούς κινδύνους. Αλλά…. έχει και ευκαιρίες; Είναι η ίδια η υπογονιμότητα μια … ευκαιρία; Αποκλείεται!».
Οι περισσότεροι που περπατούν στα μονοπάτια της υπογονιμότητας προσπαθούν να κατανοήσουν για ποιο λόγο συμβαίνει στη ζωή τους. Τα ερωτήματα τους είναι: “Υπογονιμότητα: γιατί μου συνέβη;” και “Υπογονιμότητα: ως πότε;”. Σκέφτηκα να απεγκλωβίσω τη σκέψη τους προσπαθώντας να απαντήσουν σε σπαζοκεφαλιές και να θέσω ένα νέο ερώτημα: “πώς θέλω να αντιμετωπίσω την υπογονιμότητα: σαν ένα κίνδυνο ή σαν μια ευκαιρία;”. Τα μέλη ξαφνιάστηκαν. Ύστερα από αρκετή συζήτηση, συμφώνησαν στο εξής: όποιος δει την υπογονιμότητα σαν ευκαιρία προσωπικής εξέλιξης θα κερδίσει. Άλλωστε, οι δυνάμεις του υπογόνιμου ζευγαριού για να έρθει το «ποθούμενο» είναι περιορισμένες, καθώς δεν είναι στο χέρι τους. Εκείνο που είναι στο χέρι τους είναι ο ΕΑΥΤΟΣ τους. Τι μπορεί να κερδίσει ο εαυτός όταν περνά μέσα από μια κρίση, αυτήν της υπογονιμότητας; Οι φωνές της ομάδας απάντησαν:
«Η υπογονιμότητα ήταν για εμένα η ευκαιρία να ωριμάσω. Είμαι παντρεμένη εδώ και δέκα χρόνια. Αν έκανα το παιδί πριν δέκα χρόνια δε θα ήμουν τόσο ώριμη όσο τώρα»
«Είμαι , γενικά, ανυπόμονος άνθρωπος και τελειομανής. Όλα, μέχρι πριν καιρό, πήγαιναν καλά στη ζωή μου. Όταν, όμως, ήρθα αντιμέτωπος με το “πρόβλημα” (υπογονιμότητα), όλα κατέρρευσαν. Κατάλαβα ότι δεν είμαι παντοδύναμος, δεν είναι όλα υπό τον έλεγχό μου και ότι η ζωή έχει και δυσάρεστες εκπλήξεις. Έμαθα να κάνω υπομονή, έμαθα ότι δεν είμαι τέλειος…. έγινα καλύτερος. Μπορεί να μην έχω παιδί ακόμη, αλλά έχω βελτιωθεί σαν άνθρωπος. Η υπογονιμότητα μου έδωσε την ευκαιρία αυτή. Και αυτά τα στοιχεία θα τα χρειαστώ και σαν πατέρας αργότερα: υπομονή και ταπείνωση»…
«Μέσα από τη διαδικασία αυτή που περνάμε έφτιαξα μια καλύτερη συζυγική σχέση. Όχι ότι πριν δεν ήμουν καλά με τον άντρα μου. Απλά, και με τη βοήθεια των συνεδριών του ΚΥΒΕΛΗ, ηρέμησα και κατάλαβα ότι δεν αξίζει να κάνω προσπάθειες αν δεν είμαι καλά με τον άντρα μου.»
«Η υπογονιμότητα ήταν για εμένα μια ευκαιρία να κάνω κάποια ξεκαθαρίσματα. Κατάλαβα ποιους ανθρώπους μπορώ να θεωρώ δικούς μου και ποιους όχι.»
«Μου δόθηκε μια ευκαιρία πολύ μεγάλη μέσα από αυτά που πέρασα: να έρθω στο ΚΥΒΕΛΗ και να γνωρίσω όλους τους υπόλοιπους εδώ. Κι όχι μόνο αυτό: έγινα πρόεδρος στο ΚΥΒΕΛΗ και δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά από το να βλέπω μέλη του ΚΥΒΕΛΗ να κάνουν παιδιά. Για εμένα ο ισολογισμός μου κάθε έτος μετριέται σε παιδιά που ήρθαν στον κόσμο με τη στήριξη του ΚΥΒΕΛΗ.»
Πέρα από την τελευταία φωνή, που εκφράστηκε από την προηγούμενη πρόεδρο του ΚΥΒΕΛΗ, Ελευθερία, και που έχει ήδη ένα παιδί, έχω τη χαρά να μοιραστώ μαζί σας το εξής: όλες οι παραπάνω φωνές ανήκουν σε μέλη του ΚΥΒΕΛΗ που, τελικά, έκαναν παιδί!!!
Έτσι, τα ζευγάρια αυτά είχαν διπλό κέρδος: τόσο η διαδρομή προς την αναπαραγωγή όσο και το αποτέλεσμα τους βρήκαν πιο πλούσιους! Είδαν την υπογονιμότητα σαν μια ευκαιρία να εξελιχθούν προσωπικά και να βελτιώσουν τον εαυτό τους και τις σχέσεις τους. Και…, όταν το μωρό τους ήρθε, ήταν κι εκείνοι πιο ώριμοι! Μπράβο τους!
Θεοδοσία Καραγιάννη
Ψυχολόγος
Σωματείο Υποστήριξης Γονιμότητας "Κυβέλη"
www.kiveli.gr