Οι εγκυμοσύνες γυναικών ηλικίας 35-39 χρόνων έχουν αυξηθεί κατά 100% από το 1975. Διπλάσιες σήμερα από το 1980 και οι εγκυμοσύνες γυναικών 40-44 ετών.
Μία στις πέντε γυναίκες σήμερα στη χώρα μας κάνει το πρώτο της παιδί μετά τα 35. Το 1975 το 5% των γυναικών άνω των 30 ετών έμεναν έγκυες.
Σήμερα το ποσοστό είναι 25%.
Οι εγκυμοσύνες γυναικών ηλικίας 35-39 ετών έχουν αυξηθεί κατά 100% από το 1975. Διπλάσιες είναι σήμερα από το 1980 και οι εγκυμοσύνες γυναικών 40-44 ετών.
Στην άκρη του φάσματος αναφέρονται συστηματικά την τελευταία πενταετία στις ΗΠΑ που μετρά 4 εκατομμύρια γεννήσεις τον χρόνο, 4.000 γέννες ετησίως γυναικών ηλικίας 45-49 και 250 γέννες γυναικών ηλικίας 50-54 ετών.
Η μητρότητα λίγο πριν και μετά τα 40 είναι ένα φαινόμενο της τελευταίας 30ετίας όλο και αυξανόμενο. Σε αυτό έχουν οδηγήσει οι μεγάλες αλλαγές στη θέση και στο ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία. Η ταυτότητα του φύλλου έχει αποσυνδεθεί από τους ρόλους της συζύγου. Οι γυναίκες σπουδάζουν στήνουν καριέρες, κάνουν ένα σωρό πράγματα που καθυστερούν το ξεκίνημα μιας οικογένειας.
Προσθέστε σε αυτό και τη δυσκολία εύρεσης συζύγου στις μέρες μας και έχουμε τις σαραντάρες μητέρες.
Οι καλές ειδήσεις είναι ότι οι περισσότερες έχουν καλές εγκυμοσύνες και υγιή μωρά και δεν διαφοροποιούνται όσον αφορά το ψυχολογικό κομμάτι, δεν εμφανίζουν προβλήματα ψυχοπαθολογικά. Εν τούτοις, οι μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες άνω των 35 ετών και ιδίως άνω των 40 μπορεί να αντιμετωπίσουν μερικούς πρόσθετους κινδύνους, για τους οποίους πρέπει να είναι ενημερωμένες.
Όσο και αν έχει προοδεύσει η επιστήμη της αναπαραγωγής, ακόμα κι αν μαθαίνουμε καθημερινά για γυναίκες που γεννούν στα 40 50 60 ή 70 τους χρόνια η ιδανική ηλικία κυοφορίας είναι τα 25 έτη, ενώ ιδανική δεκαετία των 25-35 χρόνια. Τα παρακάτω είπε στη ¨Ε¨ ο καθηγητής Γυναικολογίας και Μαιευτικής Γιώργος Φαρμακίδης.
«Οι γυναίκες που έχουν κλείσει τα 40 έχουν χρόνια νοσήματα όπως είναι η υπέρταση, ο διαβήτης το αναπνευστικό και τα καρδιακά νοσήματα, τα οποία επιτείνονται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Όλες οι γυναίκες που σχεδιάζουν να μείνουν έγκυες μετά τα 35 πρέπει να έχουν πλήρεις ιατρικές εξετάσεις και προγεννητικό έλεγχο πριν οδηγηθούν σε οποιαδήποτε εγκυμοσύνη. Ένα ποσοστό όμως αυτών δεν έχει επιβαρημένο κληρονομικό ή παθολογικό ιστορικό. Έτσι εάν εξαιρέσουμε τις συγγενείς ανωμαλίες η εγκυμοσύνη δεν είναι αποτρεπτική».
Διατρέχει κίνδυνο μια γυναίκα με επιβαρημένη υγεία άνω των 35 ή 40 ετών;
«Η επιστήμη έχει προοδεύσει και όλα αντιμετωπίζονται όσον αφορά την μητέρα απλά πρέπει να εντοπίζονται προ της εγκυμοσύνης και να ελέγχονται κατά την διάρκεια.
Στις οργανωμένες μονάδες φροντίδας η αντιμετώπιση της εγκύου είναι επιτυχής και σπανίως προκαλεί προβλήματα υγείας μη αναστρέψιμα. Και το νεογνό όμως έχει πάρα πολύ καλή έκβαση εάν γεννηθεί πάνω από τις 32 εβδομάδες. Διότι το στοίχημα είναι να δώσεις στην μητέρα ένα υγιές μωρό. Το τεστ προγεννητικού ελέγχου-αυχενική Παπ Α, πολλαπλά τεστ 1ου και 2ου τριμήνου- εντοπίζουν σε ποσοστό 92-93% την πιθανότατα το έμβρυο να έχει μογγολισμό και τι αμνιοπαρακέντηση συστήνεται για τον εντοπισμό άλλων χρωμοσωμιακών ανωμαλιών».
Για τους άνδρες τι ισχύει;
«Η ικανότητα του σπέρματος μειώνεται όσο αυξάνεται η ηλικία του άνδρα. Στους άνδρες άνω των 55 ετών που τεκνοποιούν αυξάνονται οι πιθανότητες το έμβρυο να έχει συγγενείς και χρωμοσωμιακές ανωμαλίες».
Αργύρη Έφη
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Σωματείο Υποστήριξης Γονιμότητας "Κυβέλη"
http://www.kiveli.gr