facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Μέθοδοι διέγερσης των ωοθηκών με εξωσωματική γονιμοποίηση

Διέγερση ωοθηκών

Διέγερση ωοθηκών
Υπάρχουν διάφορα πρωτόκολλα διέγερσης των ωοθηκών, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Τα πιο συνηθισμένα είναι τα εξής:

Α. Μακρύ πρωτόκολλο (long)

Η χορήγηση των φαρμάκων, των αναλόγων της ορμόνης GnRH, σε ενέσιμη μορφή ξεκινάει συνήθως την 21η ημέρα μετά την έναρξη της έμμηνου ρύσης (περίοδος), με σκοπό να καταστείλουμε τις ωοθήκες. Το στάδιο αυτό διαρκεί περίπου 10 ημέρες μέχρι να έρθει περίοδος στη γυναίκα. Τότε πραγματοποιείται διακολπικό υπερηχογράφημα καθώς και μια ορμονολογική εξέταση αίματος, για να βεβαιωθούμε ότι πράγματι οι ωοθήκες βρίσκονται σε καταστολή. Εν συνεχεία, γίνεται έναρξη της διέγερσης των ωοθηκών με φάρμακα (υποφυσιακές γοναδοτροπίνες), τα οποία χορηγούνται σε συγκεκριμένη δόση ανάλογα με το κάθε περιστατικό. Και τα φάρμακα αυτά είναι σε ενέσιμη μορφή. Το στάδιο της διέγερσης διαρκεί περίπου 10-12 ημέρες. Κατά τη διάρκεια του διαστήματος αυτού, πραγματοποιούνται 3-4 επισκέψεις στη μονάδα μας, όπου γίνεται διακολπικό υπερηχογράφημα καθώς και μέτρηση οιστραδιόλης στο αίμα, με σκοπό να παρακολουθήσουμε το ρυθμό ανάπτυξης των ωοθυλακίων. Ανάλογα με τα αποτελέσματα προσαρμόζεται κάθε φορά και η δόση των φαρμάκων. Όταν τα ωάρια είναι έτοιμα για τη συλλογή τους, γίνεται η τελευταία ένεση (χοριακή γοναδοτροπίνη), με σκοπό την ωρίμανση τους. Μετά από 36 ώρες πραγματοποιείται η ωοληψία.

Β. Βραχύ πρωτόκολλο (short)

Ένα άλλο πιο σύντομο πρωτόκολλο είναι το βραχύ, το οποίο χρησιμοποιείται επιλεκτικά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, εφόσον το κρίνει απαραίτητο ο θεράπων ιατρός. Στα βραχέα πρωτόκολλα χρησιμοποιούμε πάλι ενέσιμες μορφές φαρμάκων. Η χορήγηση τους ξεκινάει συνήθως την 2η - 3η ημέρα του κύκλου της γυναίκας και η όλη θεραπεία είναι συντομότερη, διαρκεί περίπου 15 ημέρες, αφού καταστολή και διέγερση πραγματοποιούνται ταυτόχρονα.

Γ. Φυσικός κύκλος (natural cycle)

Φυσικός κύκλος είναι η μέθοδος εκείνη στην οποία δε χορηγούμε φάρμακα με σκοπό τη διέγερση των ωοθηκών και τη λήψη πολλών ωαρίων. Αντιθέτως παρακολουθούμε το ωοθυλάκιο εκείνο, το οποίο η γυναίκα παράγει μόνη της φυσιολογικά κατά τη διάρκεια του κύκλου της. Η παρακολούθηση γίνεται με κολπικό υπερηχογράφημα καθώς και με μέτρηση ορμονών στο αίμα. Όταν το ωοθυλάκιο μεγαλώσει αρκετά, τότε γίνεται μία ένεση γοναδοτροπίνης για την ωρίμανση του και 36-38 ώρες μετά πραγματοποιείται η ωοληψία. Εφόσον γίνει η συλλογή και η γονιμοποίηση του ωαρίου, το έμβρυο που προκύπτει τοποθετείται στη μήτρα με την κλασική μέθοδο της εμβρυομεταφοράς 2-3 ημέρες μετά την ωοληψία.
Το πλεονέκτημα του φυσικού κύκλου είναι ότι δεν χορηγούμε φάρμακα για την διέγερση των ωοθηκών. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται σε γυναίκες οι οποίες είτε δεν μπορούν να πάρουν φάρμακα είτε έχουν φτωχή ανταπόκριση σε αυτά. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε γυναίκες οι οποίες έχουν κάνει πολλαπλές αποτυχημένες προσπάθειες με έμβρυα κακής ποιότητας. Το μειονέκτημα του είναι ότι επιδιώκουμε από ένα μόνο ωάριο να προκύψει ένα ομαλά γονιμοποιημένο ωάριο και στη συνέχεια ένα καλής ποιότητας έμβρυο για εμβρυομεταφορά, γεγονός που δεν συμβαίνει πάντα.
 

Δείτε όλο το άρθρο εδώ

 

 

Μαιευτήρας - Γυναικολόγος