Σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη για θεραπεία, η εύρεση ενός κατάλληλου δότη μπορεί να είναι δύσκολη και οποιαδήποτε καθυστέρηση μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση της ασθένειας. Εκτός αυτού, η χρήση αλλογενών κυττάρων μπορεί να κρύβει κάποιον κίνδυνο. Τα κύτταρα του ίδιου του σώματος, από την άλλη μεριά, είναι συμβατά και δεν μπορούν να απορριφθούν, εάν χρησιμοποιηθούν κάποια στιγμή στο μέλλον.
Όταν τα βλαστικά κύτταρα του ομφάλιου λώρου είναι αποθηκευμένα, είναι άμεσα διαθέσιμα για θεραπεία, όταν αυτά ζητηθούν. Επιπλέον, οι στενοί συγγενείς όπως αδέλφια (αλλά και εσείς οι ίδιοι) θα μπορούσαν επίσης να επωφεληθούν από τα φυλαγμένα βλαστικά κύτταρα του παιδιού σας.
Ιδιωτικές / οικογενειακές τράπεζες φύλαξης. Φυλάξτε για μια ζωή!
Το βασικό πλεονέκτημα της ιδιωτικής οικογενειακής τράπεζας φύλαξης βλαστικών κυττάρων είναι ότι ο δωρητής διατηρεί τον έλεγχο του δείγματός του. Είναι μία ευκαιρία που του παρουσιάζεται μόνο μία φορά.
Άλλοι σημαντικοί λόγοι για την ιδιωτική/οικογενειακή φύλαξη βλαστικών κυττάρων είναι οι ακόλουθοι:
- Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του γεγονότος ότι οι δωρητές έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν το δικό τους δείγμα, σε περίπτωση που το χρειαστούν, είναι ότι είναι αυτόλογο, υπάρχουν δηλαδή μηδαμινές πιθανότητες απόρριψής του.
- Επίσης, τα ιδιωτικά φυλασσόμενα βλαστικά κύτταρα έχουν 25% πιθανότητες να ταιριάξουν απόλυτα και 50 % πιθανότητες να αποδειχθούν συμβατά με αυτά αμφιθαλών αδερφιών. Οι γιατροί που ειδικεύονται στη μεταμόσχευση τάσσονται υπέρ της χρήσης συγγενικών βλαστικών κυττάρων, καθώς συνεπάγονται μικρότερες πιθανότητες εκδήλωσης απόρριψης του δείγματος (Graft vs. Host disease), η οποία αποτελεί μία κοινή επιπλοκή στις μεταμοσχεύσεις.
- Τα βλαστικά κύτταρα του ομφάλιου λώρου που φυλάσσονται σε οικογενειακές τράπεζες μπορούν να αποδειχθούν συμβατά και να προσφέρουν δυνατότητες θεραπείας σε γονείς, παππούδες-γιαγιάδες ή ακόμα και σε ξαδέρφια, καθώς η βιολογική συμβατότητα είναι πιο κοινή μεταξύ μελών της ίδιας οικογενείας.
- Οι οικογένειες που έχουν προβεί στη φύλαξη βλαστικών κυττάρων θα είναι οι πρώτες που θα επωφεληθούν από τις όποιες νέες θεραπείες ανακαλυφθούν στον τομέα της Αναγεννητικής Ιατρικής, για περιστατικά καρδιοπαθειών, διαβήτη, εγκεφαλικών επεισοδίων, τραυματισμού της σπονδυλικής στήλης ή εγκεφαλικών βλαβών.
Δημόσιες τράπεζες βλαστικών κυττάρων – Ενδιαφέρουσα ιδέα. Τι γίνεται όμως στην πράξη;
Το βασικό επιχείρημα για την αποθήκευση κυττάρων σε μία δημόσια τράπεζα ομφαλοπλακουντιακού αίματος συνίσταται στο ότι υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες εύρεσης συμβατού μοσχεύματος, καθώς και στο ότι οι δημόσιες τράπεζες είναι πιο προσιτές οικονομικά από τις ιδιωτικές. Ωστόσο, οι δημόσιες τράπεζες συνεργάζονται με έναν σχετικά περιορισμένο αριθμό νοσοκομείων αποκλείοντας έτσι τις περιπτώσεις "γέννας στο σπίτι" ή τα μικρότερα νοσοκομεία, μερικές φορές ακόμη και τα ιδιωτικά μαιευτήρια.
Πάνω από το 90% των οικογενειών δεν έχουν πρόσβαση σε δημόσιες τράπεζες που να δέχονται δωρεές. Άλλοι παράγοντες που περιορίζουν επίσης σημαντικά τη δυνατότητα δωρεάς ομφαλοπλακουντιακού αίματος, είναι η έκθεση της μητέρας σε ιούς, η ύπαρξη τατουάζ, καθώς και οι συχνές διεθνείς μετακινήσεις. Στην πραγματικότητα λοιπόν, σύμφωνα με πρόσφατες εκθέσεις δημόσιων τραπεζών, μόνο ένα ποσοστό της τάξεως των 30-50% του ομφαλοπλακουντιακού αίματος αποθηκεύεται σε αυτές.
Από τη στιγμή που θα γίνει η δωρεά αίματος, δεν παρέχεται καμία εγγύηση ότι αυτό θα είναι μελλοντικά διαθέσιμο είτε για το παιδί είτε για την οικογένειά του, καθώς, όπως συμβαίνει και με τις τράπεζες αίματος και τις τράπεζες μυελού των οστών, η μονάδες φύλαξης ομφαλοπλακουντιακού αίματος είναι διαθέσιμες στο ευρύ κοινό. Το κόστος της αρχικής επεξεργασίας ανέρχεται στα 1.000 € για κάθε μόσχευμα που αποθηκεύεται, ενώ η δαπάνη για την περίπτωση ανάκτησης του δείγματος κυμαίνεται από 15.000 έως 25.000 € ανά μόσχευμα.
Ένας Καυκάσιος για παράδειγμα, έχει 1 στις 20.000 πιθανότητες να βρει κάποιον δότη μυελού των οστών. Γενικότερα, οι πιθανότητες για τις εθνικές μειονότητες είναι μία στις εκατοντάδες χιλιάδες, καθώς, αναλογικά, τα ποσοστά των εγγεγραμμένων στα μητρώα δωρητών μυελού των οστών είναι κατά πολύ χαμηλότερα. Συνεπώς, η φύλαξη μυελού των οστών σε τράπεζες αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες αυτές.