Ερώτηση από Maria 35 (02.11.2021)
Καλησπέρα σας. Φοβάμαι πολύ το μετά την γέννα και δεν έχω ευχαριστηθεί καθόλου την εγκυμοσύνη μου. Αγχώνομαι που θα βγώ από την ρουτίνα μου και θα μάθω σε μια άλλη ρουτίνα με το νέο μέλος και πως θα είναι τα πράγματα με τον άντρα μου που είμαστε πολύ δεμένοι αυτά τα χρόνια. Είναι το άγχος της άγνοιας και προσπαθώ να το αποβάλλω. Δεν ξέρω τι να κάνω!
Απάντηση από ψυχολόγο (07.11.2021)
Καλησπέρα Maria 35
Πολλές εγκυμονούσες βρίσκονται συχνά στην ίδια θέση. Βλέπετε, είναι αυτή η ταραχώδης αβεβαιότητα που μας ταράζει χτίζοντας σενάρια με πρωταγωνιστή ένα αθώο νεογνό που κάπως καταφέρνει να χαλάει τον "έλεγχο" της ζωής μας. Όπως καταλαβαίνετε δεν είναι ο ερχομός του νεογνού το πρόβλημα αλλά η ίδια αντίληψη σας ως προς το γεγονός αυτό. Αν εσείς διασκεδάζετε σκέψεις πως το μωρό θα χαλάσει την σχέση σας ή θα παρέμβει η παρουσία του στην ομαλή σας καθημερινότητα, είναι βέβαιο πως τούτο θα γίνει πραγματικότητα λόγω της προκαταλήψης και της αρνητικής σας διάθεσης. Προτιμήστε να περάσετε το υπόλοιπο της εγκυμοσύνης σας καλλιεργώντας την μέλλουσα μητρική-βρεφική σας σχέση. Σκεφτείτε:
- Τί είδος μητέρα θέλετε να είστε;
- Τί θέλετε να μάθετε στο μωρό σας;
- Πώς θέλετε να περνάτε τον χρόνο μαζί;
- Τί θέλετε να αποφύγετε;
- Τί εικόνα θέλετε να αποκτήσει για τον εαυτό του, για εσάς, τον κόσμο γύρω του; και πώς θα καταφέρετε να τα υλοποιήσετε αυτά.
Η διάθεση της μητέρας σχηματίζει σε σημαντικό βαθμό τον χαρακτήρα του μωρού. Αν είστε συναισθηματικά διαθέσιμη, θα σχηματίσετε ένα μωρό που θα έχει μία καλή αυτοεκτίμηση, θα νοιώθει ικανό και θα έχει μία σχέση εμπιστοσύνης μαζί σας. Αν δεν καταφέρετε να είστε συναισθηματικά διαθέσιμη-πέραν απ' το αυτονόητο που θα δυσκολευτείτε-το μωρό σας θα μεγαλώσει με αμφιβολίες, χαμηλή ή ανεπαρκή αυτοεκτίμηση και θα χτιστεί μία ανασφαλής σχέση.
Η διάθεση της μητέρας είναι κρίσιμη. Άλλαξτε τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύετε τον ερχομό του μωρού για να επωφεληθείτε και εσείς. Απαντήστε τις άνωθεν ερωτήσεις και σημειώστε επίσης, τίς δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε μαζί με το μωρό ανά μήνα στο πρώτο έτος ζωής. Δημιουργήστε ένα υποστηρικτικό κοινωνικό δικτύο επαφών και συζητήστε με τον σύντροφο σας ένα σχέδιο αλληλοστήριξης για τις πρώτες 6 εβδομάδες οι οποίες είναι η πιο ζόρικες.
Πολλές εγκυμονούσες αγχώνονται πριν την άφιξη του μωρού. Βάλτε ένα ΣΤΟΠ στις προκαταλήψεις για το πως θα είναι τα πράγματα προσπαθώντας να ζήσετε την παρούσα στιγμή. Εύχομαι να έχετε έναν ασφαλή τοκετό και να είστε οι τρεις σας υγιής με ειρήνη, υπομονή, κατανόηση και αγάπη.