Οι διατροφικές συνήθειες του παιδιού ξεκινούν από το σούπερ μάρκετ, από τα τρόφιμα που αγοράζετε, και συνεχίζεται στο σπίτι, με την προετοιμασία και την παρασκευή των γευμάτων.
Παρόλο που πολλά πράγματα επηρεάζουν τα παιδιά, οι ενήλικες αποτελούν τα σημαντικότερα πρότυπα για την ανάπτυξη υγιεινών συνηθειών διατροφής και τρόπου ζωής. Οι σωστές διατροφικές συνήθειες τα πρώτα χρόνια ζωής του παιδιού συμβάλλουν στην υγεία του για την υπόλοιπη ζωή του.
Κινηθείτε, κάνει καλό στην υγεία!
Εκτός από σωστή διατροφή, το παιδί σας χρειάζεται και την άσκηση για μακροχρόνια υγεία. Η άσκηση, με τη μορφή παιχνιδιού, δεν αυξάνει μόνο την όρεξη του παιδιού αλλά και το βοηθάει να αναπτύξει το αίσθημα αυτοπεποίθησής του. Διασκεδάστε κι εσείς συμμετέχοντας στις δραστηριότητες του παιδιού σας: κάντε μαζί ποδήλατο, κολυμπήστε, χορέψτε, φτιάξτε έναν χιονάνθρωπο! Εσείς θα δώσετε το καλό παράδειγμα. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και αναπτύσσονται, παρακολουθούν τα πάντα γύρω από τη διατροφή. Συχνά αντιγράφουν διατροφικές συνήθειες, προτιμήσεις και αντιπάθειες. Όταν επιλέγετε τις τροφές που θα καταναλώσετε, να θυμάστε ότι οι πράξεις σας μετράνε πιο πολύ από τα λόγια.
Το Α και το Ω της σωστής διατροφής
Τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την υγιή σωματική ανάπτυξη και την υγεία των παιδιών περιέχονται σε διάφορες τροφές. Η τροφή παρέχει επίσης την ενέργεια που χρειάζονται τα παιδιά για τη φυσιολογική τους ανάπτυξη, το παιχνίδι, τη μάθηση και τη διερεύνηση του κόσμου γύρω τους. Ο καλύτερος τρόπος για να ικανοποιήσετε τις διατροφικές ανάγκες ενός παιδιού που βρίσκεται στην ανάπτυξη είναι να του προσφέρετε μια ποικιλία εύγευστων τροφών. Οι τροφές κατατάσσονται σε πέντε διαφορετικές ομάδες, καθε μία από τις οποίες παρέχει συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά και συνεισφέρει στην ανάπτυξη του παιδιού. Ο συνδυασμός τροφών απ' όλες τις ομάδες παρέχει στον οργανισμό την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που του χρειάζονται. Καμιά ομάδα δεν είναι πιο σημαντική από τις άλλες, καθώς είναι όλες απαραίτητες για την καλή υγεία, τη δική σας και του παιδιού σας.
Παιδικές μερίδες
Μην κρίνετε με βάση τον εαυτό σας!
Το ότι το παιδί σας χρειάζεται μικρότερη ποσότητα φαγητού απ' ό,τι εσείς, είναι αυτονόητο. Οι μικρές μερίδες ενθαρρύνουν το παιδί να αποδεχθεί την τροφή.
Ακολουθεί ένας εύκολος οδηγός για να υπολογίσετε τις παιδικές μερίδες:
- Βάλτε στο πιάτο το ένα τέταρτο με ένα τρίτο της μερίδας ενός ενηλίκου ή μια κουταλιά για κάθε χρόνο της ηλικίας του παιδιού.
- Βάλτε μικρότερη ποσότητα από αυτή που πιστεύετε ότι θα φάει το παιδί.
Υπολογίστε και τα μικρά γεύματα (σνακς)
Τα μικρά γεύματα αποτελούν σημαντικό τμήμα της διατροφής των παιδιών. Τα παιδιά πρέπει να τρώνε συχνά, καθώς το στομάχι τους είναι μικρό και δε μπορούν να καταναλώσουν την απαραίτητη για τις υψηλές ενεργειακές τους ανάγκες ποσότητα τροφής μόνο κατά τη διάρκεια των κυρίων γευμάτων. Τρία κύρια γεύματα και δύο έως τρία υγιεινά μικρά γεύματα την ημέρα καλύπτουν τις ημερήσιες διατροφικές ανάγκες των μικρών παιδιών.
Για να έχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, οι γονείς και όσοι προσέχουν τα παιδιά θα πρέπει να ελέγχουν το είδος της τροφής και το χρονικό διάστημα της ημέρας που καταναλώνεται.
Γρήγορες και έξυπνες ιδέες για μικρά γεύματα
Για τη σωστότερη διατροφή του παιδιού, αναμείξτε τροφές από περισσότερες από μία ομάδες:
- Φρέσκα φρούτα και κομπόστες (μπανάνες, φράουλες, φέτες πεπονιού, πορτοκαλιού και μήλου), φρουτοχυμό ή μιλκ-σέικ με φρούτα (ανακατεύετε γάλα μαζί με φρούτα και πάγο στο μπλέντερ)
- Ωμά λαχανικά (καρότο, αγγούρι, κολοκυθάκια, μπρόκολο*)
- Μπισκότα ολικής αλέσεως σε σχήμα ζώων ή ξερά σύκα
- Μαλακά κουλουράκια, παξιμαδάκια ή κριτσίνια
- Τηγανίτες ή κέικ
- Γιαούρτι με λίγα λιπαρά ή τυρί
- Αποβουτυρωμένο ή γάλα με 1% λιπαρά**
- Γαλοπούλα ή μπουκιές από κρέας
- Σφιχτό αυγό
Αν το παιδί σας αρνείται να φάει κάποια τρόφιμα, δοκιμάστε μερικές εναλλακτικές λύσεις:
Αν δεν τρώει: Πράσινα λαχανικά
Δοκιμάστε: Κίτρινα ή πορτοκαλί λαχανικά (πιπεριά, κολοκύθα, καρότο...)
Αν δεν πίνει: Γάλα
Δοκιμάστε: Σοκολατούχο γάλα, τυρί, γιαούρτι
Αν δεν τρώει: Μοσχαρίσιο κρέας
Δοκιμάστε: Κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψάρι, χοιρινό
* Τα μικρά κομμάτια ωμών σκληρών φρούτων και λαχανικών, δεν συνιστώνται για παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών γιατί υπάρχει κίνδυνος να στραβοκαταπιούν και να πνιγούν.
** Τα παιδιά κάτω του έτους πρέπει να πίνουν μόνο πλήρες γάλα.