Ερώτηση από Ξένια (6.1.2015)
"Καλησπέρα σας. Έχω ένα αγοράκι που στις 12/1/2015 θα μπει στον 4 μήνα, τις τελευταίες μέρες κλαίει πάρα πολύ για να ρευτεί, ρεύεται συνέχεια από την ώρα που θα φάει μέχρι και το επόμενο γεύμα, και ορισμένες φορές κλαίει και όταν πίνει το γάλα του. Πίνει 130 ml και κάνει 5 γεύματα. Είναι 6.500 κιλά και 65 πόντους. Πόσο πρέπει να τρώει τη μέρα; Όλο αυτό που έχει είναι παλινδρόμηση; Παίρνει βάρος κανονικά. Ευχαριστώ πάρα πολύ."
Απάντηση από παιδίατρο (8.1.2015)
"Αγαπητή μητέρα,
τα συμπτώματα που περιγράφετε πράγματι μπορεί να οφείλονται σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ). Η παλινδρόμηση είναι φυσιολογικό φαινόμενο της βρεφικής ηλικίας και κατά κανόνα υποχωρεί με την ηλικία (το 80% των περιπτώσεων υποχωρεί ως τα 3 έτη). Παρόλ’ αυτά, μπορεί να γίνει τόσο έντονη ώστε από το ανέβασμα λίγων “γουλιών” που παρατηρείται σε πολλά παιδιά, να περάσουμε σε σοβαρότερα και σπανιότερα συμπτώματα, όπως πόνο, δυσκολία στην σίτιση, ακόμα και απώλεια βάρους ή στασιμότητα βάρους. Το πότε θα παρέμβουμε φαρμακευτικά ή με άλλα μέσα δεν είναι απόλυτα καθορισμένο επιστημονικά, οι οδηγίες όμως μιλάνε για παιδιά με στασιμότητα ή απώλεια βάρους, σημαντικές δυσκολίες στην σίτιση, και συμπτώματα αρκετή ώρα μετά τα γεύματα.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ακολουθήσετε για ένα διάστημα τις κλασικές οδηγίες για την φυσιολογική παλινδρόμηση, δηλαδή:
- Διακόπτετε το γεύμα για ρέψιμο ανά 30-50 ml γάλατος (το παιδί μπορεί να αντιδράσει αρχικά, σύντομα όμως θα συνηθίσει).
- Κρατάτε το παιδί σε όρθια θέση (ή > 45 μοίρες) για περίπου 20-30 λεπτά μετά από κάθε γεύμα.
Εάν αυτά τα μέτρα δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα, ή αν το παιδί σας δείχνει να πονάει, τότε πρέπει να κάνετε τα ακόλουθα:
- Επισκεφτείτε τον παιδίατρό σας, ο οποίος θα πρέπει να παρακολουθήσει ένα γεύμα προκειμένου να διακρίνει ο ίδιος τα συμπτώματα.
- Διατηρήστε ημερολόγιο συμπτωμάτων προκειμένου να μελετήσει ο γιατρός σας την συχνότητα των συμπτωμάτων.
- Μετά τις οδηγίες του παιδιάτρου σας, μπορεί να σάς προταθεί αλλαγή γάλακτος (σε κάποιο με πηκτικό), προσθήκη φαρμάκου (συνηθέστερα ρανιτιδίνης), ή επίσκεψη σε παιδογαστρεντερολόγο.
Τέλος να σας θυμίσω πως ανεξαρτήτως συμπτωμάτων, το παιδί σας πρέπει πάντα να τοποθετείται ανάσκελα για να κοιμηθεί, αλλά εάν γυρίσει από μόνο του, δεν χρειάζεται να το επαναφέρετε στην ύπτια θέση.
Ελπίζω να βοήθησα,"
Π. Ρενιέρης