facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Θηλασμός και χρονικές διακυμάνσεις στην ποσότητα

Ερώτηση από Παρασκευή (29.9.2014)

"Η κόρη μου είναι 2,5 μηνών… τη θηλάζω αποκλειστικά μόνο με μητρικό γάλα. Απλά τρώει πολύ κάποιες μέρες συνέχεια. Δεν έχει ωράριο… Πρέπει να ξεκινήσω να της φτιάξω ωράριο; Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας."

Απάντηση από παιδίατρο (30.9.2014)

"Αγαπητή μητέρα,

καταρχάς να σάς συγχαρώ για τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό. Κάνετε ό,τι καλύτερο για το παιδί σας.

Είναι γνωστό πως τα παιδιά, ακόμη και σε αυτές τις μικρές ηλικίες, δεν μεγαλώνουν γραμμικά (δηλαδή, τόσα γραμμάρια ανά ημέρα, ή τόσους πόντους ανά εβδομάδα). Αντιθέτως, περνούν φάσεις σχετικής στασιμότητας που ακολουθούνται από περιόδους ταχείας ανάπτυξης (growthspurts). Οι ηλικίες στις οποίες κάτι τέτοιο συμβαίνει είναι περίπου γνωστές, μπορεί όμως να διαφέρουν από παιδί σε παιδί. Κατά την διάρκεια μιας τέτοιας περιόδου ταχείας ανάπτυξης οι θερμιδικές ανάγκες αυξάνουν κατακόρυφα, με αποτέλεσμα το παιδί να τρώει πολύ περισσότερο από ότι τις προηγούμενες ημέρες, και από ότι θα τρώει λίγες μέρες αργότερα.

Συνεπώς δεν είναι καθόλου περίεργο να υπάρχουν περίοδοι κατά τις οποίες το παιδί σας δείχνει να πεινάει διαρκώς. Μην σάς ανησυχεί καθόλου.

Τώρα όσον αφορά στο ωράριο - περίπου το 30% των παιδιών φτιάχνει αυτόματα ένα πρόγραμμα φαγητού και σταδιακά κοιμάται όλο και περισσότερες ώρες το βράδυ, παρότι τρώνε κατ’ επίκληση. Ένα 30% μπορεί να εκπαιδευτεί μετά από μια διαδικασία σταδιακής αύξησης της απόστασης ανάμεσα στα γεύματα ώστε να φτάσουμε στο επιθυμητό. Τέλος, ένα 30% των παιδιών δεν μπορεί να εκπαιδευτεί και πρέπει να τρώει κατ’ επίκληση για περισσότερους μήνες από τα άλλα παιδιά. Η διαδικασία εκπαίδευσης ή δοκιμής εκπαίδευσης απαιτεί την συμβουλή παιδιάτρου κατά κανόνα, ειδικά στις πιο δύσκολες περιπτώσεις.

Το πότε αρχίζει κανείς να μιλά για εκπαίδευση είναι ένα από τα ζητήματα που για την ώρα δεν έχουν μία και μοναδική απάντηση. Αυτό που κάνω εγώ είναι να συζητώ με τους γονείς προκειμένου μαζί να βρούμε τι είναι αυτό που θέλουν, τι είναι αυτό που μπορούν (οικονομικοί και επαγγελματικοί λόγοι συχνά επιβάλλουν την απόπειρα εκπαίδευσης σε μικρότερες ηλικίες), και τι είναι αυτό που δέχεται το παιδί. Προσωπικά δεν συμβουλεύω να γίνει προσπάθεια επιβολής προγράμματος σε ένα βρέφος πριν αυτό φτάσει τους 3-4 μήνες και τα 5-6 κιλά τουλάχιστον στο βάρος. Αυτό έχει να κάνει τόσο με την σταδιακά μεγαλύτερη κατανόηση του παιδιού της έννοιας του ρυθμού (μέρα-νύχτα, πρόγραμμα κλπ), αλλά και με το μέγεθος του στομάχου. Είναι μετά το βάρος που ανέφερα που ένα βρέφος μπορεί να φάει τόσο ώστε να μην πεινάσει για 8-10 ώρες το βράδυ (κατά κανόνα).

Θέλω να υπογραμμίσω ακόμη μία φορά πως κάθε παιδί, όπως και κάθε οικογένεια, είναι μοναδικό, και συνεπώς δεν προτείνω να εφαρμόσετε τα παραπάνω χωρίς συμβουλή παιδιάτρου, ή χωρίς να είστε έτοιμη για ενδεχόμενη “αποτυχία”. Προσωπικά, εφόσον έχετε την δυνατότητα, για την ώρα προτείνω να συνεχίσετε να ταΐζετε το μωρό σας όποτε και όσο αυτό θέλει.

Ελπίζω να σάς βοήθησα να ξεκαθαρίσετε κάποια πράγματα.

Στην διάθεσή σας πάντα,"

Π. Ρενιέρης, MD, FAAP