Ο Διαβήτης σε αριθμούς
Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 1 εκατομμύριο διαβητικοί, εκ των οποίων οι μισοί είναι χωρίς αγωγή και μόνο το 25% είναι σωστά ρυθμισμένοι.
- Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται 35.000 - 40.000 Έλληνες με τα συμπτώματα της νόσου.
- 40 - 59 ετών είναι οι ηλικίες που πλήττονται περισσότερο από Σακχαρώδη Διαβήτη.
- Στην Ευρώπη, 33, 3 εκ. άνθρωποι πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη και ο αριθμός αυτός αναμένεται να φτάσει τα 48 εκ. ως το 2030.
- Παγκοσμίως, περισσότεροι από 285 εκ. άνθρωποι πάσχουν από τη νόσο ενώ προβλέπεται ότι ως το 2025 θα πάσχουν περίπου 380 εκ. άνθρωποι.
(Πηγή: Διεθνής Ομοσπονδία για τον Διαβήτη (ΙDF), Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία)
Το ξέρετε ότι ο Σακχαρώδης Διαβήτης αποτελεί:
- Πολύπλοκη και πολυπαραγοντική νόσο, που χρήζει εξειδικευμένης φροντίδας και συστηματικής παρακολούθησης σε πλήρες και οργανωμένο Διαβητολογικό Κέντρο
- Την 4η αιτία θανάτου παγκοσμίως και τη 2η αιτία ακρωτηριασμού μετά τα ατυχήματα. Τα τελευταία χρόνια, η συμβολή των εξειδικευμένων ποδολογικών ιατρείων παγκοσμίως έχει αποφασιστικά βοηθήσει στην εντυπωσιακή μείωση των ακρωτηριασμών των κάτω άκρων.
- Την κύρια αιτία Καρδιαγγειακών παθήσεων, απώλεια όρασης και Νεφρικής ανεπάρκειας.
Πρόληψη = Έγκαιρη Αντιμετώπιση = Στάση Ζωής
Κύρια συμπτώματα Σακχαρώδη Διαβήτη
- Πολυδιψία - Πολυφαγία - Πολυουρία
- Απώλεια βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα
- Αδυναμία, καταβολή
- Υπνηλία
- Εύκολη κόπωση
Κύριοι τύποι Σακχαρώδη Διαβήτη
Ανάλογα με το βαθμό εκκρίσεως και παραγωγής Ινσουλίνης διακρίνονται τρεις κατηγορίες διαβητικών:
Τύπος Ι: Νεανικός Ινσουλινοεξαρτώμενος Σακαχαρώδης Διαβήτης, οφείλεται σε απόλυτη έλλειψη Ινσουλίνης και εμφανίζεται ξαφνικά κυρίως σε νεαρά άτομα (κάτω των 20 - 30 ετών) με σοβαρά κλινικά συμπτώματα, που μπορούν γρήγορα να οδηγήσουν σε Διαβητική Οξέωση ή/και Κώμα.
Τύπος 2: Μη Ινσουλινοεξαρτώμενος Σακχαρώδης Διαβήτης των ενηλίκων, που είναι ο συχνότερος τύπος, περιλαμβάνει το 80% - 90% των διαβητικών και συνήθως συνοδεύεται από Παχυσαρκία. (σε ποσοστό 60-80%)
Σακχαρώδης Διαβήτης Εγκυμοσύνης, που χαρακτηρίζει τις περιπτώσεις των εγκύων γυναικών που παρουσιάζουν Σακχαρώδη Διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ο οποίος εξαφανίζεται στην πλειονότητα των περιπτώσεων (>95%) μετά τον τοκετό.
Θεραπεία και διατροφή
Βασικές αρχές για την αντιμετώπιση και τη σωστή παρακολούθηση του διαβητικού είναι η σωστή Διατροφή, η Άσκηση και ο Συστηματικός Έλεγχος.
Σήμερα δεν υπάρχει διαβήτης που να μη ρυθμίζεται,
αλλά διαβητικοί που δεν θέλουν να ρυθμιστούν.