Ποια είναι τα συμπτώματα, πώς γίνεται η διάγνωση και ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία;
Οι φλέβες αποτελούν τα αγγεία που αναλαμβάνουν την επιστροφή του αίματος στην καρδιά από την περιφέρεια. Η επιστροφή του αίματος στα κάτω άκρα γίνεται μέσω δύο οδών, συγκεκριμένα μέσω του εν τω βάθει φλεβικού συστήματος, όπως και μέσω του επιφανειακού – επιπολής φλεβικού συστήματος.
Επιπρόσθετα, αυτές οι οδοί συνδέονται μεταξύ τους με τις διατιτρώσες φλέβες, αποτελώντας απλά τις γέφυρες επικοινωνίας. Αναλυτικότερα εντός των φλεβών υπάρχουν βαλβίδες, οι οποίες υπό φυσιολογικές συνθήκες συγκλίνουν και εμποδίζουν την παλινδρόμηση αίματος στα κάτω άκρα.
Όταν όμως οι βαλβίδες αρχίζουν και καταστρέφονται, δηλαδή δε συγκλίνουν σωστά, το αποτέλεσμα είναι κάποια ποσότητα αίματος να μένει στην περιφέρεια, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο τη φλεβική πίεση στα κάτω άκρα, προκαλώντας χρόνια φλεβική ανεπάρκεια.
Με ποιους μηχανισμούς όμως προκαλείται βλάβη στις βαλβίδες;
– κληρονομικότητα κυρίως στους άνδρες
– εγκυμοσύνη
– ορθοστασία
– παχυσαρκία
– επίμονη και παρατεταμένη άρση βάρους
– αντισυλληπτικά
Τα αποτελέσματα της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας περιλαμβάνουν τη δημιουργία ευρυαγγειών (διατεταμένες επιφανειακές φλέβες), κιρσών (μόνιμα διατεταμένων φλεβών), επιφανειακών φλεβικών θρομβώσεων μέχρι και άτονων φλεβικών ελκών, επηρεάζοντας αρνητικά την καθημερινότητα πολλών ασθενών.
Συμπτώματα χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας
• Αίσθημα βάρους και κούρασης στα πόδια
• Νυχτερινές κράμπες
• Πόνος
• Αιμωδίες
• Οίδημα
• Κνησμός
Διάγνωση
Η διάγνωση της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας γίνεται με την κλινική εξέταση του ασθενούς, σε συνδυασμό με τον υπερηχογραφικό έλεγχο (triplex φλεβών), που επιβεβαιώνει τα κλινικά ευρήματα.
Θεραπεία
Η θεραπεία της φλεβικής ανεπάρκειας, περιλαμβάνει τη συντηρητική αντιμετώπιση με τη χρήση φαρμακευτικής αγωγής με όχι τόσο καλά αποτελέσματα, τη χρήση ελαστικών καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης, όπως και τη χειρουργική αντιμετώπιση.
Συγκεκριμένα για τη θεραπεία των ευρυαγγειών η λύση είναι συνδυαστική με την εφαρμογή σκληρυντικών ενέσεων και δερματικού laser τύπου Nd:YAG.
Οι κιρσοί τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζονται κυρίως με τη χρήση laser, ενώ η κλασική σαφηνεκτομή με ανοικτό χειρουργείο εφαρμόζεται όλο και λιγότερο. Το laser αποτελεί την επιτομή της θεραπείας με άριστα αποτελέσματα, αναίμακτα και με νοσηλεία μερικών ωρών. Οι ασθενείς επιστρέφουν την ίδια ημέρα στην καθημερινότητα τους.
Γράφει ο Dr. Σεραφείμ Τ. Τούμπης,
Αγγειοχειρουργός Ομίλου Affidea
MD, MBA, MSc