Νέα μαμά, νέος μπαμπάς, νέο μωρό! Για να μην πανικοβληθείτε, δείτε το 2ο μέρος που σας ετοιμάσαμε με τα πιο συχνά ερωτήματα τις πρώτες ημέρες της νέας σας ζωής στο σπίτι.
7. Κάθε πότε πρέπει να εξετάζει το παιδί μου ο παιδίατρος;
Η πρώτη επίσκεψη στον γιατρό πρέπει να γίνεται μέσα σε 1 εβδομάδα από τη στγμή που το μωρό θα επιστρέψει σπίτι από το μαιευτήριο. Στο διάστημα αυτό οι γονείς θα έχουν την ευκαιρία αφενός μεν να αποκτήσουν κάποια εμπειρία, αφετέρου δε να προβληματιστούν σε πολλά θέματα, όπως αν το μωρό παίρνει αρκετό γάλα, αν οι κενώσεις είναι πολλές ή παθολογικές, αν επιμένει ο ίκτερος, αν έχασε βάρος, κ.λπ. Η πρώτη αυτή επίσκεψη είναι ουσιώδης για να καθησυχάσει ο παιδίατρος τη μαμά ότι το μωρό της θα μεγαλώσει σωστά και δεν πρέπει να έχει καθόλου άγχος.
Θα πρέπει να γίνει εκτενής συζήτηση εφ' όλης της ύλης (φαγητό, κενώσεις, ύπνος, έξοδος από το σπίτι, επαφή με άλλα παιδιά και πρόσωπα, χρήση πιπίλας, νύχια, νινίδα, περιποίηση δέρματος, θερμοκρασία δωματίου, κλιματισμός χώρου, σκεπάσματα, ντύσιμο του νεογνού, πλύσιμο των ρούχων, κολικοί κ.α.).
Θα πρέπει η μαμά να έχει ένα σημειωματάριο και να γράφει τις ερωτήσεις της ημέρας και στη συνέχεια να τηλεφωνεί στο γιατρό της για να πάρει τις σωστές απαντήσεις.
Μετά την πρώτη επίσκεψη σκόπιμο είναι να εξετάζεται το μωρό σας από τον παιδίατρο κάθε μήνα μέχρι την ηλικία των 7-8 μηνών, οπότε ολοκληρώνονται και τα εμβόλια για τον πρώτο χρόνο ζωής. Η επόμενη επίσκεψη θα είναι στην ηλικία των 12 μηνών. Ο παιδίατρος εξετάζει το μωρό από το κεφάλι έως τα νύχια, βλέπει το ρυθμό της αύξησης, εκτιμά τη ψυχοκινητική του εξέλιξη, παρακολουθεί εάν έχει εμφανίσει σημεία ασθενείας, κ.α. Στις επισκέψεις αυτές θα γίνονται και διάφορα εμβόλια. Η συχνότητα των επισκέψεων αυτών διαφέρει ελαφρά από παιδίατρο σε παιδίατρο.
8. Έχω κρυώσει και είμαι μπουκωμένη. Μπορώ να θηλάσω το μωρό μου;
Τα μικρόβια της μητέρας δεν μεταδίδονται με το γάλα, άρα θα συνεχίσετε να θηλάζετε το μωρό σας. Το γάλα σας, προστατεύει το μωρό σας να κολλήσει κρυολόγημα. Στο γάλα σας περνούν τα αντισώματα που φτιάχνετε εσείς από το κρύωμα και έτσι το προστατεύετε. Τα μικρόβια μεταδίδονται με τον βήχα, φτέρνισμα, με τα χέρια κ.α. Γι αυτό προτείνονται καλό πλύσιμο των χεριών, χρήση μάσκας, συχνός αερισμός του δωματίου και όχι στενή επαφή με το μωρό την υπόλοιπη ημέρα. Θα πρέπει να απομακρύνεστε αφού τελειώσει ο θηλασμός. Μη βήχετε και μη φτερνίζεστε μπροστά στο μωρό σας.
Τα περισσότερα αντιπυρετικά και αντιβιοτικά επιτρέπονται. Καλό όμως θα είναι να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.
9. Υπάρχουν στερεές τροφές που πρέπει να αποφεύγονται τον πρώτο χρόνο της ζωής του;
Α. Το μέλι
Η Αμερικάνικη Παιδιατρική Εταιρεία απαγορεύει να χορηγούμε το μέλι στα μωρά πριν τον 12ο μήνα της ζωής τους, διότι υπάρχει ο κίνδυνος να μολυνθεί το μωρό από μία τοξίνη μικροβίου την οποία ο οργανισμός του παιδιού δεν μπορεί να καταστρέψει και αυτή ενδέχεται να του προκαλέσει ακόμα και τον θάνατο.
Στην Ελλάδα πολλοί γονείς το χορηγούν από νωρίς, χωρίς να υπάρχει νόσηση στα μωρά. Πιθανόν να μην υπάρχει αυτό το μικρόβιο στο ελληνικό μέλι. Παρά ταύτα δε θα συνιστούσα να χορηγηθεί πριν τον 10ο μήνα της ζωής του.
Β. Ξηροί καρποί, σταφύλια, pop corn, ωμό καρότο και άλλες τροφές μικρές σε μέγεθος ή σκληρές, όπως λουκάνικα, με τις οποίες μπορεί το μωρό να πνιγεί.
Γ. Φρέσκο γάλα. Να χορηγείται αφού συμπληρωθεί ο 1ος χρόνος ζωής του μωρού σας.
Δ. Στα αλλεργικά άτομα να αποφεύγονται οι κατεξοχήν αλλεργιογόνες τροφές (ασπράδι αυγού, ψάρι, φιστίκια, κ.α.).
Τα πιο συχνά ερωτήματατα της μαμάς όταν πάει σπίτι - 1ο μέρος
Τα πιο συχνά ερωτήματα της μαμάς όταν πάει σπίτι. (συνέχεια..)
7. Κάθε πότε πρέπει να εξετάζει το παιδί μου ο παιδίατρος;
Το μωρό θα πρέπει να εξετάζεται κάθε μία βδομάδα από τη στιγμή που θα πάει σπίτι. Στο διάστημα αυτό οι γονείς θα έχουν την ευκαιρία αφ΄ ενός μεν να αποκτήσουν κάποια εμπειρία, αφ΄ ετέρου δε να προβληματιστούν σε πολλά θέματα, όπως αν το μωρό παίρνει αρκετό γάλα, αν οι κενώσεις είναι πολλές ή παθολογικές, αν επιμένει ο ίκτερος, αν έχασε βάρος, κ.λπ. Η πρώτη αυτή επίσκεψη είναι ουσιώδης για να καθησυχάσει ο παιδίατρος τη μαμά ότι το μωρό της θα μεγαλώσει σωστά και δεν πρέπει να έχει καθόλου άγχος. Θα πρέπει η μαμά να έχει ένα σημειωματάριο και να γράφει τις ερωτήσεις της ημέρας και στη συνέχεια να τηλεφωνεί στο γιατρό της για να πάρει τις σωστές απαντήσεις.
Μετά την πρώτη επίσκεψη σκόπιμο είναι όπως εξετασθεί το μωρό σας από τον παιδίατρο τουλάχιστον στον 1ο, 2ο, 4ο, 6ο, 9ο και 12ο μήνα. Ο παιδίατρος εξετάζει το μωρό από το κεφάλι έως τα νύχια, βλέπει το ρυθμό της αύξησης, εκτιμά τη ψυχοκινητική του εξέλιξη, παρακολουθεί εάν έχει εμφανίσει σημεία ασθενείας, κ.α. Στις επισκέψεις αυτές θα γίνονται και διάφορα εμβόλια. Η συχνότητα των επισκέψεων αυτών διαφέρει ελαφρά από παιδίατρο σε παιδίατρο.
8. Έχω κρυώσει και είμαι μπουκωμένη. Μπορώ να θηλάσω το μωρό μου;
Ασφαλώς ναι. Το γάλα σας, προστατεύει το μωρό σας να κολλήσει κρυολόγημα. Στο γάλα σας περνούν τα αντισώματα που φτιάχνετε εσείς από το κρύωμα και έτσι το προστατεύετε. Φορέστε μάσκα, πλένετε τα χέρια σας συχνά, μη βήχετε και μη φταρνίζεστε κοντά στο μωρό σας.
Εάν χρειαστεί να πάρετε αντιπυρετικά ή αντιβιοτικά, δύνασθε να συνεχίσετε το θηλασμό, παρά τη λήψη των φαρμάκων.
9. Υπάρχουν στερεές τροφές που πρέπει να αποφεύγονται τον πρώτο χρόνο της ζωής του;
Α. Το μέλι.
Η Αμερικάνικη Παιδιατρική Εταιρεία απαγορεύει να χορηγούμε το μέλι στα μωρά πριν τον 12ο μήνα της ζωής τους, διότι υπάρχει ο κίνδυνος να μολυνθεί το μωρό από μία τοξίνη μικροβίου που δεν μπορεί το μωρό να την καταστρέψει και ως εκ τούτου κρίνεται επικίνδυνο για την υγεία του.
Στην Ελλάδα πολλοί γονείς το χορηγούν πολύ νωρίς, χωρίς να υπάρχει νόσηση στα μωρά. Πιθανόν να μην υπάρχει αυτό το μικρόβιο στο ελληνικό μέλι. Παρά ταύτα δε θα συνιστούσα να χορηγηθεί πριν τον 10ο με 12ο μήνα της ζωής του.
Β. Ξηροί καρποί, σταφύλια, pop corn, ωμό καρότο και άλλες τροφές μικρές σε μέγεθος ή σκληρές, όπως λουκάνικα, με τις οποίες μπορεί το μωρό να πνιγεί.
Γ. Φρέσκο γάλα. Να χορηγείται αφού συμπληρωθεί ο 1ος χρόνος ζωής του μωρού σας.
Δ. Στα αλλεργικά άτομα να αποφεύγονται οι κατ΄ εξοχή αλλεργιογόνες τροφές ασπράδι αυγού, ψάρι, φιστίκια, κ.α.).