Τώρα που επιστρέψατε στο σπίτι θα έχετε πολλές απορίες, τόσο για την καθημερινή του φροντίδα όσο και για γενικά θέματα ανάπτυξης και υγείας του παιδιού. Εδώ θα βρείτε απαντήσεις στα πιο συχνά ερωτήματά σας.
1. Θα αλλάξει το χρώμα των ματιών του μωρού μας;
Το τελικό χρώμα των ματιών του μωρού σας δεν μπορεί να καθοριστεί κατά τη γέννηση. Τα όμορφα μπλε μάτια κατά τη γέννηση, μερικές φορές δεν παραμένουν και αργότερα. Ιδιαίτερα στη λευκή φυλή, το χρώμα των ματιών υφίσταται πολλές αλλαγές προτού σταθεροποιηθεί. Ο χρωματισμός της ίριδας μπορεί να συνεχίσει να αλλάζει κατά τη διάρκεια όλης της πρώτης χρονιάς. Έτσι, μπορεί κανείς στους 6 μήνες να προβλέψει το τελικό χρώμα της ίριδας, αλλά το βάθος του χρώματος θα οριστικοποιηθεί με τα πρώτα του γενέθλια.
2. Τα νύχια του μωρού μας
Πολλοί γονείς περιμένουν να σαραντίσει το μωρό τους για να το βγάλουν εκτός σπιτιού καθώς και να του κόψουν τα νύχια. Αυτά δεν έχουν επιστημονική βάση και θα πρέπει να κόψετε τα νύχια χεριών και ποδιών από την 1η -2η εβδομάδα για να μην γδέρνεται στο πρόσωπο, αλλά και για λόγους υγιεινής.
Είναι πιο εύκολο να κοπούν μετά το μπάνιο, όταν μαλακώσουν, με τη βοήθεια παιδικού ψαλιδιού με στρογγυλεμένα άκρα ή με νυχοκόπτη. Μεγαλώνουν πολύ γρήγορα, γι αυτό θα πρέπει να κόβονται κάθε εβδομάδα. Χρειάζεται προσοχή, για να μην κόψετε δέρμα· το χέρι του μωρού σας πρέπει να είναι ακίνητο. Αν όμως συμβεί να κόψετε δέρμα και να ματώσει βάλτε λίγο διάλυμα Betadine.
3. Περιποίηση του ομφάλιου λώρου
Μετά το κόψιμο του ομφάλιου λώρου από τον γυναικολόγο, παραμένει ένα μικρό κομματάκι που μέσα σε λίγες ώρες ξεραίνεται και μαυρίζει και αργότερα πέφτει, μέσα σε 1-3 εβδομάδες. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην περιποίηση του ομφάλιου λώρου. Όταν πάτε σπίτι θα πρέπει να κρατάτε την περιοχή στεγνή και εκτεθειμένη στον αέρα. Έτσι, όταν βάζετε την πάνα, διπλώστε τη κάτω από τον ομφαλό, για να τον προστατεύεται από τα ούρα και να αφήνετε τον αέρα να μπαίνει κάτω από το μαύρο κολόβωμα. Μη βρέχετε τον ομφαλό και να βάζετε οινόπνευμα 2-4 φορές την ημέρα ΚΑΤΩ από το μαύρο κολόβωμα. Αυτό μπορείτε να το κάνετε αν ρίχνετε το οινόπνευμα με το μπουκάλι ή να μουσκέψετε πάρα πολύ ένα βαμβάκι με οινόπνευμα και να το πιέζετε για να στάξει, ανασηκώνοντας το μαύρο κολόβωμα.
Σε περίπτωση που η περιοχή γύρω από τον ομφαλό κοκκινίσει, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας επειγόντως.
Μετά την πτώση και του μαύρου κολοβώματος, μπορεί να βγάζει μία σταγόνα αίμα στο ζιπουνάκι του μέχρι το τέλος του πρώτου μήνα της ζωής· μην ανησυχείτε, θα υποχωρήσει μόνο του.
4. Μωρό και κατοικίδια ζώα
Τα σκυλάκια και γατάκια δεν απαγορεύονται στο σπίτι. Θα πρέπει όμως να τηρούνται 2 όροι:
α. Το ζώο να έχει εμβολιαστεί και να παρακολουθείται από τον κτηνίατρό του και
β. Να γίνει εκπαίδευση στον σκύλο και τη γάτα, διότι θα παρουσιάσουν φαινόμενα ζήλιας με επιθετικές αντιδράσεις στο μωρό. Θέμα αλλεργιών δεν υπάρχει. Πρόσφατα πιστεύεται ότι όσα περισσότερα κατοικίδια υπάρχουν στο σπίτι τόσο λιγότερες αλλεργίες θα παρουσιάσει το μωρό σας στην μετέπειτα ζωή του.
5. Γιατί ξυπνάει το μωρό τη νύχτα;
Το βραδινό ξύπνημα είναι αναπόφευκτο για όλα τα μωρά αλλά μαθαίνουν να ξανακοιμούνται.
Παρατεταμένο όμως ξύπνημα μπορεί να οφείλεται στους εξής λόγους:
α Συντροφιά:
όταν το μωρό σας ξυπνάει τη νύχτα και εσείς ανοίξετε τα φώτα, το πάρετε αγκαλιά και το παίζετε για αρκετή ώρα, τότε αυτό συνηθίζει και θα το επαναλαμβάνει κάθε βράδυ.
β. Πείνα:
τα μωρά έχουν μικρό στομάχι και τη νύχτα ξυπνούν για να φάνε. Αυτό διαρκεί για 2-3 μήνες και αποτελεί την πιο συνήθη αιτία νυχτερινού ξυπνήματος.
γ. Ζεστό δωμάτιο:
τους χειμερινούς μήνες αν έχετε πάνω από 21ο Κελσίου θερμοκρασία, το σκεπάζετε βαριά και το έχετε δίπλα στο καλοριφέρ, το μωρό ζεσταίνεται και κλαίει.
δ. Λερωμένο και συγκαμένο:
το μωρό δεν έχει πρόβλημα να κοιμηθεί με βρεγμένη πάνα. Αν όμως έχει συγκαεί, τότε πονάει κάθε φορά τότε πονάει κάθε φορά που λερώνεται και κλαίει. Όταν κάνει κακά του, μπορεί να ξυπνάει και ας μην είναι συγκαμένο. Αλλάξτε το ήσυχα, χωρίς φως, χωρίς κουβεντούλες, χωρίς παιχνίδια και γρήγορα, διαφορετικά θα συνηθίσει και θα θέλει συντροφιά την επόμενη νύχτα.
ε. Έντονο φως στο δωμάτιο, καπνός τσιγάρου, ταλκ, καλλυντικά, νέφτι ή βενζίνη ή ουσίες που μπορεί να εισπνέει το μωρό σας.
στ. Αν το μωρό σας είναι άρρωστο π.χ. έχει πόνο στο αυτί, πυρετό, κ.λπ. συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.
6. Πότε αρχίζουν οι κολικοί και πώς αντιμετωπίζονται;
Οι κολικοί ξεκινάνε αργά το απόγευμα και κρατάνε μέχρι το μωρό σας να πάει για ύπνο (5-11 μ.μ.). Αρχίζουν ξαφνικά, κλαίει έντονα και διαπεραστικά, κοκκινίζει, μαζεύει χέρια και πόδια προς την κοιλιά, σφίγγει τις γροθιές του και δεν ησυχάζει με τίποτα για 2-4 ώρες. Αυτό επαναλαμβάνεται καθημερινά. Έχει αέρια και φούσκωμα της κοιλιάς. Οι κολικοί αρχίζουν μετά την 3η εβδομάδα ζωής και διαρκούν για 4 μήνες.
Το τι προκαλεί τον κολικό δεν είναι επακριβώς γνωστό. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες, όπως ότι καταπίνει πολύ αέρα που προκαλεί φούσκωμα και πόνο. Άλλοι πιστεύουν ότι οφείλεται στην απειρία, την ανησυχία και το άγχος των γονιών. Αν αγχώνεστε με το μπάνιο του μωρού, με τον ύπνο του, με το τάισμά του, κ.λπ., το μωρό αντιλαμβάνεται την ένταση, επηρεάζεται και γι αυτό βάζει τα κλάματα.
Πάντως όπου και να οφείλονται δεν πρόκειται το μωρό σας να πάθει κάτι, εκτός το ότι εσείς υποφέρετε. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε φάρμακα, διότι αν δώσετε σταγόνες για τους πόνους του εντέρου, το μωρό γίνεται δυσκοίλιο και αργότερα πονάει περισσότερο.
Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να βάλετε το μωρό μπρούμυτα πάνω στο γόνατό σας ή στον ώμο σας και να πιέσετε ελαφρά την πλάτη του με το χέρι σας. Το μωρό σας θα ησυχάσει άμεσα.
Τα πιο συχνά ερωτήματα της μαμάς όταν πάει σπίτι - 2o μέρος