facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Υδροκήλη στα παιδιά. Πως δημιουργείται και ποιοι οι κίνδυνοι

Υδροκήλη στα παιδιά. Πως δημιουργείται και ποιοι οι κίνδυνοι

Υδροκήλη στα παιδιά. Πως δημιουργείται και ποιοι οι κίνδυνοι

Οι κήλες στα παιδιά έχουν διαφορετική αιτιολογία από τους ενήλικες, συνεπώς διαφέρουν και οι ενδείξεις για χειρουργική αντιμετώπιση. Στους ενήλικες η κήλη είναι αποτέλεσμα φθοράς του κοιλιακού τοιχώματος. Αντίθετα στα παιδιά είναι αποτέλεσμα της διάπλασης.

Επειδή η διάπλαση του σώματος συνεχίζεται και μετά την γέννηση, κάποιες κήλες διορθώνονται με την ανάπτυξη του παιδιού. Η ενδεδειγμένη αντιμετώπιση εκτιμά αφενός μεν την πιθανότητα η κήλη να διορθωθεί από μόνη της, αφετέρου δε τον κίνδυνο να συμβούν επιπλοκές στο χρόνο που περιμένουμε.

Η υδροκήλη είναι μία από τις συνήθεις κήλες που προσβάλλει μόνο τα αγόρια. Τί είναι όμως η υδροκήλη;

Υδροκήλη είναι η παρουσία μεγαλύτερης από το φυσιολογικό ποσότητας υγρού στο όσχεο των αγοριών, από την μία ή και τις δύο πλευρές. Το όσχεο φαίνεται έτσι μεγαλύτερο σε διαστάσεις από το φυσιολογικό, σαν να είναι πρησμένο. Η διόγκωση μπορεί να είναι σταθερή σε μέγεθος ή να αυξομειώνεται. Όταν το μέγεθος της υδροκήλης αυξομειώνεται λέγεται «επικοινωνούσα υδροκήλη», και όπως θα δούμε παρακάτω έχει σημασία στην αντιμετώπιση της.

Πώς δημιουργείται η υδροκήλη στα παιδιά;

Η υδροκήλη δημιουργείται με αντίστοιχο μηχανισμό με τη βουβωνοκήλη στα παιδιά. Η διαφορά είναι ότι το εύρος του καναλιού που έχει παραμείνει ανοικτό είναι πολύ μικρότερο, με αποτέλεσμα να μην επιτρέπει την προβολή του εντέρου. Επιτρέπει μόνο τη δίοδο υγρού από την κοιλιά προς το όσχεο και αντίστροφα.

Τι κίνδυνοι υπάρχουν από την υδροκήλη;

Στην περίπτωση της υδροκήλης δεν υπάρχει ο κίνδυνος της περίσφιξης. Προσοχή χρειάζεται μήπως από λάθος εκληφθεί μία βουβωνοκήλη για υδροκήλη. Πρόβλημα αποτελεί η παρουσία μεγαλύτερης από το φυσιολογικό ποσότητας υγρού στο όσχεο για μεγάλο χρονικό διάστημα πάνω από 12 μήνες, διότι δεν επιτρέπει στον αντίστοιχο όρχι να αναπτυχθεί με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες.

Ποια είναι η θεραπεία της υδροκήλης;

Μεγάλη σημασία στην ένδειξη για χειρουργική αντιμετώπιση της υδροκήλης έχει ο χρόνος που εμφανίζεται.

Όταν η υδροκήλη υπάρχει από την γέννηση, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να διορθωθεί από μόνη της με την ανάπτυξη του παιδιού, η οποία ειδικά στον πρώτο χρόνο έχει ρυθμό εκρηκτικό. Αυτό συμβαίνει διότι αντίθετα με την βουβωνοκήλη, δεν παρεμβάλλεται κάποιο σπλάγχνο στο μικρό άνοιγμα που έχει παραμείνει στην βουβωνική χώρα, που να εμποδίζει την σύγκλειση του. Επιπροσθέτως δεν υπάρχει ο κίνδυνος της περίσφιξης, ενώ είναι στατιστικά παρατηρημένο ότι στους 12 πρώτους μήνες ο όρχις δεν κινδυνεύει από υστέρηση στην ανάπτυξη. Με τα δεδομένα αυτά μπορούμε με ασφάλεια να παρακολουθούμε την εξέλιξη της υδροκήλης τους πρώτους 12 μήνες της ζωής. Στο χρονικό αυτό όριο έχουμε βάλει την ένδειξη για χειρουργική διόρθωση, γιατί από μεγάλες έρευνες έχει παρατηρηθεί ότι ενώ μεν οι ελπίδες να διορθωθεί η υδροκήλη από μόνη της λιγοστεύουν, οι πιθανότητες να υστερήσει η ανάπτυξη του όρχι στο υγρό περιβάλλον αυξάνουν.

Όταν η υδροκήλη εμφανιστεί σε ηλικία μεγαλύτερη από τους 12 μήνες, δεν έχει νόημα να περιμένουμε ότι θα υποχωρήσει από μόνη της. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να βεβαιωθούμε ότι υπάρχει επικοινωνία του οσχέου με την κοιλιά, πριν προγραμματίσουμε χειρουργική διόρθωση. Αυτό γίνεται εύκολα, από την κλινική εικόνα, με την απλή παρατήρηση ότι το όσχεο “γεμίζει και αδειάζει” από υγρό, ανάλογα με την αύξηση ή την μείωση της πίεσης μέσα στην κοιλιά.

Τι επιπλοκές έχει η χειρουργική θεραπεία;

Κάθε επέμβαση έχει κινδύνους επιπλοκών, και το ίδιο ισχύει και για τη διόρθωση της υδροκήλης. Περισσότερες επιπλοκές οφείλονται στο γεγονός ότι ο κηλικός σάκος που πρέπει να αφαιρέσουμε βρίσκεται σε επαφή με τα ευγενή στοιχεία του όρχι, δηλαδή τα αγγεία του και τον σπερματικό πόρο, τον σωλήνα δηλαδή που θα μεταφέρει το σπέρμα στην ενήλικη ζωή. Αν κατά την διάρκεια της εκτομής του κηλικού σάκου προκληθεί κάκωση στα αγγεία είναι ενδεχόμενο να ακολουθήσει ατροφία του όρχι μέχρι και μετά από 3 μήνες. Αν προκληθεί κάκωση στον σπερματικό πόρο, θα υπάρχουν συνέπειες για την γονιμότητα μελλοντικά. Άλλες επιπλοκές είναι η υποτροπή της κήλης, η μετεγχειρητική κρυψορχία, αν από μετεγχειρητική ίνωση τραβηχτεί ο όρχις από το όσχεο στην βουβωνική χώρα μετά την επέμβαση. Για τους λόγους αυτούς είναι απαραίτητο όλες οι εγχειρήσεις για διόρθωση υδροκήλης στα παιδιά να γίνονται από εξειδικευμένους παιδοχειρουργούς, που έχουν μεγάλη εμπειρία στον χειρισμό των ευγενών αυτών στοιχείων.

 

Γράφτηκε από: Πέτρος Βαλιούλης
Χειρουργός Παίδων
Άλλες πληροφορίες
Δείτε το βιογραφικό εδώ
Email: petros@valioulis.gr
Άλλα άρθρα του συγγραφέα