Ερώτηση από Έλενα (13.8.2016)
“Έχω μία κόρη 4 ετών. Δεν τρώει καθόλου ντομάτα, αγγουράκια και μαρούλι. Γενικά δεν τρώει σαλάτες. Τι να κάνω;”
Απάντηση από διαιτολόγο (17.8.2016)
“Γεια σας Έλενα,
Η ισορροπία, η ποικιλία και το μέτρο είναι οι τρεις βασικές αρχές που θα πρέπει να έχει η διατροφή κάθε παιδιού. Ισορροπία σημαίνει η καθημερινή κατανάλωση τροφών από όλες τις ομάδες τροφίμων, για παράδειγμα: φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά (π.χ. γάλα, γιαούρτι, τυρί), αμυλούχες τροφές (π.χ. ψωμί, μακαρόνια) και πρωτεϊνούχες τροφές (π.χ. αυγό, κιμάς, όσπρια). Η ποικιλία σημαίνει η καθημερινή κατανάλωση διαφορετικών τροφών από την ίδια ομάδα, π.χ. διαφορετικά φρούτα, διαφορετικά λαχανικά.
Η άρνηση του παιδιού να δοκιμάσει ένα νέο τρόφιμο είναι αρκετά συχνό φαινόμενο. Δώστε του λίγο χρόνο, επιμένοντας με ομαλό τρόπο. Να ξέρετε, επίσης, ότι θεωρείται φυσιολογικό για το παιδί κάποια στιγμή να αρνείται να δοκιμάσει κάποιες τροφές. Για παράδειγμα, χρειάζεται επαναλαμβανόμενη έκθεση αυτών των τροφών (μέχρι και 20 φορές) ώσπου να τα συνηθίζουν τα παιδιά. Να μην απογοητεύεστε και να μην εγκαταλείπετε όταν το παιδί αρνηθεί να δοκιμάσει κάποιο τρόφιμο. Μην είστε ούτε "πολύ αυστηρή" μαζί του διότι αυτό συχνά οδηγεί σε αντίθετα αποτελέσματα. Αντί για πολλή αυστηρότητα συνιστάται η συχνή επιβράβευση από τους γονείς στα παιδιά για τη σωστή επιλογή τροφίμων. Ωστόσο, η επιβράβευση θα μπορούσε να έχει αποτέλεσμα μόνο με την ορθή της χρήση. Η εμφάνιση του φαγητού (να μοιάζει σαν παιχνίδι) βοηθάει, επίσης, στην βελτίωση της πρόσληψης τροφής.
Γράψτε το διατροφικό ημερολόγιο μιας εβδομάδας του παιδιού σας και συζητήστε το με ένα διαιτολόγο. Ο διαιτολόγος θα μπορούσε να σας συμβουλέψει τι "αλλαγές" να κάνετε στη διατροφή του ώστε το παιδί να μην έχει ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά, π.χ. να τρώει περισσότερο φρούτο αντί για τα λαχανικά / ημέρα.”
Στη διάθεσή σας,
Χριστίνα Φοντόρ
Διαιτολόγος Διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών