Ερώτηση από Μαρίτσα (13.12.2016)
“Καλησπέρα σας!
Θα ήθελα μια μικρή βοήθεια....
Έχω ένα κοριτσάκι που έχει κλείσει τα 4 και έχει μια ασχολία το τελευταίο διάστημα με το να τρίβει τα γεννητικά της όργανα... Αυτό ξεκίνησε από μικρή ηλικία, δηλαδή κάθονταν στο καρότσι και προσπαθούσε τεντώνοντας τα πόδια της να τρίψει την κάτω περιοχή... είχε σταματήσει για ένα διάστημα να ασχολείται με αυτό όπως και το καλοκαίρι που μας πέρασε, αλλά το τελευταίο 2μηνο το έχει ξεκινήσει πάλι και πιο έντονα. Με αποτέλεσμα να το κάνει και στο σχολείο της, στο σπίτι μας και να μην την ενδιαφέρει άμα την παρακολουθεί κάποιος...
Δεν έχει αλλάξει κάτι στην οικογένειά μας, ούτε αλλαγή σπιτιού ή να προστέθηκε νέο μέλος ή κάτι άλλο που θα μπορούσε να την επηρεάσει τόσο πολύ που να το κάνει σε καθημερινή βάση...
Προσπαθήσαμε να της πούμε ότι δεν πρέπει να το κάνει σε δημόσιο χώρο... ούτε να την μαλώνουμε.... Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να διαχειριστούμε αυτό το θέμα? Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας!”
Απάντηση από ψυχολόγο (13.12.2016)
“Χαίρετε Μαρίτσα,
Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας και εύχομαι οι συμβουλές μου για το ευαίσθητο θέμα που σε προβληματίζει να είναι χρήσιμες.
Για πολλούς ανθρώπους ο αυνανισμός θεωρείται φυσιολογικό αλλά αυτή ή αντίληψη διαφέρει από άτομο σε άτομο, κουλτούρα και θρησκεία.
Αυτό που κάνει την διαφορά στο θέμα μας είναι πώς το διαχειρίζεται ο γονέας όταν ανακαλύπτει πως το παιδί τους αναζητεί την σωματική ευχαρίστηση μέσω του σώματός του-και ειδικά σε μία μικρή ηλικία. Όπως στους ενήλικες έτσι και για τα μικρότερα παιδιά ο αυνανισμός προκαλεί ικανοποίηση και γι’ αυτό τα μικρά παιδιά το κάνουν. Όμως σε αυτήν την τρυφερή ηλικία δεν υπάρχει η έννοια της σεξουαλικότητας όπως στους ενήλικες. Τα παιδία, π.χ. 18μηνών-36 μηνών, δεν καταλαβαίνουν το σεξ και δεν αυνανίζονται με βάση το σεξ.
Επειδή δεν θέλουμε να τρομάξουμε το παιδί ούτε να του διατυπώσουμε αισθήματα ντροπής ή ενοχής αγνοούμε την πράξη όταν αυτή συμβαίνει στο σπίτι και όχι μπροστά σε τρίτους (π.χ. γιαγιά, γειτόνισσα κτλ). Στην δική σας περίπτωση (που φαίνεται να γίνεται πιο συχνά και οπουδήποτε) τονίζουμε στο παιδί ότι δεν αγγίζουμε την περιοχή στο βρακάκι ποτέ μπροστά σε ανθρώπους όπως δεν πηγαίνουμε στην τουαλέτα ή δεν κάνουμε μπάνιο μπροστά σε τρίτους. Εάν έχετε καλεσμένους και πάει να το κάνει μπροστά στον κόσμο απλά της αποσπάτε την προσοχή (π.χ. την καλείται να παίξετε με ένα πάζλ ή ζωγραφίζετε). Με αυτόν τον τρόπο την εμποδίζετε να το κάνει ενώπιον τρίτων. Στο σχολείο πρέπει να το συζητήσετε με την νηπιαγωγό ώστε να έχετε την στήριξή της και εκείνη να την εμποδίζει να το κάνει μπροστά στα άλλα παιδιά. Πηγαίνετε βόλτα με το καρότσι και αρχίζει να τρίβεται; Την βγάζετε από το καρότσι και την ενθαρρύνετε να τρέξει και το κάνετε αυτό μαζί της.
Υπάρχει ένα μικρό κείμενο που ίσως έχετε ακουστά: Η Κίκο και το Χέρι. Είναι ένα εκπαιδευτικό μικρό βιβλίο που μπορείτε να κατεβάσετε από το διαδίκτυο. Αναφέρεται στους κανόνες των εσώρουχων-πως κανείς δεν επιτρέπεται να μας αγγίζει στο βρακάκι. Αξίζει κάθε γονιός να το διαβάσει στο παιδί τους γιατί πάνω απ’ όλα δεν θέλουμε κάποιος να εκμεταλλευτεί αυτήν την αδυναμία που έχει ένα παιδί όταν αυνανίζεται ενώπιων τρίτων.
Αναρωτιέμαι εάν το κάνει για να ανακουφιστεί από μια ένταση ή την απασχολεί κάτι και ξεφεύγει σε αυτό. Παρακολουθήστε την και σημειώστε τι προκύπτει πριν συμβεί (π.χ. ένιωσε απόρριψη, δεν την δέχτηκαν στην ομάδα κάποια παιδιά στο σχολείο κτλ). Εάν στο παρελθόν δώσατε πολύ έμφαση και της αρέσει η προσοχή που έλαβε μήπως το κάνει για να προκαλέσει την προσοχή σας; Πώς σταμάτησε να συμβαίνει την πρώτη φορά; Τι συνέβη πριν 2 μήνες για να το ξαναρχίσει και μάλιστα πιο έντονα όπως αναφέρετε; Σκεφτείτε και διακρίνετε κάποιες λεπτομέρειες. Πιθανόν κάτι την απασχολεί.
Οπωσδήποτε το συζητάμε με την παιδίατρο μας και εξετάζουμε το παιδί για μην τυχόν ερεθίσματα εάν συμβαίνει πολύ συχνά. Είμαι στην διάθεσή σας να μιλήσουμε εάν το επιθυμείτε (6986775642).”