Τα μαλλιά αποτελούν σημαντικό στοιχείο τόσο της εμφάνισης όσο και της προσωπικότητάς μας. Στο τριχωτό της κεφαλής φυσιολογικά υπάρχουν περίπου 100.000-150.000 τρίχες σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Ο κύκλος ζωής των τριχών χαρακτηρίζεται από εναλλαγή περιόδων ηρεμίας με περιόδους δραστηριότητας και παραγωγής τριχών.
Περίπου το 85% των μαλλιών μας βρίσκεται στην αναγενή φάση, που είναι η περίοδος ανάπτυξης και διαρκεί 2-6 χρόνια. Το 2%-3% βρίσκεται στο καταγενές στάδιο, μεταβατικό στάδιο ανάπτυξης, διάρκειας 2 εβδομάδων, ενώ το 10%-15% των μαλλιών μας βρίσκονται στο τελογενές στάδιο, φάση πριν από την πτώση, διάρκειας 3 μηνών.
Η τριχόπτωση μπορεί να παρατηρηθεί τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες και συχνά προκαλεί ανησυχία και άγχος. Φυσιολογικά περίπου 80-100 τρίχες πέφτουν καθημερινά. Αν παρατηρηθεί μεγαλύτερη απώλεια, θα πρέπει να απευθυνόμαστε σε δερματολόγο ώστε, αφού μας εξετάσει κλινικά και διερευνηθούν τα αίτια της τριχόπτωσης, να χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Οι αιτίες
Τα αίτια της αλωπεκίας μπορεί να οφείλονται είτε σε διαταραχή του κύκλου ζωής της τρίχας είτε σε καταστροφή του θυλάκου της. Τα πιο συχνά αίτια είναι κληρονομικοί παράγοντες, έντονο άγχος, αναιμία, θυρεοειδοπάθεια, χρόνια νοσήματα, λοιμώξεις, φάρμακα, διάφορες χημικές ουσίες, διατροφικές και μεταβολικές διαταραχές, τοκετός κ.ά.
Η αντιμετώπιση
Στο πλαίσιο διερεύνησης της τριχόπτωσης γίνεται το τριχοριζόγραμμα, με τη βοήθεια τελευταίας τεχνολογίας ιατρικού εξοπλισμού. Το τριχοριζόγραμμα είναι μια ειδική εξέταση των τριχών με την οποία μπορούμε να ελέγξουμε σε ποια φάση βρίσκονται οι τρίχες από διάφορες θέσεις του τριχωτού της κεφαλής στη συγκεκριμένη στιγμή, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά.
Για να γίνει η εξέταση θα πρέπει να μη λουστείτε για 3-4 μέρες, ώστε να μπορέσουν να ελέγξουνε τις τρίχες σε όλα τα στάδια ανάπτυξης. Αφού πάρουνε κάποιες, από συγκεκριμένα σημεία, τις παρατηρούνε στο μικροσκόπιο και προσδιορίζουνε το ποσοστό των φυσιολογικών και των παθολογικών τριχών.
Βρίσκουμε δηλαδή το ποσοστό των αναγενών τριχών (φυσιολογικές), των καταγενών τριχών (μεταβατικό στάδιο πριν από την απόπτωση), των τελογενών τριχών (τρίχες που τελείωσε η ζωή τους και θα πέσουν σύντομα) και τέλος των δυστροφικών τριχών (πιο λεπτές και με μικρότερο χρόνο ζωής από τις κανονικές).
Το τριχοριζόγραμμα μας βοηθά τόσο στη διερεύνηση και αντιμετώπιση των διαφόρων παθήσεων του τριχωτού της κεφαλής όσο και στην παρακολούθηση της θεραπείας.
Σοφία Παπανίκου
Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος
Υπεύθυνη Εργαστηρίου Παθήσεων Τριχών Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ