facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Γιατί θέλει το παιδί να έρχεται στο κρεβάτι μας; Τι μπορώ να κάνω;

Ερώτηση από Σοφία (17.12.2014)

"Γιατρέ μου καλησπέρα θα είμαι περιεκτική για να μην τρώω τον χρόνο σας....ο γιος μου 30 μηνών δεν θέλει να κοιμάται στο κρεβάτι του και έρχεται τα βράδια στο κρεβάτι μας τι να κάνω; Ξυπνάει δυο και τρεις φορές τα βράδια και έρχεται. Τι με συμβουλεύεται;"

Απάντηση από παιδίατρο (23.12.2014)

"Αγαπητή μητέρα,

νιώθω πως αυτό που κάνετε είναι μάλλον το μόνο σωστό. Όσες φορές κι αν ξυπνήσει το παιδί, πρέπει να το συνοδεύσετε πίσω στο κρεβάτι του, όπου μπορεί να ξανακοιμηθεί. Δεν έχει νόημα αν τον αφήνετε να αποκοιμιέται μαζί σας και μετά τον μεταφέρετε- πρέπει να τον συνοδεύετε (δηλαδή να περπατάει) πίσω στο κρεβάτι του. Επίσης το κλείδωμα της πόρτας σας δεν έχει νόημα, ούτε και να τον αγνοήσετε εντελώς (πράγμα που χρησιμοποιούμε μόνο σε ακραίες περιπτώσεις).

Το ερώτημα που πρέπει να θέσετε στον εαυτό σας είναι “γιατί θέλει το παιδί να έρχεται στο κρεβάτι σας”; Υπάρχει γονεϊκή σύγκρουση; Νιώθει ανασφάλεια; Μήπως δεν περνά αρκετό χρόνο μαζί σας; Μήπως έμαθε να κοιμάται εκεί όσο ήταν βρέφος;

Δεν χωρά αμφιβολία πως θα βρείτε συναδέλφους που θα σάς πουν, πως δεν πειράζει να κοιμηθεί μαζί σας. Και πράγματι, δεν βλάπτεται το παιδί από αυτό - εσείς όμως με ρωτάτε πώς μπορείτε να το σταματήσετε, και όχι αν είναι καλό ή κακό, κι εγώ σε αυτό σάς απαντώ. Συμφωνώ μαζί σας πάντως πως τα παιδιά πρέπει να κοιμούνται στο κρεβάτι τους, χωρίς αυτό να σημαίνει πως υπάρχουν ισχυρές επιστημονικές μελέτες σχετικά. Άρα είναι θέμα “γνώμης”.

Το κλειδί είναι η συνέπεια - να αντέξετε δηλαδή να μην επιτρέψετε ποτέ στο παιδί να κοιμηθεί τελικά μαζί σας. Οι φράσεις σας πρέπει να είναι πολύ ήπιες, και του τύπου “τα παιδιά δεν κοιμούνται με τους γονείς τους”, ή “η μαμά κι ο μπαμπάς θέλουν να κοιμούνται μόνοι τους” κλπ. Αποφύγετε εκφράσεις έμμεσα μειωτικές, όπως “τι είσαι μωρό;” ή “τα μεγάλα παιδιά δεν κάνουν έτσι” κλπ, καθώς θα αυξήσουν το άγχος του παιδιού.

Και πάλι θα σάς πω, αναζητήστε με προσοχή την πηγή του άγχους του παιδιού - ποιά ανάγκη καλύπτει με αυτό; Τι μπορεί να τού λείπει; Τι άλλαξε στην ζωή σας; Εκεί θα βρείτε την απάντηση.

Ελπίζω να βοήθησα έστω και λίγο,"

Π. Ρενιέρης