Ερώτηση από MPV (20.1.2018)
“Καλησπέρα, έχω ένα αγοράκι και όταν δεν περνάει το δικό του ή δεν καταφέρνει κάποια δραστηριότητα που κάνει, ξεκινάει να κλαίει και χτυπάει το κεφάλι του στο πάτωμα ή οπου αλλου βρεί. Μπορείτε να με ενημερώσετε πως να το χειριστώ? Ευχαριστώ πολύ!”
Απάντηση από ψυχολόγο (20.1.2018)
“Αγαπητέ MPV
Δίχως να έχω μία πλήρη εικόνα του παιδιού σας (ηλικία, ιατρικό ιστορικό, τεμπεραμέντο του παιδιού) συμβουλεύω τα εξής:
- Έχει αφαιρεθεί ενδεχόμενο το παιδί να έχει κάποια νευρολογική πάθηση; (π.χ. συνήθως στην επιληψία υπάρχουν ορισμένες φορές επεισόδια οργής, τα λεγόμενα 'epileptic rage attacks'. Αν, όχι, πηγαίνετε να πάρετε μία γνώμη από έναν νευρολόγο/ ή και νευροψυχολόγο.
- Θεωρείτε πως ευθύνεται μόνο ο θυμός του; Αν ναι, θα με βοηθούσε πολύ να γνωρίζω την ηλικία του παιδιού ώστε να μπορώ να σας κατευθύνω αναλόγως με την ηλικιακή ικανότητα του παιδιού.
Σε περίπτωση που όλα είναι εντάξει ιατρικά, το παιδάκι σας χρειάζεται στήριξη για να ρυθμίσει τα συναισθήματά του, ειδικά αυτό του θυμού. Υπάρχουν διάφορα θεραπευτικά παιχνίδια που μπορεί κανείς να κάνει με ένα παιδί που είναι 4-12 ετών. Αν το παιδάκι σας είναι μικρότερο μπορείτε να τα εφαρμόσετε μέσω ζωγραφικής ή παραμυθιού. Επίσης έχω προτείνει σε προηγούμενους γονείς τα Μπαλόνια του Θυμού και την άσκηση με τις μπουρμουλήθρες.
Άσκηση με Μπουρμπουλήθρες
Για να αντιμετωπίσετε τα νεύρα του παιδιού σας, μπορείτε να κάνετε την ακόλουθη πολύ απλή και διασκεδαστική χαλαρωτική άσκηση: Θα αγοράσετε μπουρμπουλήθρες. Θα πάρετε μια βαθιά ανάσα και θα τις φυσήξετε με αργή και ήρεμη εκπνοή. Αυτή είναι μία εύκολη, χαλαρωτική, διασκεδαστική και πολύ αποτελεσματική για μικρά παιδιά άσκηση. Θα μάθετε στο παιδί να το κάνει αυτό όταν ΔΕΝ έχει νευριάσει ώστε όταν αρχίζει να έχει νεύρα να του θυμίζετε να παίρνει βαθιές ανάσες και να εκπνέει χαλαρωτικά όπως όταν κάνετε μπουρμπουλήθρες.
Τα Μπαλόνια του Θυμού
Είναι χρήσιμο να βοηθάμε τα παιδιά να κατανοήσουν τι είναι ο θυμός και πως να το απελευθερώσουν αναλόγως. Τα Μπαλόνια του Θυμού είναι μια διασκεδαστική και αποτελεσματική τεχνική που προσφέρει στα παιδιά μια εμφανή εικόνα του θυμού και τις επιπτώσεις που έχει σε αυτά και στο περιβάλλον τους. Επιτρέπει στα παιδιά να δουν πως ο θυμός χτίζεται μέσα τους και πως, αν δεν τον απελευθερώνουν σιγά και με ασφάλεια, ο θυμός ξεσπάει και πληγώνει τόσο τους ίδιους όσο και άλλους. Θα χρειαστείτε μπαλόνια και θα κάνετε μαζί την ακόλουθη άσκηση:
Πρώτα το παιδί φουσκώνει ένα μπαλόνι και το βοηθάτε να το δέσει (στην περίπτωση σας το φουσκώνετε εσείς). Δεύτερον, εξηγείτε ότι το μπαλόνι αντιπροσωπεύει το σώμα, και ο αέρας μέσα στο μπαλόνι αντιπροσωπεύει τον θυμό. Ρωτήστε το παιδί, «Μπορεί ο αέρας να βγει από το μπαλόνι;», «Τι θα συμβεί αν αυτός ο θυμός (αέρας) είχε φρακάρει μέσα σου;», «Θα υπήρχε χώρος να σκεφτείς καθαρά;» Τρίτον, λέτε στο παιδί να πατήσει το μπαλόνι ώσπου να εκραγεί και όλος ο θυμός (αέρας) να βγει. Τέταρτον, εξηγείτε ότι αν το μπαλόνι ήταν άνθρωπος, η έκρηξη του μπαλονιού θα ήταν σαν μία επιθετική πράξη (π.χ. να χτυπάς έναν άνθρωπο ή αντικείμενο). Ρωτάτε το παιδί αν αυτός ο τρόπος είναι ασφαλής για να απελευθερωθεί ο θυμός. Μετά, το παιδί ξανάφουσκώνει ένα μπαλόνι αλλά αντί να το δέσει, το κρατά κλειστό με τα δάχτυλα. Ζητήστε να απελευθερώσει σιγά-σιγά λίγο αέρα από το μπαλόνι και να το ξανά κλείσει με τα δάχτυλα του (βοηθήστε το παιδί να το κάνει αυτό εάν δεν μπορεί μόνο του). Ο αέρας που βγαίνει κάνει έναν ήχο που αρέσουν στα παιδάκια. Ρωτήστε το παιδί, «Έχει μικρύνει το μπαλόνι;» «Έσκασε το μπαλόνι;» «Όταν ο θυμός απελευθερώθηκε ήταν το μπαλόνι και οι άνθρωποι γύρω από το μπαλόνι ασφαλής;», «Φαίνεται αυτός ο τρόπος σαν μία πιο ασφαλή μέθοδο να αφήνεις τον θυμό να βγαίνει;». Στο τέλος της δραστηριότητας εξηγήστε ξανά στο παιδί, ότι το μπαλόνι αντιπροσωπεύει τον θυμό. Όταν συζητάμε για τα πράγματα που μας κάνουν να θυμώνουμε και βρίσκοντας διαφόρους τρόπους για να απελευθερώσουμε τον θυμό μας, ο θυμός βγαίνει σιγά και με ασφάλεια. Υπενθυμίστε στο παιδί σας πως όταν επιτρέπει στο θυμό να χτιστεί μέσα του, μπορεί να μεγαλώσει και να εκραγεί με την πιθανότητα να βλάψει τόσο το ίδιο όσο και κάποιον άλλον.
Ελπίζω να βοήθησα. Είμαι στην διάθεση σας στο 6986 775642.